Τετάρτη 29 Μαΐου 2024

Διασώστες ΕΚΑΒ: «Επικίνδυνη η απόφαση να “βαφτίσουν” διασώστες τους σπουδαστές των ΙΕΚ»

Ως μια επικίνδυνη απόφαση που «κρύβει το πρόβλημα κάτω από το χαλί» χαρακτηρίζουν οι διασώστες του ΕΚΑΒ την τροπολογία του υπουργείου Υγείας για κάλυψη των κενών σε νησιά και παραθαλάσσιες περιοχές, με μαθητευόμενους διασώστες.

Μετά τη συνδρομή στρατιωτικών και πυροσβεστών στα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ που ισχύει ήδη από το καλοκαίρι του 2023, η νέα τροπολογία προβλέπει την ένταξη των σπουδαστών του ΙΕΚ ΕΚΑΒ στα πληρώματα, αμισθί, ως πρακτική άσκηση. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Πανελλήνιου Σωματείου ΕΚΑΒ και πρόεδρο του Σωματείου ΕΚΑΒ Καβάλας Κώστα Τσιτσιλικάκη, «δεν είμαστε σε κατάσταση πολέμου για να επιβάλουν οι συνθήκες αυτή την υποβάθμιση του έργου της διάσωσης, ο εχθρός είναι γνωστός: Είναι η υποστελέχωση του ΕΚΑΒ».

Στις 1.200 οι κενές θέσεις στο ΕΚΑΒ – «Η κυβέρνηση δεν ανταπεξήλθε στις εξαγγελίες του 2023»

Η νέα τροπολογία φανερώνει την αδυναμία του υπουργείου και της κυβέρνησης να ανταπεξέλθει στις περσινές εξαγγελίες, αναφέρει ο κ. Τσιτσιλικάκης. «Τα κενά αγγίζουν τις 1.200 θέσεις σε διασώστες και διοικητικό και τεχνικό προσωπικό, ενώ έλεγαν ότι θα υπάρξει άμεσα ενίσχυση του ΕΚΑΒ. Περιμέναμε να καλυφθούν τουλάχιστον 800 θέσεις, όμως πέρασε ένας χρόνος και είμαστε στο μηδέν».

«Ποιος θα αναλάβει το κόστος ανθρώπινων ζωών;»

H ένταξη των σπουδαστών ως «μπάλωμα» στα κενά που θα έπρεπε να καλυφθούν με προσλήψεις αποτελεί πρωτοφανή πρακτική, σημειώνει ο αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ. «Είναι πρωτοφανές οι σπουδαστές ξαφνικά να προσπαθούν να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Από εκεί που φορούσαν κονκάρδα “μαθητευόμενου”, τώρα θα καλούνται να πάρουν πρωτοβουλίες για ανθρώπινες ζωές. Θα δημιουργήσει μεγάλο στρες στους μαθητευόμενους να προσπαθούν να προσφέρουν και να μην τα καταφέρουν. Στη δουλειά μας μετράει το κάθε δευτερόλεπτο και όταν υπάρχει και η ανασφάλεια… δεν ξέρω ποιος θα αναλάβει το κόστος της απώλειας ανθρώπινων ζωών», τονίζει.

Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και στην περίπτωση που ο σπουδαστής είναι αυτός που οδηγάει το ασθενοφόρο, προσθέτει ο κ. Τσιτσιλικάκης. «Σύμφωνα με την τροπολογία όσοι έχουν δίπλωμα θα οδηγάνε, και όσοι όχι, θα είναι συνοδηγοί. Στο ΕΚΑΒ δεν έχουμε να κάνουμε με οδηγούς και συνοδηγούς, αλλά με διασώστες. Πρέπει και οι δύο να έχουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, γνώση και εμπειρία. Ο διασώστης με άδεια δε μπορεί να οδηγάει και να αφήνει πίσω τον μαθητή αλλά από την άλλη, ούτε ο μαθητής να οδηγάει και να πάθει τροχαίο. Είμαστε ανάμεσα σε συμπληγάδες πέτρες, δεν ξέρω αν θα λειτουργήσει. Του χρόνου μπορεί να σκεφτούν να βάλουν και… στρατιωτικό μαζί με μαθητή στο ίδιο πλήρωμα», σημειώνει.

«Μόνη λύση οι προσλήψεις»

Οι στοχευμένες προσλήψεις θα λύσουν διά παντός το πρόβλημα υποστελέχωσης επισημαίνει ο διασώστης. «Πρέπει να μονιμοποιηθούν αυτοί που μας βοήθησαν την περίοδο του covid, να μπει ένας υγειονομικός χάρτης, να υπάρχει εικόνα των προσλήψεων που πρέπει να γίνουν αλλά και των ελλείψεων μας και να μη στηρίζεται το ΕΚΑΒ στις προσκλήσεις ενδιαφέροντος, ούτε και στους σπουδαστές που δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους», υπογραμμίζει.

aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου