Κυριακή 26 Μαΐου 2024

Το τερμάτισαν - Μετά τους στρατιώτες, πυροσβέστες και ΟΤΑ, τώρα και σπουδαστές ΙΕΚ ΕΚΑΒ στα ασθενοφόρα

 

Κι εκεί που περιμέναμε τη λήξη (30/9/2024) της απαράδεκτης απόφασης που έχει εκδώσει με ΠΝΠ και νόμο για το ΕΚΑΒ, η κυβέρνηση της ΝΔ και ο κ. Γεωργιάδης, για συμμετοχή στρατιωτών – πυροσβεστών - οδηγών ΟΤΑ καθώς και του υγειονομικού προσωπικού των ΚΥ στα ασθενοφόρα, προκαλώντας σοβαρότατα προβλήματα, έρχονται τώρα να το τερματίσουν, με μια απόφαση που ξεπερνά όχι μόνο τα όρια της νομιμότητας, αλλά αποκαλύπτει και πόσο αδίστακτοι μπορούν να γίνουν για να εξυπηρετήσουν τα σχέδια τους και να μην κάνουν τις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Με τροπολογία σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης εντάσσουν πλέον στο ΕΚΑΒ για την στελέχωση των ασθενοφόρων και σπουδαστές του ΙΕΚ-ΕΚΑΒ.

Χαρακτηριστικά:

«Άρθρο 2. Στελέχωση ασθενοφόρων ΕΚΑΒ με διάθεση σπουδαστών του ΙΕΚ ΕΚΑΒ - Προσθήκη παρ.8 στο άρθρο 54 ν. 4368/2016 .Στο άρθρο 54 του ν.4368/2016(Α 21),περί ρυθμίσεων Θεμάτων ΕΚΑΒ, προστίθεται παρ.8 ως εξής: «8. Σε περιόδους εκτάκτων ή αυξημένων υπηρεσιακών αναγκών, κατά τις οποίες Το προσωπικό του ΕΚΑΒ δεν επαρκεί για τη στελέχωση των ασθενοφόρων του, επιτρέπεται, κατ’ εξαίρεση, με απόφαση του ΔΣ του ΕΚΑΒ η στελέχωση των πληρωμάτων του να συμπληρώνεται, ανά πλήρωμα, με έναν (1)σπουδαστή του ΙΕΚ ΕΚΑΒ που πραγματοποιεί την πρακτική άσκησή του, υπό την προϋπόθεση ότι έχει ολοκληρώσει με επιτυχία το Θεωρητικό μέρος των σπουδών του. Αν ως άνω σπουδαστής δεν διαθέτει την απαιτούμενη επαγγελματική άδεια οδήγησης Β’ κατηγορίας, εκτελεί υποχρεωτικά καθήκοντα συνοδηγού ασθενοφόρου.»

Η πρόσφατη απόφαση, για την ένταξη σπουδαστών ως πληρώματα ασθενοφόρων είναι μια ακόμα πράξη απαξίωσης και εμπαιγμού του ρόλου του Διασώστη. Είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της αξιοπρέπειας του θεσμικού ρόλου των Διασωστών και της νόμιμης λειτουργίας ενός ασθενοφόρου.

Και όλα αυτά χωρίς πτυχίο και πιστοποίηση, όταν υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα, εκατοντάδες πιστοποιημένοι πτυχιούχοι σε λίστες επικουρικών και η κυβέρνηση αρνείται να τους προσλάβει εδώ και 2 χρόνια.

Πέντε χρόνια η κυβέρνηση της ΝΔ δεν είχε διορίσει ούτε έναν Διασώστη για το ΕΚΑΒ, προσπαθώντας με μπαλώματα, παράνομες ΠΝΠ και σπουδαστές, να καλύψει τα μεγάλα κενά που υπάρχουν τα οποία αποτυπώνονται στα σαφώς λιγότερα ασθενοφόρα που κινούνται, αλλά και στη ποιότητα και ασφάλεια των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η δε πρόσφατη προκήρυξη για 255 θέσεις (με αποχωρήσεις πάνω από 650 την 5ετία που μας πέρασε) με ορίζοντα υλοποίησης το 2026 και οι «υποσχέσεις» για νέες προσλήψεις, επιβεβαιώνουν το γνωστό σε όλους, ότι η ενίσχυση του ΕΚΑΒ δεν αποτελεί προτεραιότητα για τη κυβέρνηση της ΝΔ.

Αντί αυτού, με πολιτική απόφαση, επεκτείνει την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών δευτερογενών διακομιδών και εξετάσεων με ιδιωτικά ασθενοφόρα, με συμβάσεις σε κάθε Νοσοκομείο. Τα χρήματα δε που ξοδεύουν τα Νοσοκομεία για τα ιδιωτικά ασθενοφόρα, θα έφταναν να αγοράζονται κάθε χρόνο 200 ασθενοφόρα και να προσλαμβάνονται 500 μόνιμοι Διασώστες. Αλλά είπαμε, άλλες οι κυβερνητικές προτεραιότητες…

Οφείλουμε, σαν εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, να μην εφαρμοστεί η σχετική ρύθμιση και να ζητήσουμε άμεσα την προκήρυξη μόνιμου προσωπικού, όλων των κενών οργανικών θέσεων.

Τέλος περιμένουμε από την Ομοσπονδία του ΕΚΑΒ, το Σωματείο και την ΠΟΕΔΗΝ να ζητήσουν την μη εφαρμογή και ανάκληση της νομοθετικής ρύθμισης.

Περιμένουμε να τους δούμε…

1 σχόλιο:

  1. Όσο θα κάνει ισολογισμό η ποπεκαβ, τόσο θα κάνει προσλήψεις η κυβέρνηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή