Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024

Την ώρα που διαλύεται το ΕΚΑΒ οι εταιρείες ιδιωτικών ασθενοφόρων που λειτουργούν στην Ελλάδα θησαυρίζουν – Οι ταρίφες και τα POS

Στην Ελλάδα, η λειτουργία ιδιωτικών ασθενοφόρων έχει αναδειχθεί σε μια ραγδαία αναπτυσσόμενη επιχειρηματική δραστηριότητα, καθώς 107 εταιρείες ιδιωτικών ασθενοφόρων δραστηριοποιούνται στη χώρα. Με την υποστελέχωση του ΕΚΑΒ και τον γηρασμένο στόλο του, οι ιδιωτικές εταιρείες βρίσκουν έδαφος για να επεκταθούν, προσφέροντας γρήγορη διακομιδή ασθενών, αλλά με υψηλό κόστος.

Όταν προκύπτει ανάγκη για άμεση ιατρική φροντίδα, πολλοί στρέφονται στα ιδιωτικά ασθενοφόρα. Καθημερινά ακούμε περιπτώσεις ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους επειδή το ασθενοφόρο καθυστέρησε ή δεν υπήρχε διαθέσιμος οδηγός. Οι πολίτες συχνά καταφεύγουν στην ιδιωτική λύση, παρά το κόστος, αναζητώντας ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στις μεταφορές ασθενών. Αυτό έχει οδηγήσει στην άνθηση των ιδιωτικών εταιρειών, οι οποίες πλέον εξυπηρετούν έκτακτα περιστατικά σε όλη την Ελλάδα, με 46 από αυτές να εδρεύουν μόνο στην Αθήνα.

Οι τιμές για τις υπηρεσίες αυτές ποικίλλουν. Για διακομιδές εντός της Αθήνας, οι τιμές ξεκινούν από 40-50 ευρώ και αυξάνονται ανάλογα με την απόσταση και άλλες παραμέτρους, όπως αν το ασθενοφόρο ανήκει σε ιδιωτική κλινική. Η τεχνολογία έχει εισαχθεί και σε αυτόν τον τομέα, με πολλές εταιρείες να δέχονται πλέον πληρωμές μέσω POS, διευκολύνοντας τις συναλλαγές.

Για διακομιδές σε μεγάλες αποστάσεις, οι τιμές είναι πολύ υψηλότερες. Για παράδειγμα, η μεταφορά ασθενούς από την Αθήνα στα Τρίκαλα κοστίζει περίπου 450 ευρώ, ενώ οι τιμές για διακομιδές από την περιφέρεια στην Αθήνα μπορεί να φτάσουν σε αρκετές εκατοντάδες ευρώ. Σε περιπτώσεις, ειδικά όταν πρόκειται για τουρίστες, οι χρεώσεις μπορεί να φτάσουν έως και 2.000 ευρώ.


Αυτό το “αντάρτικο” των ιδιωτικών ασθενοφόρων αναδεικνύει την ανάγκη για ενίσχυση και αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας. Η ανάπτυξη αυτού του τομέα αντανακλά την αδυναμία του ΕΚΑΒ να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών, οδηγώντας τους στην αναζήτηση ιδιωτικών λύσεων, με σημαντικό κόστος.

europost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου