Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

7 Σεπτεμβρίου 1999: Όταν η Αθήνα «κατέρρευσε» από το «ακίνδυνο» ρήγμα της Πάρνηθας (ΦΩΤΟ)


Ήταν 7 Σεπτεμβρίου του 1999 γύρω στις 3 το μεσημέρι όταν ένας υπόκωφος θόρυβος ήταν το ξεκίνημα για τον πιο φονικό και καταστροφικό σεισμό στην Αθήνα.
Έχουν περάσει 17 ολόκληρα χρόνια και ακόμα κάνεις δεν μπορεί να ξεχάσει την βοή λίγο πριν ο εγκέλαδος σκορπίσει το θρήνο σε δεκάδες οικογένειες.
Τα ρολόγια έδειχνα 14:57 όταν ο σεισμό χτύπησε το λεκανοπέδιο Αττικής με ένταση 5,9 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, με επίκεντρο τους πρόποδες της Πάρνηθας και  με εστιακό βάθος μόνο 10 χιλιόμετρα γεγονός που έκανε τον σεισμό καταστροφικό.
Αν υπάρχει κάτι που δεν μπορεί να ξεχαστεί είναι οι προσπάθειες των ανδρών της ΕΜΑΚ αλλά και εκατοντάδων εθελοντών που ήρθαν από όλο τον κόσμο ώστε να βγουν ζωντανοί από τα συντρίμμια όσοι περισσότεροι εγκλωβισμένοι γινόταν. Προσπάθειες που διήρκησαν ολόκληρα 24 ώρα χωρίς φαγητό πολλές φορές ακόμα και χωρίς νερό με μοναδικό σκοπό να σωθούν οι εγκλωβισμένοι.
Και όπως και έγινε δεκάδες άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί, πολλές ανατριχιαστικές ιστορίες αλλά και πολλές οικογένειες που βυθίστηκαν στο πένθος.

Το χρονικό

Το επίκεντρο του σεισμού είχε χαρακτηριστεί από τους ειδικούς ακίνδυνο βρισκόταν εντός του λεκανοπεδίου της Αττικής που οι σεισμολόγοι το θεωρούσαν ασεισμικό.
Οι περιοχές που βρίσκονταν πιο κοντά στο επίκεντρο ήταν αυτές που επλήγησαν και περισσότερο. Οι κάτοικοι από το Μενίδι, τα Άνω Λιόσια, την Νέα Φιλαδέλφεια, το Περιστέρι, την Μεταμόρφωση εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για πολλούς μήνες καθώς μεγάλος αριθμός σπιτιών χαρακτηρίστηκαν «κόκκινα» από τις αρμόδιες υπηρεσίες ενώ ακόμα μεγαλύτερος αριθμός «κίτρινα» δηλαδή επισκευάσιμα τα οποία όμως δεν μπορούσαν να κατοικηθούν.Οι περιοχές γέμισαν από σκηνές του στρατού και σε όλα τα δημόσια κτίρια είχαν στηθεί συσσίτια.
Το εργοστάσιο της Ρικομέξ
Από τον σεισμό κατέρρευσαν τρία εργοστάσια, μεταξύ των οποίων εκείνο της Ρικομέξ. Λόγω εγκληματικών κακοτεχνιών στο κτίριο της Ρικομεξ έχασαν την ζωή τους 39 άνθρωποι, 8 σκοτώθηκαν στα γραφεία της Φαράν, 3 στο εργοστάσιο Φιλοπλάστ και 6 στο εργοστάσιο της ΒΙΟΚΥΤ, ενώ 7 έχασαν την ζωή τους στην οικοδομή της οδού Πίνδου στη Νέα Φιλαδέλεια και 16 στην πολυκατοικία της οδού Ψυχάρη, στη Μεταμόρφωση.
Ήταν τα σημεία εκείνα που όλοι έλληνες κολλημένοι στους τηλεοπτικούς τους δέκτες έβλεπαν την υπερπροσπάθεια των ανδρών της ΕΜΑΚ με σκοπό να ακούσουν έστω έναν ήχο ζωντάνιας κάτω από τα ερείπια και να βρουν ξανά την ελπίδα τους να συνεχίσουν την προσπάθεια.
ΠΗΓΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου