Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023

Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς στα Χανιά

Με κεντρικό τίτλο «Όλοι οι πολίτες του κόσμου μπορούν να σώσουν μια ζωή» σήμερα Δευτέρα 16 Οκτωβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς και σε αυτό το πλαίσιο ο δραστήριος τομέας Χανίων του ΕΚΑΒ προχώρησε σε μια πολύ χρήσιμη δράση.

Διασώστες του ΕΚΑΒ Χανίων από τις 10 το πρωί στο πεζοδρόμιο μπροστά από την Δημοτική Αγορά μοίραζαν ενημερωτικά φυλλάδια και έκαναν στους διερχόμενους επίδειξη καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης, χρήσης του φορητού απινιδωτή καθώς και επίδειξη της λαβής Χειμλινχ η για περιπτώσεις πνιγμονής.

Όπως επεσήμανε ο ιατρός αναισθησιολόγος του τομέα Χανίων ΕΚΑΒ Κωνσταντίνος Λάμπρης, «είναι αναγκαίο να μάθει ο κόσμος να κάνει ΚΑΡΠΑ. Από τις αρχές του χρόνου έχουμε εκπαιδεύσει περίπου 1.000 άτομα. Έχουν τοποθετηθεί απινιδωτές στην πόλη, αλλά βάση Ευρωπαικής νομοθεσίας θα έπρεπε να υπάρχει ένας απινιδωτής ανα 1500 κατοίκους…..Στα Χανιά υπάρχουν πάρα πολύ λίγοι ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν σε χώρους συγκέντρωσης άνω των 60 ατόμων, σε φυλακές, σχολεία και το μάθημα αυτό θα έπρεπε να μπει σε Γυμνάσια και Λύκεια».

Remaining Time 0:00
 

Καταλήγοντας ο κ. Λάμπρης τόνισε: «Αύριο μεθαύριο μπορεί να συμβεί κάτι στην μητέρα μας, στον πατέρα μας, στο παιδί μας. Είναι σημαντικό να σώζουμε ζωές».

Στην επίδειξη και την ενημέρωση των πολιτών συμμετείχαν και οι διασώστες Αντώνης Μπαλόκας και Σταύρος Παπαδάκης.

Με την ευκαιρία ο ιατρός του ΕΚΑΒ Χανίων επεσήμανε πως οι πολίτες πρέπει να στηρίζουν το έργο των διασωστών και των γιατρών του ΕΚΑΒ. «Οι διασώστες, όπως και τα σώματα ασφαλείας δεν ξέρουν αν θα γυρίσουν στο σπίτι τους…..Μπαίνουμε στα ασθενοφόρα, τρέχουμε για να σώσουμε ζωές και πολλές φορές οι διασώστες ρισκάρουν την ζωή τους για να σώσουν κόσμο. Μπαίνοντας στο ασθενοφόρο δεν ξέρουν τι θα αντιμετωπίσουν, προπηλακισμούς, ύβρεις.

Να καταλάβει ο κόσμος το δύσκολο έργο των διασωστών, να τους στηρίξει, να είναι δίπλα τους.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου