Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

Στην παλιά Πυροσβεστική μετακομίζει τελικά το ΕΚΑΒ Αλεξανδρούπολης!!!


Στην παλιά Πυροσβεστική της Αλεξανδρούπολης, στην οδό Σολωμού, θα μετακομίσει τελικά το ΕΚΑΒ. 
Η ιστορία της μετεγκατάστασης του όμως διαρκεί αρκετό καιρό τώρα και πιο συγκεκριμένα από πέρυσι.
Όλα ξεκίνησαν όταν ο Δήμος Αλεξανδρούπολης αποφάσισε να επεκτείνει το Μουσικό Σχολείο, το οποίο στεγάζεται στο ανακαινισμένο παλιό παλιό Νοσοκομείο στον κόμβο της Ηροδότου. Η επέκταση θα γίνει προς τα πίσω και θα συμπεριλάβει τα κτίρια που  στεγάζουν το ΚΕΘΕΑ Κιβωτός και το ΕΚΑΒ (σ.σ. και τα δύο κτίρια ανήκουν στον Δήμο Αλεξανδρούπολης, ο οποίος ανακάλεσε την παραχώρηση και τα διέθεσε στο Μουσικό Σχολείο).
Το ΚΕΘΕΑ μετακόμισε άμεσα σε δικό του κτίριο στην περιοχή της οδού Άβαντος, όμως η μετεγκατάσταση του ΕΚΑΒ αποτέλεσε αντικείμενο πολύμηνων συζητήσεων καθώς έπρεπε να βρεθεί κατάλληλος χώρος. 

Οι προτάσεις που «έπεσαν» στο τραπέζι

Η πρώτη πρόταση για μετεγκατάσταση του ΕΚΑΒ ήταν το ιδιόκτητο του κτίριο στην περιοχή της Δραγάνας στο προαύλιο του Νοσοκομείου. Απορρίφθηκε όμως γιατί η απόσταση είναι απαγορευτική: Ο χρόνος άφιξης του ασθενοφόρου σε κάποιο περιστατικό είναι πολύ μεγάλος αν πρέπει να ξεκινήσει από τη Δραγάνα και να φτάσει μέχρι την πόλη. Και φυσικά ξεπερνάει κατά πολύ το «νόμιμο» δεκάλεπτο και οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ την απέρριψαν καθώς πέρα από την ανθρωπιστική πλευρά, το ζήτημα έχει και νομική: Οι εργαζόμενοι θα βρίσκονταν πολλές φορές υπόλογοι στη Δικαιοσύνη για καθυστερήσεις, που όμως δεν θα ήταν δική τους ευθύνη.
Η δεύτερη πρόταση που συζητήθηκε ήταν το Κοινωνικό Ιατρείο του Δήμου Αλεξανδρούπολης απέναντι από το γήπεδο «Φώτης Κοσμάς». Και αυτή η πρόταση απορρίφθηκε καθώς δεν πληρούνταν προϋποθέσεις υγιεινής για τους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ, προϋποθέσεις στάμθευσης των ασθενοφόρων κλπ.
Η τρίτη πρόταση που αυτή τη φορά είχε έρθει από τους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ ήταν το κτίριο της παλιάς Πυροσβεστικής, όμως στην αρχή η δημοτική αρχή είχε ενστάσεις για την παραχώρηση. Παρόλα αυτά, τα επιχειρήματα του ΕΚΑΒ ήταν τα εξής:
  • Το κτίριο της παλιάς Πυροσβεστικής διαθέτει τους απαραίτητους χώρους για την εξυπηρέτηση των εργαζομένων (χρειάζονται χώροι αλλαγής ρούχων για άνδρες και γυναίκες, χώροι απολύμανσης κα)
  • Έχει επαρκή χώρο στάθμευσης για τα ασθενοφόρα
  • Ο ίδιος χώρος στάθμευσης πληροί προϋποθέσεις για την απολύμανση των ασθενοφόρων που είναι απαραίτητη μετά από κάθε διακομιδή
  • Ο χώρος βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό της πόλης  – σε κεντρικό σημείο και αυτό ελαχιστοποιεί τον χρόνο επέμβασης του ΕΚΑΒ στα περιστατικά που καλείται να διαχειριστεί.
Αφού λοιπόν χρειάστηκαν αρκετοί μήνες συζητήσεων και ανταλλαγής επιχειρημάτων μεταξύ Δήμου και ΕΚΑΒ Θράκης, η πρόταση της «παλιάς Πυροσβεστικής» έγινε αποδεκτή και θα επισημοποιηθεί στην επικείμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Συγκεκριμένα, την Τρίτη 20/9, οπότε και συνεδριάζει το όργανο, το θέμα της ημερήσιας διάταξης με το Νο 8 έχει τίτλο: «Έγκριση παραχώρησης χώρου στην παλιά Πυροσβεστική για την εγκατάσταση του ΕΚΑΒ». Την εισήγηση του θέματος θα κάνει ο κος Δήμαρχος και προφανώς θα αποσαφηνιστούν και οι όροι της παραχώρησης (χρονική διάρκεια, έναρξη ισχύος κλπ).
Αξίζει όμως να σημειώσουμε ότι εδώ και έναν χρόνο περίπου που διαρκεί η συγκεκριμένη συζήτηση, το θέμα το χειρίστηκαν μόνοι τους οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ Θράκης, καθώς κανείς εκ των προϊσταμένων τους δεν έδειξε ενδιαφέρον, παρά την κρισιμότητα της κατάστασης.
ΠΗΓΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου