Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023

Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς στον Βόλο


Το γεγονός ότι η γνώση της Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) αλλά και της χρήσης του Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (CPR/AED), είναι πολύ σημαντική για την υποστήριξη της καρδιακής λειτουργίας και την επιβίωση των θυμάτων καρδιακής ανακοπής, επισημάνθηκε στη διάρκεια επίδειξης σήμερα στην παραλία Βόλου από διασώστες του ΕΚΑΒ Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς.

Στη διάρκεια της επίδειξης, που έχει Πανελλαδική εμβέλεια, διασώστες του ΕΚΑΒ έκαναν επιδείξεις στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση και στη χρήση του Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή σε συνδυασμό με πρακτικές ασκήσεις σε σταθμούς δεξιοτήτων με τη χρήση προπλασμάτων και εκπαιδευτικών Απινιδωτών, ενώ ενημέρωσαν τους πολίτες τόσο για την αναγκαιότητα των βασικών γνώσεων κατά την αντιμετώπιση απειλητικών για τη ζωή καταστάσεων όσο και για τον ρόλο, τη λειτουργία αλλά και τον ευρύτερο τρόπο της πανελλαδικής δραστηριοποίησης του ΕΚΑΒ ως του μοναδικού επίσημου φορέα παροχής επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας.
Ο Δημήτρης Βαΐτσης διασώστης και πλήρωμα ασθενοφόρου τόνισε ότι σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς και το μήνυμα που γίνεται προσπάθεια να περάσει στους πολίτες είναι ότι όλοι μπορούν να σώσουν μια ζωή με τα χέρια τους, αρκεί να εκπαιδευτούν σωστά και να έχουν θέληση.
Ο διασώστης ανέφερε ότι όσο περνά ο καιρός υπάρχει ενδιαφέρον από σχολεία και το Πανεπιστήμιο και με περισσότερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου, θα έχομε καλύτερα αποτελέσματα.
Για να μάθει κάποιος που δεν γνωρίζει να κάνει σωστά Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση και να χρησιμοποιεί Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδωτή, θα πρέπει να παρακολουθήσει σεμινάριο διάρκεια 5 ωρών.
Το ποσοστό ανθρώπων που επανέρχονται από ένα καρδιακό επεισόδιο, είναι 4-6%, τη στιγμή που οι Βορειοευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται σε διψήφια νούμερα.

magnesianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου