Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Διαφωνίες και αναπάντητα ερωτήματα!!!


Διαφωνίες και ένταση κυριαρχούν στο ΕΚΑΒ, ανάμεσα σε εργαζομένους, διοίκηση και υπουργείο Υγείας, με αφορμή την τροπολογία (άρθρο 61), που πέρασε την περασμένη εβδομάδα (20/10), στο νομοσχέδιο «Κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία και ανάπτυξη των φορέων της και άλλες διατάξεις».
Βάσει αυτής προβλέπεται η καταβολή από τον ΕΟΠΥΥ του 0,86% του συνόλου των ετήσιων δαπανών του στο ΕΚΑΒ, ώστε να αποπληρώσει τα χρέη, από το 2012 μέχρι και σήμερα, για τις αερομεταφορές ασθενών που έγιναν από την πολεμική αεροπορία και το στρατό, αλλά και τις μελλοντικές πληρωμές τους.
«Η μεταφορά με αεροδιακομιδή και πλωτά μέσα δεν γίνεται από το ΕΚΑΒ, αλλά με μέσα της πολεμικής αεροπορίας, της πυροσβεστικής, του στρατού και του λιμενικού. Εμείς είμαστε υπεύθυνοι μόνο για τη συνοδεία του ασθενή. Παρόλα αυτά για την πληρωμή αυτών, υπήρξε ένας ειδικός λογαριασμός με λεφτά των Ταμείων, που τον διαχειριζόταν, όμως, το ΕΚΑΒ. Τα Ταμεία εδώ και χρόνια δεν έδιναν λεφτά και φαινόταν ότι το ΕΚΑΒ χρωστάει 100 εκατ. ευρώ, ενώ δεν ήταν, όντως, αυτός ο μπαταξής της υπόθεσης», εξηγεί ο Κωνσταντίνος Καρακατσιανόπουλος, πρόεδρος του ΕΚΑΒ, για το τι έρχεται να λύσει η τροπολογία αυτή.
Μέχρι εδώ μόνο θετικά μπορεί να αποτιμηθεί η κίνηση του υπουργείου Υγείας. Η διαμάχη, όμως, ξέσπασε όσον αφορά την παράγραφο γ΄ της τροπολογίας, που ορίζει πως το ΕΚΑΒ έχει τη «δυνατότητα σύναψης συμβάσεων µε αεροπορικές ή άλλες εταιρείες μεταφορών για μίσθωση μέσων, ύστερα από έγκριση του υπουργού Υγείας, στην περίπτωση που τα δικά του μέσα δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών του».
Ετεροχρονισμένη διαμαρτυρία και επίπληξη
Το σωματείο των εργαζομένων του ΕΚΑΒ, όπως και η ΠΟΕΔΗΝ, βλέπουν σε αυτό το σημείο απόπειρα ιδιωτικοποίησης του ΕΚΑΒ, γεγονός που προκάλεσε την αντίδρασή τους, με διαδηλώσεις έξω από τη Βουλή την ίδια μέρα που ψηφιζόταν το άρθρο.
«Αυτή η διάταξη υπάρχει από το 1999 στο άρθρο 39 του ν. 2733. Ισχύει εδώ και 17 χρόνια. Είναι τουλάχιστον απρεπές να κουνούν το δάχτυλο όσοι στα συνδικαλιστικά τους καθήκοντα δεν το έχουν ανακαλύψει τόσα χρόνια, και βγαίνουν τώρα να το καταγγείλουν. Η ΠΟΕΔΗΝ είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία, έχει μόνιμη αντιπολιτευτική στάση και ξαφνικά διαπιστώνει προβλήματα στην υγεία, ενώ τόσα χρόνια, με τις περικοπές που γίνονταν από τα μνημονιακά μέτρα, δεν έλεγε τίποτα», δηλώνει σχετικά, όμοια και με τον υφυπουργό Υγείας, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ.
Από την άλλη, το σωματείο εργαζομένων του ΕΚΑΒ καταγγέλλει τον αντιπρόεδρο του ΕΚΑΒ για τρομοκράτηση των 45 συναδέλφων τους, που μετείχαν στη διαδήλωση, καθώς τους κάλεσε την Τετάρτη 26/10 στο γραφείο του. Μετά από γενική συνέλευση του σωματείου, αποφασίστηκε η προσέλευση στο γραφείο του αντιπροέδρου να γίνει από όλους τους εργαζόμενους μαζί, όπου ο ίδιος, όμως, αρνήθηκε ότι είχε καλέσει σε συνάντηση τους 45 συμμετέχοντες στη διαδήλωση, σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων του ΕΚΑΒ, Γιώργου Μαθιόπουλου.
Ερωτηματικά
Όσον αφορά τη διάταξη, αυτή όντως υπάρχει από το 1999 και η ετεροχρονισμένη διαμαρτυρία της ΠΟΕΔΗΝ δημιουργεί ερωτήματα, αλλά από την άλλη η τροπολογία δεν αφορούσε αυτόν το νόμο, αλλά τον ν.2072 του 1992, και άρα δεν χρειαζόταν να γίνει εκ νέου αναφορά της δυνατότητας εκμίσθωσης ιδιωτικών μέσων για τη μεταφορά ασθενών.
«Όντως υπάρχει αυτή η δυνατότητα από 1999. Μετά, όμως, από τη σύμβαση που είχε συναφθεί τότε με ιδιωτική εταιρεία και που είχε ως αποτέλεσμα τρεις πτώσεις ελικοπτέρων και το θάνατο ανθρώπων, το 2003 υπήρξε απόφαση του υπουργού Υγείας και του πρωθυπουργού οι αερομεταφορές να γίνονται μέσω του στρατού. Η επαναφορά άρα του νόμου κάτι σημαίνει. Και ενώ παλαιότερα αναφερόταν μόνο σε εναέρια μέσα, τώρα μιλά και για άλλες εταιρείες, ανοίγοντας τις πόρτες διάπλατα και για την ιδιωτικοποίηση ασθενοφόρων», απαντά από την πλευρά του ο πρόεδρος του σωματείου.
Αν και η απόφαση δεν σήμαινε την κατάργηση του νόμου και την επαναφορά του τώρα, όπως δηλώνεται (καθώς, αν και οι αερομεταφορές γίνονται με μέσα από διάφορους κρατικούς φορείς, δεν συμβαίνει εδώ και χρόνια το ίδιο και με τα πλωτά μέσα, καθώς το λιμενικό πολλές φορές δεν μπορεί να δώσει τα σκάφη του και άρα μισθώνεται ιδιωτικό), όντως εγείρονται ερωτήματα γιατί γίνεται αναφορά αυτής της δυνατότητας σε μια τροπολογία που δεν χρειαζόταν και τι σημαίνει αυτό.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Γ. Πολάκης δεν αναφέρθηκε σε αυτά κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή, παρά μόνο πως πρόκειται για λύση ανάγκης σε έκτακτη περίπτωση και όχι για απόπειρα ιδιωτικοποίησης, με το δικό του ιδιαίτερο (θέτοντάς το κομψά) τόνο. Σημειώνεται, πάντως, ότι η παράγραφος δεν έχει αλλάξει από το 1999, όπως αναφέρεται από τον εργαζόμενο, και οι «άλλες εταιρείες» προβλέπονταν από τότε. «Σήμερα και η διοίκηση του ΕΚΑΒ και το υπουργείο Υγείας είναι σταθερά υπέρ μιας δημόσιας και δωρεάν Υγείας, με ταξικό πρόσημο για τους αδύναμους, τους φτωχούς και για όλους που την έχουν ανάγκη ανεξαρτήτως χρώματος, έθνους, θρησκείας και άλλης ιδιότητας», δηλώνεται για την περίπτωση ιδιωτικοποίησης και από τον Κ. Καρακατσιανόπουλο.
Συμφωνία για τις ελλείψεις
Παρά τις διαφωνίες και τα αναπάντητα ερωτήματα που αφήνουν και οι δυο πλευρές όσον αφορά την τροπολογία, διοίκηση και εργαζόμενοι συμφωνούν στο πάγιο αίτημα πως οι εναέριες και πλωτές διακομιδές θα έπρεπε να γίνονται από ίδια μέσα του ΕΚΑΒ. Αν και κάτι τέτοιο δεν είναι άμεσα εφικτό, λόγω της δημοσιονομικής πειθαρχίας των τελευταίων χρόνων, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ.
Συμφωνία υπάρχει και όσον αφορά την κατάσταση του στόλου ασθενοφόρων, αλλά και την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού. «Από τα τέλη του 2015, μάς χρωστούν τα εκτός έδρας μας, αλλά φανταστείτε ότι δεν προκρίνουμε αυτό σαν αίτημα, αλλά την ανανέωση στόλου, που βρίσκεται σε άθλια κατάσταση. Στο προαύλιο των γραφείων του ΕΚΑΒ υπάρχει ολόκληρο νεκροταφείο ασθενοφόρων», περιγράφει ο Γ. Μαθιόπουλος.
Ανά τη χώρα, υπάρχουν ολόκληρες γεωγραφικές περιοχές, που δεν έχουν στην άμεση διαθεσή τους ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, ενώ η κάλυψη του κάθε ασθενοφόρου είναι για 100.000 ανθρώπους, όταν θα έπρεπε να είναι για 30.000, σύμφωνα με τον ίδιο. «Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να αλλάξει το νομικό καθεστώς αγοράς των οχημάτων μέσω ΕΣΠΑ και περιφερειών, καθώς είναι πολύ χρονοβόρο και γραφειοκρατικό, αλλά και να γίνει καταγραφή των ελλείψεων, ώστε να γίνουν στοχευμένες προσλήψεις», καταλήγει.
Η απίστευτη γραφειοκρατία καταγγέλλεται και από τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ, καθώς όταν παρέλαβε τη διοίκηση πριν ενάμιση χρόνο, υποτίθεται ότι ήδη έτρεχαν δύο διαγωνισμοί από το 2012 για 186 ασθενοφόρα. Λόγω, όμως, κακοδιαχείρισης και ολιγωρίας, όπως και εξαιτίας διαμάχης των εταιρειών που λάμβαναν μέρος, έφθασε 2016, οπότε ο δεύτερος διαγωνισμός για τα 96 αυτοκίνητα πρέπει να ξαναγίνει, καθώς χάθηκε η προθεσμία του ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα να παραληφθούν μόνο τα 90 οχήματα των αρχικών διαγωνισμών.
Θετικά βήματα
Παρόλα αυτά σημειώνονται και θετικά βήματα, καθώς από τις 24 Οκτωβρίου λειτουργεί στη Σύρο βάση εναέριων διακομιδών (με μέσα του στρατού) για την εξυπηρέτηση όλων των Κυκλάδων, ενώ πριν τα ελικόπτερα σηκώνονταν από την Ελευσίνα. Με τη νέα βάση θα είναι δυνατή τόσο η γρηγορότερη μεταφορά των ασθενών, όσο και η εξοικονόμηση χρημάτων του δημοσίου από κάθε πτήση (4-5.000 ευρώ), καθώς θα είναι μικρότερης διάρκειας. Ταυτόχρονα, μετά από πέντε χρόνια παγώματος οποιωνδήποτε προσλήψεων, πρόκειται να γίνει νέα προκήρυξη μέσω ΑΣΕΠ για 100 διασώστες (η προηγούμενη ήταν το 2015 για 186 διασώστες και πιο πριν το 2010) και άλλη μία αργότερα για 40. Ενώ πρόκειται να γίνουν προσλήψεις και τεχνικού και διοικητικού προσωπικού. Όλα αυτά, βέβαια, μπορούν να υλοποιηθούν μόνο αν κριθούν συμβατά με τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις της χώρας, των οποίων τήρηση ζήτησαν εκ νέου οι θεσμοί από τον υπουργό Υγείας την Τετάρτη.
ΠΗΓΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου