Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023

Χρυσοχοΐδης: "Δεν είπα ποτέ ότι θα μετατραπούν σε αορίστου οι συμβασιούχοι ΟΑΕΔ"

 

Στην παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της 7ης ΥΠΕ στο Ηράκλειο κατά την επίσκεψη του υπουργού υγείας κ. Χρυσοχοΐδη στην Κρήτη τη Δευτέρα 16/11, μαζί με τους εργαζόμενους του ΠΑΓΝΗ, του Βενιζέλειου και των Κέντρων Υγείας συμμετείχε και αντιπροσωπεία του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αγ.Νικολάου.

Μετά από σχετικό αίτημα πραγματοποιήθηκε συνάντηση των εκπροσώπων εργαζομένων με τον Υπουργό υγείας, στην οποία ήταν παρόντες και ο διοικητής και ο υποδιοικητής της 7ης ΥΠΕ, όπως επίσης και ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Αρναουτάκης.

Δυστυχώς ο υπουργός Υγείας δεν έδωσε καμία συγκεκριμένη απάντηση στα αιτήματα κ στις διεκδικήσεις μας.

Στο κρίσιμο ζήτημα της βελτίωσης των μισθολογικών και εργασιακών συνθηκών στο ΕΣΥ για να σταματήσουν οι παραιτήσεις και οι άγονες προκηρύξεις, ο κ. Χρυσοχοΐδης απάντησε ότι συμφωνεί όμως δεν εξαρτάται από αυτόν και κάποια στιγμή θα θέσει το θέμα στο υπουργικό συμβούλιο στα πλαίσια ενός συνολικού σχεδιασμού για το ΕΣΥ…

Για το ζήτημα της κατάσταση στα νοσοκομεία του ν. Λασιθίου και τις μεγάλες ελλείψεις σε κρίσιμες ειδικότητες (παθολόγους, αναισθησιολόγους, ακτινολόγους, παιδιάτρους) δεν έδωσε καμία συγκεκριμένη απάντηση πότε θα βγουν προκηρύξεις και τί θα περιλαμβάνουν, είπε μόνο ‘θα δούμε τί θα γίνει με το Λασίθι που έχει 4 νοσοκομεία”.

Για τους συμβασιούχους ρωτήθηκε για το αν ισχύει ότι οι συμβασιούχοι ΟΑΕΔ στο ΕΣΥ θα μονιμοποιηθούν με μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, όπως τους αποδόθηκε ότι είπε στην επίσκεψη του στην Πάτρα.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης απάντησε “εγώ δεν έχω πει ποτέ κάτι τέτοιο” και είπε ότι δεν θα μπορούσε να πάρει θέση για ένα θέμα που δεν είναι αρμοδιότητα του, αλλά του υπουργείου εσωτερικών.
Όταν του θέσαμε το ζήτημα της εργασιακής ανασφάλειας των συμβασιούχων δίνοντας το παράδειγμα ηλεκτρολόγου του ΓΝΑΝ που δουλεύει ως συμβασιούχος από το 2013, απάντησε ότι συμφωνεί ότι δεν πρέπει να υπάρχει εργασιακή ανασφάλεια και προσπαθεί να παίρνουν παρατάσεις θητείας οι συμβασιούχοι.

Είπε ότι είναι δεδομένο πως οι υγειονομικοί συμβασιούχοι (νοσηλευτές, τραυματιοφορείς κλπ) θα πάρουν νέα παράταση στο τέλος του χρόνου, όμως οι διοικητικοί, τεχνικοί κλπ δεν είναι σίγουρο αυτή τη στιγμή ότι θα πάρουν παράταση. Ρωτήθηκε συγκεκριμένα τί θα γίνει με αυτούς, αφού το διοικητικό, τεχνικό και βοηθητικό προσωπικό που είναι συμβασιούχοι είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία των νοσοκομείων και απάντηση ότι τη στιγμή που μιλάμε δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι θα πάρουν παράταση, αλλά το προσπαθεί.

Για το θέμα των συμβασιούχων σε καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση (ΣΟΧ) που θέσαμε δεν έδωσε καμία απάντηση.

Για τα οφειλόμενα δεδουλευμένα δεν έδωσε ο ίδιος κάποια απάντηση, όμως ο διοικητής της 7ης ΥΠΕ ανέφερε ότι οι οφειλόμενες εφημερίες είναι δρομολογημένο ότι θα πληρωθούν το επόμενο διάστημα. για το ζήτημα της αναπροσαρμογής του κονδυλίου για νυχτερινά, αργίες υπερωρίες δεν δόθηκε καμία απάντηση, ενώ για τις οφειλές στο εμβολιαστικό αναφέρθηκε ότι θα προχωρήσουν.

Γενικά φάνηκε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική σταδιακής απαξίωσης του ΕΣΥ (προς όφελος του ιδιωτικού τομέα της υγείας) χωρίς κάποιες αλλαγές ή δεύτερες σκέψεις και οι όποιες επισκέψεις και συναντήσεις.

Εμείς θα συνεχίσουμε τους αγώνες και τις προσπάθειες μας.

Γιώργος Μανουσάκης πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων ΓΝΑΝ, μέλος της γραμματείας του ΜΕΤΑ Υγειονομικών

ygeionomikoi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου