Τρίτη 28 Μαΐου 2024

Με δύο ασθενοφόρα καλύπτονται ο Βόλος, αλλά και η γύρω περιοχή

 

Με μόλις δύο ασθενοφόρα έμεινε το ΕΚΑΒ Βόλου, με αποτέλεσμα κάθε βάρδια να … «τρέμει» στην ιδέα ότι αν συμβεί κάτι έκτακτο, ίσως δεν θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες που θα προκύψουν. Ικανός αριθμός ασθενοφόρων είναι ακινητοποιημένος σε συνεργεία, αναμένοντας ανταλλακτικά, ενώ την Κυριακή βγήκε εκτός και η κινητή μονάδα λόγω φρένων…

Η κατάσταση είναι τραγική και όλοι εύχονται με μη συμβούν δύο περιστατικά ταυτόχρονα, γιατί υπάρχει άμεσος κίνδυνος να μείνουν περιστατικά τραυματιών ή ασθενών ακάλυπτα!

Όπως ανέφερε στη «ΜΑΓΝΗΣΙΑ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Βόλου Απόστολος Σαμαράς, το γεγονός ότι η υπηρεσία δεν έχει επάρκεια ασθενοφόρων οφείλεται στην υποχρηματοδότηση από το ΕΚΑΒ κεντρικά και στο γεγονός ότι δεν είχαν ανοίξει οι κωδικοί για να μπουν χρήματα, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα σε όλη τη Θεσσαλία και όχι μόνο.

Το Σωματείο Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ πρόκειται να στείλει έγγραφο στα κεντρικά, με αίτημα την άμεση χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των ασθενοφόρων που παρουσιάζουν βλάβη, ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι όποιες ανάγκες προκύψουν.

Ο κ. Σαμαράς, τόνισε ότι τα ασθενοφόρα πρέπει να έχουν άμεση προτεραιότητα στα συνεργεία, που ωστόσο, δίνουν προτεραιότητα στα Ι.Χ. αυτοκίνητα, οι ιδιοκτήτες των οποίων πληρώνουν άμεσα, σε αντίθεση με το Ελληνικό Δημόσιο…

Όσον αφορά σε νέα ασθενοφόρα, τρέχει διαγωνισμός σε Πανελλαδική κλίμακα, αλλά είναι άγνωστο πότε θα ολοκληρωθεί και πότε θα αγοραστούν, ώστε να έρθει κάποιο νέο όχημα και στο ΕΚΑΒ Βόλου.

Συνεχείς οι βλάβες

Το ΕΚΑΒ Βόλου, καλύψει να καλύψει 24ωρες βάρδιες με μόλις δύο ασθενοφόρα, ένα μάρκας Nissan και ένα VW, ενώ ένα μάρκας Citroen, που λόγω παλαιότητας παρουσιάζει βλάβες, καλύπτει μόνο πολύ έκτακτες ανάγκες. Μάλιστα το δεύτερο, είχε παρουσιάσει βλάβη, αλλά επιδιορθώθηκε άμεσα, ενώ πρόκειται για το ασθενοφόρο με το οποίο γίνεται η διακομιδή θερμοκοιτίδων για νεογέννητα που χρειάζεται να μεταφερθούν σε άλλα νοσοκομεία.

Μόλις την Κυριακή ακινητοποιήθηκε η κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ από φρένα ενώ χθες το πρωί ήρθε η σειρά ενός ακόμη παλαιού ασθενοφόρου, που «έμεινε» στη λεωφόρο Καζανάκη, μετά το παλαιό Κοιμητήριο, μεταξύ του Ιδρύματος Ανηλίκων Βόλου και της οδού Γ. Δήμου.

Μάλιστα το συγκεκριμένο ασθενοφόρο, μάρκας Citroen, ήταν το δεύτερο που κυκλοφορούσε στον Βόλο, με ένα όχημα «δανεικό» από το ΕΚΑΒ Τρικάλων!

Ήδη σε συνεργείο στην Καρδίτσα, όπου βρίσκεται η αντιπροσωπεία, βρίσκονται δύο από τα τρία ασθενοφόρα, μάρκας Nissan, που είναι τα πιο πρόσφατα αποκτήματα του ΕΚΑΒ Βόλου, το ένα με ζημιές από τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου και το άλλο με ζημιές από τροχαίο ατύχημα.
Για το πρώτο όχημα, που έχει υποστεί σοβαρή ζημιά, καθυστέρησαν οι προσφορές να κατατεθούν, λόγω γραφειοκρατίας, ενώ επιπλέον υπάρχει αναμονή μηνών για να παραγγελθούν ανταλλακτικά. Το δεύτερο ασθενοφόρο ίδιας μάρκας ακινητοποιήθηκε μετά από τροχαίο ατύχημα στην οδό Δημητριάδος και παραμένει στο συνεργείο εδώ και περίπου 4 μήνες, διότι δεν υπάρχει ένα σωληνάκι για αν αντικατασταθεί και θα δοθεί προς χρήση στους διασώστες!

Από τα τρία ασθενοφόρα συγκεκριμένου τύπου κυκλοφορεί μόλις το ένα, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται κι αυτό παραπάνω από το κανονικό και με ενδεχόμενο να παρουσιάσει βλάβη, ανέφερε ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ.

Όσον αφορά στα παλιότερα ασθενοφόρα μάρκας Peugeot, από τα τέσσερα που υπάρχουν, το ένα παρουσίασε βλάβη δίσκου πλατό και αναμένει τη σειρά του να επισκευαστεί, τα άλλα δύο είναι ακινητοποιημένα λόγω βλάβης, ενώ προχθές «έμεινε» και η κινητή μονάδα από φρένα και οι εργαζόμενοι το κλείδωσαν, γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσει χωρίς φρένα…

Τα υπόλοιπα ασθενοφόρα, εκτός Nissan, επισκευάζονται σε συνεργείο του Βόλου, με το οποίο είναι συμβεβλημένο το ΕΚΑΒ, ωστόσο οι μεγάλες οφειλές του Δημοσίου και η πολύμηνη καθυστέρηση αποπληρωμής τους, αποτελούν «τροχοπέδη» στην άμεση επισκευή τους.

onlarissa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου