Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024

Στα όριά τους διασώστες και ασθενοφόρα στην Κρήτη

Με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ που στην πλειοψηφία τους θέλουν απόσυρση, καθώς τα κοντέρ τους έχουν γράψει χιλιάδες χιλιόμετρα και σε πολλές περιπτώσεις μένουν στο δρόμο ακόμη και κατά τη διάρκεια διακομιδής, μεταφέρονται στα νοσοκομεία της Κρήτης οι ασθενείς.

Αυτό καταγγέλουν οι διασώστες που καθημερινά τρέχουν για να σώσουν ανθρώπινες ζωές που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Σύμφωνα με τον Νίκο Καλογιαννάκη, τον πρόεδρο των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Κρήτης που μίλησε στο Radio me 88.4, μεγάλο αγκάθι στην προσπάθεια των διασωστών αποτελεί και η υποστελέχωση καθώς μεγάλο μέρος του προσωπικού εργάζεται με συμβάσεις που λήγουν και οι οποίες αν δεν ανανεωθούν, η κατάσταση θα επιβαρυνθεί τραγικά.

Επιπροσθέτως οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ δεν ανήκουν στους εργαζόμενους που είναι ενταγμένοι στα Βαρέα και Ανθυγιεινά ενώ από την εποχή της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων το επίδομα δαπάνης ετοιμότητας που λάμβαναν, κόπηκε και οι υποσχέσεις για την επιστροφή τους δεν τηρήθηκαν.

«Η απαξίωση του προσωπικού του ΕΚΑΒ συνθλίβει τους εργαζόμενους, αλλά επιβαρύνει και τους ασθενείς». Τονίζει ο κύριος Καλογιαννάκης.

Από την άλλη πλευρά η καθημερινότητα των διασωστών του ΕΚΑΒ γίνεται ακόμη πιο δύσκολη όταν αφότου μεταφέρουν τους ασθενείς, που δεν κινδυνεύει η ζωή τους στα νοσοκομεία, καλούνται να αναμένουν τη Διαλογή τους, από τους ιατρούς του εκάστοτε νοσοκομείου παρά τις οδηγίες που έχουν δοθεί από το ΕΚΑΒ σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας σε διασώστες και ιατρούς.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι διασώστες συχνά υπάρχουν προστριβές με τους εφημερεύοντες ιατρούς καθώς καθυστερούν τα ασθενοφόρα στα εφημερεύοντα νοσοκομεία, γεγονός που οδηγεί στην αργοπορία τους στην παραλαβή επειγόντων περιστατικών.

Είναι πρόσφατες άλλωστε οι απώλειες ανθρώπινων ζωών επειδή δεν υπήρχε άμεσα διαθέσιμο ασθενοφόρο.

Ακούστε τη είπε στο Radio me o πρόεδρος των εργαζομένων ΕΚΑΒ Κρήτης Νίκος Καλογιαννάκης:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου