Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

Ξανθός: Ο πρωθυπουργός απόψε θα ανακοινώσει προσλήψεις μόνιμων γιατρών στο ΕΣΥ!!!


Για την κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και τις αλλαγές που επιχειρεί η κυβέρνηση μίλησε ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στην έκτακτη ενημερωτική εκπομπή του Κόκκινου Θεσσαλονίκης 93,4 και τους Λευτέρη Αρβανίτη και Απόστολο Λυκεσά, στο πλαίσιο της παρουσίας του για την 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Μεταξύ άλλων ο κ. Ξανθός ανέφερε στη συνέντευξη του ότι «Το κομβικό πολιτικό ερώτημα είναι αν με δεδομένες τις συμφωνίες και τα μέτρα μπορεί να ασκηθεί μια διαφορετική πολιτική στη δημόσια περίθαλψη και το κοινωνικό κράτος. Η απάντηση είναι «ναι, υπό προϋποθέσεις». Εμείς προσπαθούμε να δημιουργήσουμε αυτές τις προϋποθέσεις. Έχουμε καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να δώσουμε ένα σήμα ότι τέλειωσε το πολιτικό σχέδιο της συνειδητής απαξίωσης, εγκατάλειψης και αποδιοργάνωσης της δημόσιας περίθαλψης, τέλειωσαν οι παρεμβάσεις κλεισίματος νοσοκομείων και κλινικών, τέλειωσαν οι διαθεσιμότητες, που ήταν εκτεταμένα φαινόμενα».
Αντιστρέφεται οριακά η συνεχιζόμενη τάση υποχρηματοδότησης των δημόσιων νοσοκομείων, και αυτό δεν έγινε επειδή γεννήθηκαν λεφτά, έγινε επειδή η κυβέρνηση πήρε συλλογικά την ευθύνη να ανακατανείμει δημόσιους πόρους, και να δώσει σε αυτόν τον τομέα την προτεραιότητα που χρειάζεται. Σε μια περίοδο που συνεχίζονται τα μέτρα λιτότητας και οι περικοπές σε μισθούς, επιδόματα κλπ, χρειάζονται παρεμβάσεις κοινωνικά αντισταθμιστικές, σημείωσε ο Υπουργός Υγείας.
«Η διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης των ανασφάλιστων πολιτών στο δημόσιο σύστημα υγείας ήταν μια κορυφαία πολιτική επιλογή. Προφανώς αυτό έχει αυξήσει τη ζήτηση σε σχέση με τη νοσηλεία, τα φάρμακα και τις εξετάσεις. Η αύξηση που δώσαμε στον προϋπολογισμό είναι οριακή. Όμως, έχουμε την ελπίδα ότι παρά τη δυσκολία της συγκυρίας μπορούμε να δώσουμε την προτεραιότητα που πρέπει» τόνισε ο Ανδ. Ξανθός.
Όπως ανέφερε, την προηγούμενη περίοδο στο ΕΣΥ υπήρξε ένα αποδιοργανωμένο σύστημα προμηθειών, το οποίο είχε μικρούς διαγωνισμούς σε όλη τη χώρα. «Όσο περιορίζουμε τους θύλακες σπατάλης, συναλλαγής με συμφέροντα και διαφθοράς στο σύστημα υγείας, τόσο θα έχουμε περιθώριο να επενδύσουμε σε καλύτερες υποδομές, σε καλύτερο εξοπλισμό, και κυρίως σε καλύτερη στελέχωση, που είναι και το κρίσιμο ζήτημα σήμερα» δήλωσε.
«Η παρέμβαση μας για τους ανασφάλιστους είναι αριστερή πολιτική, γιατί λέμε ότι η υγεία είναι ένα δικαίωμα ανεξάρτητα από την ασφαλιστική και εισοδηματική θέση του καθενός. Τα κοινωνικά ιατρεία έπαιξαν ένα κρίσιμο ρόλο την προηγούμενη περίοδο της αποασφάλισης, ήταν εξαιρετική η συνεισφορά τους, είναι ένα τεράστιο πείραμα αυτοοργανωμένης κοινωνικής αλληλεγγύης από τα κάτω, είναι ένα σημείο προβληματισμού και ανταλλαγής εμπειρίας σε όλη την Ευρώπη, ενώ κάλυψε ένα μεγάλο κενό κρατικής πολιτικής. Σήμερα τα κοινωνικά ιατρεία προφανώς διατηρούν τη χρησιμότητα τους, διότι υπάρχουν κομμάτια του πληθυσμού, που παρά τις ρυθμίσεις, έχουν πχ δυσκολία να αγοράσουν τα φάρμακά τους» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.
Σχολιάζοντας τη στάση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων ο κ. Ξανθός έκανε λόγο για συνδικαλιστική γραφειοκρατία παρωχημένου τύπου, που έμαθε να κινείται στους διαδρόμους του Υπουργείου, και αυτή την περίοδο προσπαθεί να επιβεβαιώσει το ρόλο της η ΠΟΕΔΗΝ, απαξιωνόμενη με την πρακτική και το ύφος της αντιπαράθεσης. «Οι συνδικαλιστικές διεκδικήσεις είναι θεμιτές, και ενδεχομένως και επιβεβλημένες» σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Το μεγάλο θέμα είναι το ανθρώπινο δυναμικό, γιατί την απόδοση του ΕΣΥ την καθορίζει η στελέχωση των δομών. Έχουμε κάνει μια πολύ σημαντική και ίσως η πιο συστηματική παρέμβαση του ΕΣΥ. Έχει ήδη ολοκληρωθεί η πρώτη δέσμη προσλήψεων μόνιμου προσωπικού. Έχουν προκηρυχθεί για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια 760 θέσεις μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ, ανεπαρκείς προφανώς σε σχέση με τις ανάγκες» τόνισε ο Ανδρέας Ξανθός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ενώ σημείωσε ότι «Δίνουμε μια μάχη με την καθημερινότητα και με τις αντοχές των ανθρώπων του Συστήματος Υγείας καθώς και με τις αντοχές των πολιτών».
Αναφορικά με τις προσλήψεις που πραγματοποιούνται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας τόνισε ότι «Έχουμε τη μεγάλη και ευτυχή συγκυρία να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός μια σημαντική παρέμβαση που αφορά προσλήψεις μόνιμων γιατρών, και επίσης αξιοποίηση προγραμμάτων απασχόλησης του ΟΑΕΔ για την κάλυψη των αναγκών του ΕΣΥ».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με την καθαριότητα στα δημόσια νοσοκομεία ο κ. Ξανθός σημείωσε ότι υπάρχει μια απόφαση του ΣτΕ που δημιουργεί ένα πρόβλημα. «Επεξεργαζόμαστε μια ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα ατομικών συμβάσεων εργασίας και όχι έργου, που θα διασφαλίζει τη σταδιακή απεξάρτηση του ΕΣΥ από τα ιδιωτικά συνεργεία» ανέφερε.
Τέλος, σε σχέση με τον ιατρικό εξοπλισμό των δημόσιων νοσοκομείων δήλωσε ότι «Έχουμε απαρχαιωμένο εξοπλισμό, ο χρόνος ζωής του ολοκληρωθεί. Έγινε μια ανανέωση με το ΕΣΠΑ, έχουμε εντάξει στο ΕΣΠΑ νέα έργα, και αυτή την περίοδο διαπραγματευόμαστε με τις μεγάλες εταιρείες έναν άλλο τρόπο προμήθειας εξοπλισμού στο ΕΣΥ, που θα μας επιτρέπει χωρίς να χρειάζεται η κατάθεση μεγάλου χρηματικού ποσού, θα υπάρχει τοποθέτηση των μηχανημάτων, θα υπάρχει μια μίσθωση, και σιγά σιγά θα αποπληρώνεται το κόστος».
ΠΗΓΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου