Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων 4ης Περιφέρειας Κρήτης για την συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας Α. Ξανθό!!!


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το  Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016 το σωματείο μας συναντήθηκε με τον Υπουργό  Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό στο παράρτημα του ΕΚΑΒ στο Ρέθυμνο, παρουσία των εκλεγμένων εκπροσώπων  της ΠΟΠΕΚΑΒ στην Κρήτη, του Αντιπροέδρου Μ. Σφακιανάκη και του μέλους Ε.Ροκαδάκη ,του διευθυντή ΕΚΑΒ ΚΡΗΤΗΣ κ Ν. Γιαννακουδάκη και εκπροσώπων του σωματείου των εθελοντών αιμοδοτών. Στη συνάντηση αυτή προσπαθήσαμε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο να αναδείξουμε όλα τα τοπικά προβλήματα που μας απασχολούν αλλά και προβλήματα που απασχολούν τόσο την υπηρεσία  όσο και τους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ.
1. Άμεση πρόσληψη τουλάχιστον 6 διασωστών στον τομέα Σητείας, καθώς  το μήνα Νοέμβριο το πρόβλημα θα οξυνθεί παραμένοντας με 5 ενεργά πληρώματα . Επισημάναμε  την υποχρέωση της υπηρεσίας να δώσει στους εργαζόμενους συσσωρευμένες άδειες και οφειλόμενα ρεπό. Επίσης, να γίνει προσπάθεια ώστε να καλυφθούν τα κενά των γιατρών στο νοσοκομείο Σητείας, ώστε να μειωθεί ο όγκος των διακομιδών σε αλλά νοσοκομεία. Τέλος, έγινε πρόταση για αγορά αξονικού τομογράφου στο νοσοκομείο λόγω της χιλιομετρικής απόστασης, του ακατάλληλου οδικού δικτύου  και της γεωγραφικής ιδιομορφίας της περιοχής.
2. Άμεση αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΚΑΒ ΚΡΗΤΗΣ για την κάλυψη των εξόδων που απορρέουν από την απαίτηση της υπηρεσίας για την κάλυψη άλλων τομέων αλλά και μακρινών  περιοχών.
3.Ζητήσαμε την παρέμβαση του Υπουργού για να λυθεί το θέμα της ευρέσεως νέου  χώρου στέγασης  του συνεργείου, λόγω ακαταλληλότητας του κτιρίου. Βλέπουμε τις προσπάθειες  της διοίκησης  και αισιοδοξούμε ότι θα βρεθεί ο κατάλληλος χώρος. Γι’ αυτό  του επισημάναμε ότι δεν έχουμε επαναπαυτεί και  καταφύγει  μέχρι τώρα στις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους που είναι υπεύθυνες για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων.
4.Επιστροφή στο παλιό καθεστώς διεκπεραίωσης των ζημιών των ασθενοφόρων (τώρα πληρώνουμε τη ζημιά από τον προϋπολογισμό του ΕΚΑΒ και περιμένουμε να μας επιστραφούν από τις ασφαλιστικές ,ενώ πρώτα η ζημιά πληρωνόταν απευθείας από την ασφαλιστική εταιρεία).
5.Να γίνει προσπάθεια να επιταχυνθεί ο χρόνος παραλαβής των TETRA. Είναι άμεση η ανάγκη για τη βελτίωση των συνθηκών επικοινωνίας μεταξύ των ασθενοφόρων και του τηλεφωνικού κέντρου.
6.Επιτακτική ανάγκη για κάλυψη θέσεων που αφορούν διοικητικό και τεχνικό προσωπικό, είτε με προσλήψεις είτε με μετατάξεις .Είναι μείζον θέμα που αφορά την εύρυθμη και αποδοτική  λειτουργία της υπηρεσίας ιδιαίτερα μετά από τις μαζικές αποχωρήσεις των συνταξιοδοτούμενων συναδέλφων. Επισημάνθηκε ότι σε τελευταία προκήρυξη θέσεων που αφορούσαν ανάλογο προσωπικό, η Κρήτη δεν πήρε καμία θέση.
7.Πρόβλεψη  συμμετοχής στην επόμενη προκήρυξη του ΚΕΕΛΠΝΟ για επικουρικό προσωπικό, λόγω και της αναμενόμενης άφιξης προσφύγων.
8.Ανάγκη δημιουργίας βάσης αεροδιακομιδών στη Κρήτη.
9.Έξτρα κονδύλιο από το Υπουργείο για τα έξοδα ανανέωσης των επαγγελματικών διπλωμάτων των εργαζομένων.
10.Μόνιμη καταβολή του επιδόματος στολής σε χρήμα και όχι σε είδος και απαλλαγή από την φορολόγησή του, αφού αποτελεί έξοδο για την ασφάλεια και υγιεινή των εργαζομένων και όχι εισόδημα.
11.Άμεση συμμόρφωση, βάση νόμου, των υγειονομικών μονάδων να δημιουργήσουν υποδοχή διαλογής των ασθενών στην είσοδο του τμήματος των Επειγόντων Περιστατικών. Διαφορετικά θα αποσταλεί εξώδικο  από το σωματείο.
12.Δημιουργία βάσης καταγραφής στατιστικών δεδομένων, ώστε να  αξιοποιηθούν όλα τα επίσημα στοιχεία ανά την επικράτεια. Σκοπός είναι η σωστή κατανομή του προσωπικού  λαμβάνοντας υπόψη και τις γεωγραφικές ιδιομορφίες κάθε περιοχής.
13.Επιτακτική ανάγκη δημιουργίας  επιτροπής  για την προμήθεια υλικών από την Κεντρική Υπηρεσία του ΕΚΑΒ.
14.Επίλυση θεμάτων επικοινωνίας και συνεργασίας με τον πανευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.
15.Πρόβλεψη για τον προγραμματισμό  αγοράς ασθενοφόρων σε βάθος πενταετίας μέσω ΕΣΠΑ. Ο υπουργός μας τόνισε ότι βάση του προγράμματος ΕΤΠΑ, (υποκατηγορία του ΕΣΠΑ υπεύθυνο για τις κτιριακές υποδομές, εξοπλισμούς κλπ) από το σύνολο των 150 εκ. ευρώ  τα 120 εκ. που αφορούν συνεχιζόμενα έργα, μόνο τα 15 είναι για την Κρήτη, τα οποία θα διατεθούν εξ’ολοκλήρου για την αποπεράτωση της νέας πτέρυγας του Βενιζέλειου Πανάνειου Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου. Όμως επειδή κατά την κατάθεση προσφορών προκύπτουν εκπτώσεις ,προβλέπεται να μείνει ένα ποσό που μπορεί να φτάσει  τα 3 με 4 εκ. ευρώ,  τα οποία θα διατεθούν στην αγορά εξοπλισμού με  διαχειριστή τη ΔΥΠΕ Κρήτης. Προς αυτή την κατεύθυνση θα πιέσουμε την Περιφέρεια ώστε να συμπεριλάβει και ανάγκες του ΕΚΑΒ.
16.Άμεση τακτοποίηση των δεδουλευμένων των εργαζομένων.
17.Άμεση στελέχωση όλων των νομών της Κρήτης με μόνιμους γιατρούς του ΕΚΑΒ.
18.Προσπάθεια ένταξης εθελοντών  στο ΕΚΑΒ σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών.
19.Να προχωρήσει η διαδικασία των εσωτερικών μετακινήσεων που ήδη έχουν κατατεθεί οι αιτήσεις  από τους συναδέλφους.
20.Επαναφορά του επιδόματος ετοιμότητας.

        Σε γενικές γραμμές και εν συντομία, αυτά ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν μαζί με τα γενικά θέματα που αφορούν συνολικά την υπηρεσία και τους εργαζομένους.  Για όλα τα παραπάνω θα ενημερωθείτε από το δελτίο τύπου της ΠΟΠΕΚΑΒ , τις συνελεύσεις που θα γίνουν τις επόμενες μέρες στα κατά τόπους παραρτήματα αλλά και στην γενική συνέλευση στο κτίριο του ΕΚΑΒ.Ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα καλέσει τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Π. Πολάκη, αρμόδιο για τα θέματα του ΕΚΑΒ, αλλά και τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ κ. Κ. Καρακατσιανόπουλο για να συζητήσουν όλα τα θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση. Αναγνώρισε το δίκαιο των αιτημάτων μας ,εξήρε το επίπεδο της συζήτησης , μας τόνισε τις δυσκολίες που υπάρχουν αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας.
       

 Για το Δ.Σ.


Ο Πρόεδρος


Ο Γραμματέας
ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΦΕΤΟΚΑΚΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου