Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023

Επτά διακομιδές στην Πάτρα σε μία βάρδια!

Στα όριά τους έφτασαν οι διασώστες του ΕΚΑΒ στην Ηλεία το περασμένο Σάββατο

Πρέπει να στελεχωθεί το Νοσοκομείο του Πύργου για να αποτραπεί η αποδυνάμωση της επιχειρησιακής μας λειτουργίας, δήλωσε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδας, Αλέξης Κουτσούκος

Τα επιχειρησιακά του όρια «άγγιξε» το  ΕΚΑΒ στη Ηλεία στην απογευματινή βάρδια του περασμένου Σαββάτου, αφού χρειάστηκε να εκτελέσει ούτε ένα ούτε δύο, αλλά επτά δρομολόγια διακομιδής ασθενών από το Γενικό Νοσοκομείο Πύργου στο εφημερεύον Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου!

Μέσα σε διάστημα περίπου έξι ωρών, από τις 4μ.μ. ως τις 10μ.μ., πέντε ασθενοφόρα αναχώρησαν από τον Πύργο, ενώ για τα άλλα δύο περιστατικά κλήθηκαν ασθενοφόρα από την Πάτρα για να έρθουν στην Ηλεία και να εκτελέσουν το δρομολόγιο! Αξίζει να επισημανθεί ότι είχε δοθεί «σήμα» και για δύο ακόμα διακομιδές, οι οποίες εντέλει ακυρώθηκαν καθώς οι ασθενείς παρέμειναν στο νοσοκομείο του Πύργου.

Οι διακομιδές των ασθενών κρίθηκαν επιβεβλημένες διότι στο Νοσοκομείο του Πύργου δεν υπάρχουν γιατροί με τις αναγκαίες ειδικότητες, κατά συνέπεια έπρεπε να γίνει περαιτέρω διερεύνηση από γιατρούς στην Πάτρα. Η μοναδική θετική εξέλιξη σε αυτήν την κατάσταση ήταν πως δεν προέκυψε την ίδια στιγμή σοβαρό έκτακτο συμβάν στην Ηλεία, που ενδεχομένως θα δοκίμαζε τις αντοχές του ΕΚΑΒ στην Ηλεία.

Όπως όμως εξηγεί στην «Πρωινή» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδας, Αλέξης Κουτσούκος, οι αυξημένες διακομιδές ασθενών από το Νοσοκομείο του Πύργου σε αυτά της Πάτρας αποδυναμώνουν την επιχειρησιακή λειτουργία του ΕΚΑΒ και υπονομεύουν τη δυνατότητά του να ανταποκριθεί έγκαιρα σε ένα έκτακτο συμβάν.

«Όταν ένα ασθενοφόρο ξεκινάει από τον Πύργο για να πάει στην Πάτρα, αυτό σημαίνει ότι θα λείψει από τη βάρδια για τουλάχιστον δυόμισι με τρεις ώρες. Φανταστείτε να έχουμε πέντε τέτοια σε κάθε βάρδια ή επτά, όπως είχαμε το Σάββατο. Προφανώς γίνονται άμεσα οι αναγκαίες ενέργειες για να μην υπάρχει κενό, αλλά σε κάθε περίπτωση, επιβαρύνονται και οι ίδιοι οι διασώστες και τα οχήματα με τα συνεχή δρομολόγια, για αυτό και προκύπτουν συχνά βλάβες που ακινητοποιούν ασθενοφόρα για καιρό και μειώνουν τη δυναμική του διαθέσιμου στόλου. Όπως έχω ξαναπεί, αν π.χ. λείπουν δύο ασθενοφόρα στην Αχαΐα και μας έρθει σήμα σε ορεινή περιοχή και απομακρυσμένη από τα αστικά κέντρα της Ηλείας, είναι πιθανό να καθυστερήσει το ασθενοφόρο να επέμβει και έτσι χάνουμε το πλεονέκτημα της αμεσότητας», δήλωσε ο κ. Κουτσούκος.

Αναγκαία η στελέχωση των Νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδας υπογράμμισε την ανάγκη στελέχωσης του Νοσοκομείου Πύργου με το αναγκαίο ιατρικό προσωπικό.

«Το Σάββατο ευτυχώς δεν μας κόστισαν οι πολλές διακομιδές στην Πάτρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να βασιζόμαστε στις πιθανότητες. Είναι σημαντικό να ενισχυθεί η Δημόσια Υγεία στην Ηλεία με γιατρούς, για να κρατάνε τους ασθενείς στο νοσοκομείο και να μην αναγκάζεται το ΕΚΑΒ σε διαρκείς διακομιδές στην Πάτρα για περαιτέρω διερεύνηση, επειδή εκεί υπάρχουν οι αντίστοιχες ειδικότητες. Ο ιδρυτικός στόχος του ΕΚΑΒ ήταν και είναι η άμεση επέμβαση σε έκτακτα συμβάντα. Οι διασώστες του ΕΚΑΒ καθημερινά κάνουν μεγάλη προσπάθεια και συχνά υπερβάλλουν εαυτούς για να είναι δίπλα στους ασθενείς συμπολίτες τους», σημείωσε.

Παράλληλα, ο κ. Κουτσούκος ανέφερε ότι αναμένει το προσεχές χρονικό διάστημα την υλοποίηση της δέσμευσης για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ στην Ηλεία με έξι επικουρικούς στον τομέα της Ζαχάρως και δύο στον τομέα του Πύργου, εκφράζοντας την επιθυμία να μονιμοποιηθούν οι επικουρικοί για να λειτουργεί αποτελεσματικά το ΕΚΑΒ.

«Πρέπει οι επικουρικοί που έχουμε τώρα να μονιμοποιηθούν οπωσδήποτε. Οποιαδήποτε άλλη σκέψη θα υπονομεύσει τη λειτουργία του ΕΚΑΒ. Για να λειτουργεί όμως με πολύ υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας το ΕΚΑΒ στην Ηλεία και στη Δυτική Ελλάδα γενικότερα, χρειάζεται να έρθουν περισσότεροι. Μην ξεχνάτε πως οι υπάρχοντες διασώστες επιβαρύνθηκαν υπέρμετρα στα χρόνια της πανδημίας, αφού δεν υπήρχαν άδειες και ρεπό. Ακολούθησε αναστολή λόγω απανωτών εκλογών και μετά καλοκαίρι, με ό,τι αυτό σημαίνει για την πνευματική και σωματική εξάντληση των διασωστών», τόνισε ο κ. Κουτσούκος.

proini.news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου