Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

Ποιοι θα δουν αυξήσεις από τις παρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγια.


Στο τραπέζι του Μαξίμου οι αλλαγές για εργαζομένους στο Δημόσιο που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια καθώς η κυβέρνηση θα εισαγάγει στη Βουλή νομοσχέδιο όπου θα περιλαμβάνει τις νέες ρυθμίσεις.

Σήμερα πραγματοποιείται κυβερνητική σύσκεψη όπου αναμένεται να κλείσει το πακέτο.
Η σύσκεψη θα γίνει υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου.
Αντικείμενο της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου θα είναι το σχέδιο εθνικής στρατηγικής για τη διοικητική μεταρρύθμιση 2016-2018, οι επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες στο χώρο της δημόσιας διοίκησης, η αναδιοργάνωση δομών και οργανισμών και οργανογραμμάτων, καθώς και η σύσταση του Ειδικού Συμβουλίου Επιλογής Διοικήσεων στο ΑΣΕΠ το οποίο θα επιλέγει διοικήσεις με την αξιοποίηση του Μητρώου Στελεχών που θέσπισε η κυβέρνηση με στόχο των καθιέρωση αδιάβλητων και αντικειμενικών κριτηρίων για την αξιοποίηση ικανών στελεχών της δημόσιας διοίκησης.
Υπενθυμίζεται ότι η αναμόρφωση των ειδικών μισθολογίων και ο εξορθολογισμός των αποδοχών αποτελεί τμήμα των υποχρεώσεων της κυβέρνησης που αφορούν την πρώτη αξιολόγηση, ενώ παράλληλα η ελληνική πλευρά έχει δεσμευτεί για την παρουσίαση ισοδύναμων μέτρων προκειμένου να μην «παγώσουν» οι αποδοχές 188.000 εργαζομένων από το σύνολο των 658.000 δημοσίων υπαλλήλων (το 28,5%) για την επόμενη διετία.
Για το θέμα των ειδικών μισθολογίων θα υπάρξει νομοσχέδιο για το οποίο έχει αναλάβει την επεξεργασία των προτάσεων και τη διαβούλευση με τα εμπλεκόμενα υπουργεία ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Εθνους το Σαββατοκύριακο, το υπουργείο έχει έτοιμη την πρόταση που περιλαμβάνει την αρχιτεκτονική των ειδικών μισθολογίων και «χτενίζονται» επιμέρους στοιχεία. Στόχος να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ όσων προτείνουν τα υπουργεία και όσων επιβάλλει η οικονομική κατάσταση προκειμένου να μην υπάρξουν απώλειες στις αποδοχές των υπαλλήλων.
Οι βασικοί άξονες των αλλαγών που έχουν κλειδώσει είναι οι εξής:
1. Από τα 20 ειδικά μισθολόγια θα πάμε στα 8, με «ομογενοποιήσεις» στους βασικούς επαγγελματικούς κλάδους. Για παράδειγμα, αναμένεται να ενοποιηθούν τα ξεχωριστά μισθολόγια που ισχύουν για καθηγητές ΑΕΙ, καθηγητές ΤΕΙ, ειδικούς επιστήμονες, ερευνητές ΚΕΠΕ κτλ. που αφορούν περίπου 8 ειδικά μισθολόγια που θα ενσωματωθούν σε ένα ή δύο.
2. Η ενσωμάτωση των ειδικών επιδομάτων στον βασικό μισθό και η διατήρηση των τεσσάρων βασικών επιδομάτων που ισχύουν στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα (τέκνων, επίδομα θέσης ευθύνης, παραμεθορίου και ανθυγιεινής εργασίας). Παράλληλα συζητείται η κατάργηση του χρονοεπιδόματος, η οποία θα οδηγήσει στη δημιουργία 16 μισθολογικών κλιμακίων. Διαφορετική πρόβλεψη θα υπάρχει για τα μισθολόγια των ενστόλων και των δικαστικών λειτουργών.Στο πρώτο μισθολογικό κλιμάκιο θα παραμένουν οι υπάλληλοι για ένα έτος, ενώ στη συνέχεια θα εξελίσσονται μισθολογικά κάθε δύο χρόνια. Με την ενσωμάτωση των επιδομάτων στον βασικό μισθό θα υπάρξει μία απώλεια αποδοχών 3-5% λόγω αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών αλλά θα αυξηθούν οι βασικές αποδοχές πάνω στις οποίες υπολογίζεται η σύνταξη.
3. Με την καταβολή υψηλών επιδομάτων θέσης ευθύνης στόχος της κυβέρνησης είναι να αμείβονται καλύτερα οι διευθυντές και τμηματάρχες και να ανοίξει η ψαλίδα μεταξύ των κλιμακίων καθώς και να αυξάνεται ο μισθός ανάλογα με την εξέλιξη.
4. Διατήρηση της προσωπικής διαφοράς: Ουσιαστικά θα υπάρξει επανυπολογισμός μισθών με το νέο σύστημα αλλά για τους «παλαιούς» δεν θα υπάρχουν δραστικές αλλαγές. Η όποια μείωση προκύψει στον μισθό από το νέο σύστημα θα καλύπτεται ως «προσωπική διαφορά», κάτι ανάλογο δηλαδή με αυτό που προβλέφθηκε στις κύριες συντάξεις. Ωστόσο, για όσους εισέλθουν μετά την ψήφιση του νέου νόμου στα ειδικά μισθολόγια, ο υπολογισμός θα γίνεται με το νέο σύστημα και χωρίς την «προσωπική διαφορά».
5. Η οικονομική στήριξη συγκεκριμένων κλάδων που τα χρόνια του Μνημονίου είχαν τις μεγαλύτερες απώλειες. Στην κατηγορία αυτή είναι μεταξύ άλλων γιατροί και πανεπιστημιακοί.
6. Το πακέτο πρέπει να είναι δημοσιονομικά ουδέτερο, δηλαδή να μην απαιτούνται νέα κονδύλια που θα δημιουργήσουν «μαύρη τρύπα» σε μια κρίσιμη στιγμή και ενώ είναι προ των πυλών η δεύτερη αξιολόγηση.
Στην κατηγορία των ειδικών μισθολογίων εντάσσονται οι δικαστικοί λειτουργοί, το προσωπικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, οι ιατροδικαστές, τα μέλη ΔΕΠ, οι καθηγητές ΤΕΙ, οι ερευνητές, οι ειδικοί λειτουργικοί επιστήμονες, το προσωπικό ΚΕΠΕ (ερευνητές), οι καθηγητές της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, το Προσωπικό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, οι γιατροί του ΕΣΥ, οι διπλωματικοί υπάλληλοι, οι αρχιερείς, οι μουσικοί και οι ένστολοι στην Ελληνική Αστυνομία, στο Λιμενικό Σώμα και στις Ενοπλες Δυνάμεις.

Δεν θα γίνουν μειώσεις υποστηρίζει ο Βίτσας
«Όσοι είναι αυτή τη στιγμή στα ειδικά μισθολόγια δεν πρόκειται να υποστούν μείωση των χρημάτων που παίρνουν και σε ορισμένες περιπτώσεις θα έχουμε και αύξηση, ιδιαίτερα με βάση την ευθύνη την οποία θα έχουν, αλλά και σε ορισμένες ειδικότητες», διαβεβαίωσε εκ νέου σήμερα, Κυριακή (04/09/2016) ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Βίτσας γνωστοποίησε ότι ο προσανατολισμός του υπουργείου Οικονομικών είναι να περιοριστούν οι 20 ειδικές κατηγορίες ειδικών μισθολογίων κοντά στις 10. «Θα έχουμε νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε να είμαστε εντάξει απέναντι στις υποχρεώσεις μας αλλά και για να είμαστε εντάξει σε σχέση με αυτό που λέμε ότι δεν θα υπάρχει μείωση. Το σωστό είναι το ζήτημα των ειδικών μισθολογίων να αντιμετωπιστεί ενιαία», παρατήρησε.

ΠΗΓΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου