Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

Σε αναστάτωση οι γιατροί του ΕΣΥ για τις αλλαγές στις εφημερίες – Γιατί αρνούνται την 24ωρη λειτουργία

 

Μπορεί οι αλλαγές στις εφημερίες στα δημόσια νοσοκομεία που σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας να μην έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί ακόμη αλλά οι γιατροί εκφράζουν τις έντονες αντιδράσεις τους.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, η εφαρμογή του σχεδίου της καθημερινής 24ωρης εφημέρευσης θα οδηγήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες.

Πάντως πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν ότι ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης αναμένεται να ανακοινώσει το νέο σχέδιο για τις εφημερίες σε λίγες εβδομάδες, ώστε από τον Νοέμβριο να τεθεί σε εφαρμογή πιλοτικά.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επεξεργάζεται το σχέδιο για τις αλλαγές στο εφημεριακό σύστημα, ενώ γίνονται και «ασκήσεις προσομοίωσης» ώστε να μελετηθούν οι αλλαγές και να βρεθούν οι όποιες αστοχίες. Μελετάται μάλιστα στο σενάριο ποια νοσοκομεία θα αποσυμφορηθούν και ποια πιθανώς να μπλοκάρουν από τις αλλαγές στο εφημεριακό σύστημα, σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr.

Γιατί αντιδρούν στο νέο σχέδιο για τις εφημερίες


Χαρακτηριστικό είναι ότι τα σωματεία των εργαζομένων στα νοσοκομεία Αττικό, Νίκαια, Θριάσιο, Ασκληπιείο σε ανακοίνωση τους μεταξύ άλλων διατυπώνουν τις διαφωνίες τους με τα σχέδια για αλλαγή στο εφημεριακό καθεστώς των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου αφού θα οδηγήσει:

-Στην υποβάθμιση της τακτικής λειτουργίας των κλινικών και των τακτικών εξωτερικών ιατρείων,

-Σε αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των χειρουργείων αφού οι λιγοστές χειρουργικές αίθουσες θα κατανέμονται μόνο για τα επείγοντα περιστατικά, άρα θα αυξηθεί η λίστα αναμονής των τακτικών χειρουργείων.

-Τα ήδη οριακά στη λειτουργία τους εργαστήρια, η Αιμοδοσία, το Τμήμα Ακτινοδιάγνωσης θα επωμιστούν έναν τεράστιο όγκο δουλειάς στον οποίο δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν.

-Σε ένταση της πίεσης για ταχεία διεκπεραίωση των περιστατικών, ούτως ώστε να αδειάσουν κλίνες για να μπορέσει να ξαναεφημερεύσει το νοσοκομείο.

-Σε περαιτέρω υπερεργασία και εντατικοποίηση λόγω του υπάρχοντος λιγοστού νοσηλευτικού και λοιπού παραϊατρικού προσωπικού, αλλαγές στο ωράριο εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών.

Ξεκινούν κινητοποιήσεις

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν πως ετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις και στο πλαίσιο αυτό  την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιούν στάση εργασίας από τις 11:00-3:00 και κινητοποίηση στα γραφεία της 2η ΥΠΕ την ίδια μέρα στις 12:00.

Επίσης σχεδιάζουν κινητοποιήσεις μαζί με τοπικούς φορείς σε κάθε νοσοκομείο το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη και συμμετοχή στην πανελλαδική- πανυγειονομική απεργία στις 17 Οκτώβρη.

healthreport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου