Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023

ΤΑΣ-ΕΚΑΒ: Ανακοίνωση σχετικά με τις εξαγγελίες του Υπουργείου Υγείας για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ με οδηγούς

 

Τέλη Νοεμβρίου αναμένεται να λήξουν οι συμβάσεις 1.047 εργαζομένων στις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ . Πρόκειται  για ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και οδηγούς, που όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη «πρόθεση του Υπουργείου είναι να απορροφηθούν όλοι οι συμβασιούχοι των ΚΟΔΥ σε νέες θέσεις εργασίας…» και  «Όσον αφορά τους οδηγούς, που αποτελούν και την πλειοψηφία των εργαζομένων, θα τους δοθεί η δυνατότητα να απορροφηθούν από το ΕΚΑΒ»

Η εξαγγελία αυτή δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία για τους εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ, αλλά συνέχεια:

§  Της πρόσφατης Π.Ν.Π. της κυβέρνησης της Ν.Δ., που προβλέπει την στελέχωση των ασθενοφόρων με  μικτά πληρώματα, με στρατιωτικούς και πυροσβέστες που δεν διαθέτουν την παραμικρή εμπειρία και απαιτούμενη εκπαίδευση.

§  Της αντίστοιχης διάταξης του ΣΥΡΙΖΑ του 2016, για τη στελέχωση των ασθενοφόρων με  προσωπικό της Πυροσβεστικής ή των ΟΤΑ.

§  Της κατάταξης της ειδικότητας Διασώστης - Πλήρωμα Ασθενοφόρου στο κλάδο των μεταφορών στο προσοντολόγιο κ.α.

Όλα αυτά οδηγούν σε απαξίωση τον κλάδο μας, αφού πια ο τίτλος σπουδών του Διασώστη – Πλήρωμα Ασθενοφόρου συνιστά ένα επιπλέον προσόν διορισμού, ενώ το βασικό είναι το δίπλωμα οδήγησης! Αυτό έχει άμεσες επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών και γυρίζει την προνοσοκομειακή φροντίδα στη χώρα μας, πολλές δεκαετίες πίσω.

Κάτι ακόμα που πρέπει να μας θορυβήσει και να μας κινητοποιήσει είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζουν τους «πρώην» «ήρωες», «μαχητές» συμβασιούχους του ΕΟΔΥ, που τους χρησιμοποίησαν όσο ήταν σε εξέλιξη η πανδημία και που τώρα κοιτάνε πώς θα τους κοροϊδέψουν και πώς θα τους ξεφορτωθούν με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις. Να ένας ακόμη λόγος οι σχεδόν 1.000 συμβασιούχοι (επικουρικοί, ΣΟΧ, ΟΑΕΔ), οι οποίοι  καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στο ΕΚΑΒ να οργανώσουν τον αγώνα τους μαζί με το μόνιμο προσωπικό – όσο και αυτό παραμένει «μόνιμο».

          Το μέλλον όλων μας είναι αβέβαιο, αφού η κυβέρνηση συνεχώς διακηρύσσει στόχους  για όσο το δυνατό λιγότερο κράτος, αναθέσεις σε ιδιώτες και συμπράξεις ΣΔΙΤ. Κριτήρια είναι πάντα οι «ισοσκελισμένοι» προϋπολογισμοί και το μέγιστο δυνατό κέρδος για τους ιδιώτες. Σε αυτά, φυσικά, δεν χωράνε οι εργαζόμενοι με δικαιώματα και οι  ολοκληρωμένες δημόσιες παροχές υγείας.

       Απαιτούμε:

·       Ενίσχυση του ΕΚΑΒ με προσλήψεις μονίμων  και πιστοποιημένων διασωστών.

·       Μονιμοποίηση των συμβασιούχων (ΟΑΕΔ, ΣΟΧ, επικουρικοί).

·       Ένταξη της ειδικότητας Διασώστη Πλήρωμα Ασθενοφόρου στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, για αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του κλάδου.


Αναβάθμιση του προγράμματος της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης για όλους τους εργαζόμενους στην επικράτεια, με προτεραιότητα στους νεοπροσληφθέντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου