Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

ΠΟΕΔΗΝ: «Μισθοί πείνας» στους υγειονομικούς – Συγκριτικοί πίνακες από το 2011 και το 2024

 

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλει ότι οι μισθοί που δίνονται στους εργαζομένους στα δημόσια νοσοκομεία, είναι χαμηλότεροι από τα προηγούμενα χρόνια.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) επισημαίνει ότι οι «πενιχροί» μισθοί των υγειονομικών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), σε πολλές περιπτώσεις είναι χαμηλότεροι του κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργάτη.

«Το απόλυτο αντικίνητρο προσέλκυσης και παραμονής εργαζόμενων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Εκδόθηκαν τα αποτελέσματα της προκήρυξης 7Κ με 5 χρόνια καθυστέρηση και τι παρατηρούμε; Πολλοί επιτυχόντες αρνούνται τις θέσεις μακριά από το τόπο της οικογενειακής κατοικίας όταν ενημερώνονται για τους μισθούς», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κ.Μιχάλης Γιαννάκος.

«Πάρα πολύ υποψήφιοι, που σήμερα εργάζονται ως επικουρικοί σε νοσοκομεία που βρίσκονται κοντά στο σπίτι των γονέων, δεν αποδέχονται τις μόνιμες θέσεις μακριά από το σπίτι τους, γιατί ο μισθός δεν φθάνει ούτε για το νοίκι του σπιτιού. Εργαζόμενοι, μόνιμοι ή συμβασιούχοι, που τους έχουν απηυδήσει από τα ακριβά νοίκια, συμμετείχαν στο διαγωνισμό για να πιάσουν δουλειά σε νοσοκομεία κοντά στα σπίτια των γονιών τους για να τα βγάζουν πέρα», προσθέτει.

«Έχουμε την τέλεια ανακύκλωση του ιδίου προσωπικού σε κάθε νέα προκηρύξη που καθυστερεί η ολοκλήρωση πέντε χρόνια λόγω χρονοβόρων διαδικασιών του ΑΣΕΠ. Έχουμε συνεχή μείωση του προσωπικού του ΕΣΥ λόγω μαζικών αποχωρήσεων. Μία εκ των σημαντικών αιτιών είναι οι πενιχροί μισθοί», τονίζει.

Το παράδειγμα του νοσοκομείου Ρόδου

Ο κ.Γιαννάκος φέρνει ως παράδειγμα το Νοσοκομείο Ρόδου, ένα νοσοκομείο με σοβαρότατες ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό και άλλες ειδικότητες. «Η προκήρυξη 7Κ προβλέπει 22 μόνιμες θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού. Έφυγαν 13 υπάλληλοι που προσελήφθησαν σε άλλα νοσοκομεία με την ίδια προκήρυξη. Φεύγουν φυσικά από το νοσοκομείο Ρόδου λόγω ακριβής ζωής. Επίσης, 11 υπάλληλοι που προσελήφθησαν εργάζονται ήδη ως συμβασιούχοι».

Στο νοσοκομείο Ρόδου με τη Προκήρυξη 7Κ παραιτούνται και φεύγουν 13 υπάλληλοι, έρχονται 11 νέοι υπάλληλοι. Δηλαδή, μειώνεται το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου κατά 2 υπαλλήλους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, οι μισθοί των υγειονομικών είναι σήμερα χαμηλότεροι από ότι πριν 13 χρόνια. «Με τα είδη διαβίωσης, υπηρεσίες, αγαθά, ενοικίαση κατοικίας κ.λ.π. να αγοράζονται σε πολλαπλάσιες τιμές. Το 2011 ο μισθός μας ήταν υψηλότερος από ότι σήμερα και λαμβάναμε 14 μισθούς κατά έτος και όχι 12 όπως σήμερα».

«Θυμίζουμε ότι τη πρώτη περίοδο των μηνομονίων περικόπηκαν δώρα εορτών και επίδομα άδειας και έκτοτε ουδέποτε επανήλθαν. Εάν δεν ασχοληθούν σοβαρά με τα μισθολογικά του υγειονομικού προσωπικού, σύντομα ο τελευταίος από τους εργαζόμενους του ΕΣΥ θα κλείσει τη πόρτα. Δείτε μισθούς εξευτελιστικούς στους πίνακες που ακολουθούν. Περιφρόνηση στους ήρωες του υγειονομικού πολέμου. Τα παλαμάκια που λάβαμε απλόχερα τη περίοδο της πανδημίας δεν τρώγονται», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Συγκριτικά οι μισθοί το 2011 και το 2024

  • Νοσηλευτής Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης:

2011 Μισθός: 803,92

2024 Μισθός: 816,82

  • Νοσηλευτής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης:

2011 Μισθός: 757,74

2024 Μισθός: 716,61

  • Τραυματιοφορέας:

2011 Μισθός: 677,40

2024 Μισθός: 664,79

  • Γιατρός Επιμελητής Β’:

2011 Μισθός: 1264,14

2024 Μισθός: 1216,71

«Δόθηκαν κίνητρα στους γιατρούς. Θα κριθούν στις επόμενες προκηρύξεις. Στο νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό τίποτα. Απόλυτη περιφρόνηση. Θέλουμε πίσω την αξιοπρέπεια μας», καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κ.Γιαννάκος.

iatropedia.gr

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

Σε αναστάτωση οι γιατροί του ΕΣΥ για τις αλλαγές στις εφημερίες – Γιατί αρνούνται την 24ωρη λειτουργία

 

Μπορεί οι αλλαγές στις εφημερίες στα δημόσια νοσοκομεία που σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας να μην έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί ακόμη αλλά οι γιατροί εκφράζουν τις έντονες αντιδράσεις τους.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, η εφαρμογή του σχεδίου της καθημερινής 24ωρης εφημέρευσης θα οδηγήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες.

Πάντως πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν ότι ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης αναμένεται να ανακοινώσει το νέο σχέδιο για τις εφημερίες σε λίγες εβδομάδες, ώστε από τον Νοέμβριο να τεθεί σε εφαρμογή πιλοτικά.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επεξεργάζεται το σχέδιο για τις αλλαγές στο εφημεριακό σύστημα, ενώ γίνονται και «ασκήσεις προσομοίωσης» ώστε να μελετηθούν οι αλλαγές και να βρεθούν οι όποιες αστοχίες. Μελετάται μάλιστα στο σενάριο ποια νοσοκομεία θα αποσυμφορηθούν και ποια πιθανώς να μπλοκάρουν από τις αλλαγές στο εφημεριακό σύστημα, σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr.

Γιατί αντιδρούν στο νέο σχέδιο για τις εφημερίες


Χαρακτηριστικό είναι ότι τα σωματεία των εργαζομένων στα νοσοκομεία Αττικό, Νίκαια, Θριάσιο, Ασκληπιείο σε ανακοίνωση τους μεταξύ άλλων διατυπώνουν τις διαφωνίες τους με τα σχέδια για αλλαγή στο εφημεριακό καθεστώς των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου αφού θα οδηγήσει:

-Στην υποβάθμιση της τακτικής λειτουργίας των κλινικών και των τακτικών εξωτερικών ιατρείων,

-Σε αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των χειρουργείων αφού οι λιγοστές χειρουργικές αίθουσες θα κατανέμονται μόνο για τα επείγοντα περιστατικά, άρα θα αυξηθεί η λίστα αναμονής των τακτικών χειρουργείων.

-Τα ήδη οριακά στη λειτουργία τους εργαστήρια, η Αιμοδοσία, το Τμήμα Ακτινοδιάγνωσης θα επωμιστούν έναν τεράστιο όγκο δουλειάς στον οποίο δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν.

-Σε ένταση της πίεσης για ταχεία διεκπεραίωση των περιστατικών, ούτως ώστε να αδειάσουν κλίνες για να μπορέσει να ξαναεφημερεύσει το νοσοκομείο.

-Σε περαιτέρω υπερεργασία και εντατικοποίηση λόγω του υπάρχοντος λιγοστού νοσηλευτικού και λοιπού παραϊατρικού προσωπικού, αλλαγές στο ωράριο εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών.

Ξεκινούν κινητοποιήσεις

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν πως ετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις και στο πλαίσιο αυτό  την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιούν στάση εργασίας από τις 11:00-3:00 και κινητοποίηση στα γραφεία της 2η ΥΠΕ την ίδια μέρα στις 12:00.

Επίσης σχεδιάζουν κινητοποιήσεις μαζί με τοπικούς φορείς σε κάθε νοσοκομείο το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη και συμμετοχή στην πανελλαδική- πανυγειονομική απεργία στις 17 Οκτώβρη.

healthreport.gr

Τελικοί πίνακες κατάταξης υποψηφίων καταρτιζομένων Α’ εξαμήνου Σ.Α.Ε.Κ. ΕΚΑΒ Αθήνας – Θεσσαλονίκης – Κρήτης. Φθινοπωρινό εξάμηνο 2024-2025

 

Ανακοινώνονται οι τελικοί πίνακες κατάταξης των υποψηφίων για φοίτηση στο Α΄ ΕΞΑΜΗΝΟ του ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2024 -2025 στις Σ.Α.Ε.Κ. ΕΚΑΒ, όπως προέκυψαν σε συνέχεια αξιολόγησης υποβληθεισών ενστάσεων.

Η επιλογή των σπουδαστών από τους πίνακες κατάταξης είναι ανάλογη του αριθμού των τμημάτων που έχει εγκριθεί από το Δ.Σ. του ΕΚΑΒ.

Αθήνα                      : 1 τμήμα

Θεσσαλονίκη         : 1 τμήμα

Ηράκλειο Κρήτης : 1 τμήμα

Στους πίνακες εμφανίζονται οι αριθμοί πρωτοκόλλων των αιτήσεων των υποψηφίων, για λόγους διασφάλισης των προσωπικών δεδομένων των υποψηφίων.

Οι επιλεγέντες θα ειδοποιηθούν με email για την εγγραφή τους. Ως ημερομηνία έναρξης της κατάθεσης των αιτήσεων εγγραφής ορίζεται η σημερινή Πέμπτη 19/09/2024 και λήξης η Δευτέρα 23/09/2024. Καλείστε να απαντήσετε με Αίτηση Εγγραφής στην περίπτωση που αποδέχεστε την θέση, διαφορετικά να συμπληρώσετε και να αποστείλετε μέσω email το Έντυπο Μη Αποδοχής της θέσης σας ως καταρτιζόμενος/η.

Σε περίπτωση μη προσέλευσης κάποιου επιτυχόντα για εγγραφή, θα ειδοποιούνται οι επιλαχόντες κατά σειρά προτεραιότητας.

Η εγγραφή δύναται να γίνει είτε δια ζώσης στα γραφεία κάθε Σ.Α.Ε.Κ. ΕΚΑΒ είτε ηλεκτρονικά στα αντίστοιχα email.

Οι Σ.Α.Ε.Κ. ΕΚΑΒ Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Κρήτης παραμένουν στη διάθεση των υποψηφίων για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση.

 

ΣΑΕΚ ΕΚΑΒ Αθήνας:

Διεύθυνση: Τέρμα Οδού Υγείας και Μεσογείων, Χολαργός, Τ.Κ. 11527,

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 213 214 3112 – 114, e-mail: saek.ath@ekab.gr

ΣΑΕΚ ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης:

Διεύθυνση: Μαβίλη 33, Πουρνάρι Πυλαίας,  Τ.Κ. 55535,

Τηλέφωνο επικοινωνίας.: 2310 397155-57, e-mail: thes.edu@ekab.gr

ΣΑΕΚ ΕΚΑΒ Ηράκλειο Κρήτης:

Διεύθυνση: Διασταύρωση Βουτών & Σταυρακίων , Έναντι ΤΕΠ   ΠΑΓΝΗ   Τ.Κ.71110,

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2810 377213, e-mail:  irakleio.edu@ekab.gr

 

ΤΕΛΙΚΟΣ-ΠΙΝΑΚΑΣ-ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ-ΚΑΤΑΡΤΙΖΟΜΕΝΩΝ-ΣΑΕΚ-ΕΚΑΒ-ΑΘΗΝΑΣ.pdf

ΤΕΛΙΚΟΣ-ΠΙΝΑΚΑΣ-ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ-ΚΑΤΑΡΤΙΖΟΜΕΝΩΝ-ΣΑΕΚ-ΕΚΑΒ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.pdf

ΤΕΛΙΚΟΣ-ΠΙΝΑΚΑΣ-ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ-ΚΑΤΑΡΤΙΖΟΜΕΝΩΝ-ΣΑΕΚ-ΕΚΑΒ-ΗΡΑΚΛΕΙΟ-ΚΡΗΤΗΣ.pdf

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024

Παγκρήτια συναυλία διαμαρτυρίας για το ΕΣΥ

 


ΕΚΑΒ Σερρών: Τη μετεγκατάσταση στο κτήριο της Πυροσβεστική ζητούν οι εργαζόμενοι

 

youtube.com

Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Θριασίου: Αποκατάσταση αδικίας στη χορήγηση επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας

 

Να αποκατασταθεί η αδικία στη χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε βάρος των υπαλλήλων πρώην κλάδου ΔΕ μηχανοτεχνίτη. Να αυξηθεί το επίδομα, στο ύψος του νοσοκομειακού επιδόματος που καταργήθηκε με τα μνημονιακά μισθολόγια, και να επεκταθεί η χορήγηση του σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας και το ΕΚΑΒ.

Με την υπ. αριθμ. οικ.2/108192/ΔΕΠ Τροποποίηση και συμπλήρωση της υπ’ αριθμ. οικ.2/35134/ΔΕΠ Κ.Υ.Α. για τον «Καθορισμός του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας του αρ.18 του Ν.4354/2015», προβλέπεται η χορήγηση μηνιαίου επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας της Γ κατηγορίας, ύψους εκατο πενήντα ευρώ (150 €) στους υπαλλήλους με οργανική θέση ΔΕ Μηχανοτεχνιτών.

Με βαση το ΠΔ 85/2022 όμως οι υπάλληλοι με οργανική θέση ΔΕ Μηχανοτεχνίτη μετονομάστηκαν σε ΔΕ Τεχνικού με ειδικότητα Μηχανολόγου και όπως προκύπτει από την απάντηση της Γενικής Διεύθυνσης Υπηρεσιών Υγείας με αρ. πρωτ. Γ4β/οικ. 33684 σε σχετικό ερώτημα των υπηρεσιών του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου (με αρ. 12636/16-05-2024) δε τους χορηγείται το επίδομα της Γ κατηγορίας, αν και εξακολουθούν να ασκούν καθήκοντα ΔΕ μηχανοτεχνίτη.

Χρειάζεται επομένως άμεση διόρθωση, με αναδρομική ισχύ, της συγκεκριμένης διάταξης της ΚΥΑ ώστε να αποκατασταθεί η αδικία σε βάρος των υπαλλήλων πρώην κλάδου ΔΕ μηχανοτεχνίτη.

Ταυτόχρονα παραμένει ο απαράδεκτος αποκλεισμός από τη χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για χιλιάδες εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας και το ΕΚΑΒ (γιατρών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, διοικητικών, λογοθεραπευτών, διαιτολόγων κλπ) και ταυτόχρονα, με προκλητικά αντιεπιστημονικά τρόπο, μια σειρά επαγγελμάτων, όπως βοηθοί θαλάμου, επισκέπτες υγείας, καθαριστές, παραιατρικό προσωπικό διαγνωστικών εργαστηρίων «υποβιβάστηκαν» από την Α κατηγορία στη Β ή και Γ κατηγορία έκθεσης σε επαγγελματικούς κινδύνους.

  • Συνεχίζεται η κοροϊδία από όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ που αρνούνται την επέκταση των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων στο Δημόσιο – αν και εργαζόμαστε σε επικίνδυνες κι ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, εκτεθειμένοι σε πληθώρα επαγγελματικών παραγόντων κινδύνου.

Δικαιολογημένη είναι η αγανάκτηση μας, γιατί παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης της ΝΔ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και αύξησης του ΑΕΠ της Ελλάδας, παραμένουν οι «μνημονιακές» περικοπές στους μισθούς και η κατάργηση των επιδομάτων εορτών και αδείας.

  • Μας εξοργίζουν οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί ότι δήθεν «δεν αντέχει ο κρατικός προϋπολογισμός» και «θα κινδυνεύσει η δημοσιοοικονομική σταθερότητα της Ελλάδας» αν δοθούν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας και αποκατασταθούν τα επιδόματα εορτών και αδείας, την ίδια περίοδο, που ο κρατικός προϋπολογισμός κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα 7,57 δις ευρώ το 8μηνο Ιανουάριος – Αύγουστος 2024, συνεχίζονται οι προκλητικές φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις για τους επιχειρηματικούς ομίλους και ξοδεύονται δις για εξοπλισμούς για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και για συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Ζητάμε να προχωρήσετε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την αύξηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, στο ύψος του νοσοκομειακού επιδόματος που καταργήθηκε με τα μνημονιακά μισθολόγια, και επέκταση του σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας και το ΕΚΑΒ.

Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τον αγώνα για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, αναγνώριση της προϋπηρεσίας ετών 2016 – 2017 για μισθολογική εξέλιξη και αποκατάσταση αδικίας στη μισθολογική εξέλιξη εργαζομένων ΥΕ και ΔΕ κατηγοριών.

pamehellas.gr

Συνάντηση του Δημάρχου Ιωαννίνων με τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ

 

Τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ, Νικόλαο Παπαευσταθίου, τον Διευθυντή της 7ης Περιφέρειας του ΕΚΑΒ, Μιχάλη Τσοβίλη και συνεργάτες τους υποδέχτηκε στο γραφείο του ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας.

Ο κ. Παπαευσταθίου βρέθηκε στα Γιάννενα με αφορμή την παράδοση στο ΕΚΑΒ ενός νέου ασθενοφόρου, δωρεά συμπολίτισσάς μας.

Στη διάρκεια της συνάντησης ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ ενημέρωσε το δήμαρχο για το σχέδιο ανάπτυξης του Κέντρου στην περιοχή των Ιωαννίνων προκειμένου οι παρεμβάσεις του να γίνουν πιο αποτελεσματικές, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις περιοχές εκτός του αστικού ιστού.

Από την μεριά του ο δήμαρχος εξήρε τον ρόλο του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοηθείας γενικώς και ιδιαίτερα στα Γιάννενα και τόνισε ότι ο δήμος Ιωαννιτών θα φροντίσει μέσα από τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς να ικανοποιήσει στο μέτρο του δυνατού μια σειρά αιτημάτων οικονομικής ενίσχυσης που έχουν κατατεθεί εκ μέρους της τοπικής διεύθυνσης.

epiruspost.gr

Μία σύγχρονη ευεργέτιδα δώρισε ένα ασθενοφόρο στο ΕΚΑΒ Ιωαννίνων

Συνεχίζοντας στο σήμερα τη μακραίωνη παράδοση της Ηπειρωτικής Ευεργεσίας, μία ηλικιωμένη γυναίκα από τα Γιάννενα που ζήτησε από την πρώτη στιγμή να διατηρήσει την ανωνυμία της, προχώρησε στη δωρεά ενός πλήρως εξοπλισμένου ασθενοφόρου της 7ης περιφέρειας του ΕΚΑΒ με έδρα τα Ιωάννινα.


Η συγκινητική αυτή δωρεά έγινε για τους δικούς της λόγους, όπως ανέφερε το πρωί της Τετάρτης στη λιτή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΕΚΑΒ Ιωαννίνων στο παλιό Χατζηκώστα, «απλώς γιατί πρέπει να κάνουμε το καλό», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Το ασθενοφόρο είναι πλήρως εξοπλισμένο και εντάχθηκε ήδη στο στόλο των υπόλοιπων οχημάτων του ΕΚΑΒ. Στην τελετή της παράδοσης του ασθενοφόρου παρέστη ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου που μετά την τελετή του αγιασμού εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς την δωρήτρια και της επέδωσε μία αναμνηστική πλακέτα για την δωρεά της.

Αμέσως μετά σε δηλώσεις του στο ITV ο κ. Παπαευσταθίου αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα κάθε δωρεάς όπως η συγκεκριμένη που αφενός ενισχύει τον στόλο των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ και αφετέρου ενισχύει τους κοινωνικούς δεσμούς του ΕΚΑΒ με την τοπική κοινωνία.


«Το ΕΚΑΒ Ιωαννίνων γίνεται πολλές φορές αποδέκτης δωρεών από ιδρύματα, φορείς, αλλά και από μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα. Σήμερα, έχουμε μία τέτοια περίπτωση στα Γιάννενα όπου μία συμπολίτισσά σας θέλησε να προσφέρει από το υστέρημά της, ένα πλήρως εξοπλισμένο ασθενοφόρο για τις ανάγκες του ΕΚΑΒ, ζητώντας να διατηρηθεί η ανωνυμία της. Το ασθενοφόρο θα ενταχθεί στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του ΕΚΑΒ και οι γιατροί, οι διασώστες, και οι νοσηλευτές του ΕΚΑΒ θα βρίσκονται και με αυτό στην πρώτη γραμμή. Είναι μία πράξη γενναιοδωρίας την οποία αξίζει να τιμούμε και να μνημονεύουμε, γιατί πέραν των άλλων ενισχύει και τους δεσμούς του ΕΚΑΒ με την τοπική κοινωνία», ανέφερε ο κ. Παπαευσταθίου.

Στην εκδήλωση που έγινε το πρωί στο ΕΚΑΒ Ιωαννίνων παραβρέθηκαν ακόμη οι αντιπεριφερειάρχες Στ. Τσιάρα και Ελ. Περιστέρη αντίστοιχα, ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Στεφ. Σίντος, ο συντονιστής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου Δημ. Μαυρογιώργος, ο διοικητής της 7ης Περιφέρειας του ΕΚΑΒ Μιχ. Τσοβίλης και δεκάδες εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ.

epirusonline.gr

Θεσπρωτία: Ένα ασθενοφόρο δωρεά στο ΕΚΑΒ από το ίδρυμα Grimaldi

 

Ένα πλήρως εξοπλισμένο ασθενοφόρο δώρισε το Ίδρυμα Grimaldi στο ΕΚΑΒ Θεσπρωτίας. Η τελετή παράδοσης του ασθενοφόρου πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στον επιβατικό σταθμό του Νέου Λιμένα Ηγουμενίτσας, παρουσία εκπροσώπων του ιδρύματος, πολιτικών παραγόντων και τοπικών αρχών. Η δωρεά του ασθενοφόρου αποτελεί μέρος των δράσεων κοινωνικής ευθύνης του ιδρύματος Grimaldi και εντάσσεται στις προσπάθειες ενίσχυσης των υποδομών υγείας της περιοχής.

Η πρωτοβουλία αυτή υλοποιήθηκε μετά από παρότρυνση του βουλευτή Θεσπρωτίας, Βασίλη Γιόγιακα, ο οποίος τόνισε τη σημασία της συνεισφοράς ιδιωτικών φορέων στην υποστήριξη των δημοσίων υπηρεσιών υγείας.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Guido Grimaldi, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, ο αντιπρόεδρος του ΟΛΗΓ, Αθανάσιος Κουλούρης και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νικόλαος Παπαευσταθίου.

Το νέο ασθενοφόρο θα ενισχύσει τις δυνατότητες του ΕΚΑΒ Θεσπρωτίας, προσφέροντας καλύτερη και ταχύτερη περίθαλψη στους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής.

thecaller.gr

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024

Κέρκυρα – Καταγγελία: Τουρίστρια έπαθε επιληψία… και το ασθενοφόρο κόλλησε στην κίνηση..!

Το πρόβλημα με το κυκλοφοριακό στην Κέρκυρα, είτε είναι καλοκαίρι είτε χειμώνας, είναι οξυμένο και σίγουρα χρειάζονται επιτέλους δραστικότερα μέτρα.

Χώροι στάθμευσης, περιφερειακά πάρκινγκ αλλά και μέτρα κυκλοφορίας είναι από αυτά που συζητάμε κάθε χρόνο αλλά άκρη δεν βρίσκεται…

Την προηγούμενη μάλιστα εβδομάδα, που για ακόμα μια φορά το κυκλοφοριακό πρόβλημα ήταν οξυμένο, χρειάστηκε ασθενοφόρο για να παραλάβει μια τουρίστρια με κρίση επιληψίας αλλά κόλλησε στην κίνηση στα Μουράγια!

Δείτε τη δήλωση καταστηματάρχη στο CORFUTVNEWS:

corfutvnews.gr

Ερώτηση για το συμβάν με το πλωτό ασθενοφόρο της Αίγινας

Ερώτηση Π. Πολάκη σχετικά με το τραγικό συμβάν στην Αίγινα, αποτέλεσμα της έλλειψης του πλωτού ασθενοφόρου, το οποίο βρισκόταν στη ΔΕΘ

Γραπτή ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Χανίων Π. Πολάκης, με την υπογραφή και άλλων 19 βουλευτών, σχετικά με την απόφαση να σταλεί στη ΔΕΘ το μοναδικό πλωτό ασθενοφόρο της Αίγινας, προκειμένου να εκτεθεί στο περίπτερο του Υπουργείου Ναυτιλίας. Στο χρονικό διάστημα που το πλωτό ασθενοφόρο εξυπηρετούσε τους επικοινωνιακούς στόχους της κυβέρνησης, ένας νέος άνθρωπος μετά τον σοβαρό τραυματισμό του σε τροχαίο, αναγκάστηκε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο των Αθηνών με ιδιωτικό επιβατικό/τουριστικό θαλάσσιο σκάφος. Δυστυχώς, ο νεαρός άνδρας κατέληξε κατά τη μεταφορά του.

Το συγκεκριμένο γεγονός, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους κατοίκους του νησιού, η ανακοίνωση δε του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής προκαλεί καθώς εστιάζει στο χρονικό διάστημα της θαλάσσιας μεταφοράς του άτυχου νέου, παραβλέποντας την τεράστια διαφορά μεταξύ του ιατρικού εξοπλισμού που διαθέτει ένα πλωτό ασθενοφόρο, σε σχέση με ένα θαλάσσιο ταξί.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εν μέσω οικονομικής ασφυξίας ήταν αυτή που σχεδίασε και υλοποίησε πρώτη την προμήθεια τα πλωτών ασθενοφόρων, τα οποία παρείχαν και παρέχουν υπηρεσίες στο μεγαλύτερο μέρος των Δωδεκανήσων, των Κυκλάδων και του Βόρειου Αιγαίου. Η κυβέρνηση του “πάμε και όπου βγει” είναι αυτή που βάζει πάνω από τις ανθρώπινες ζωές, την επικοινωνία.

Ερωτώνται συνεπώς μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Υγείας και Ναυτιλίας-Νησιωτικής Πολιτικής, πότε, από ποιους φορείς και με ποια κριτήρια ελήφθη η απόφαση της μεταφοράς του μοναδικού πλωτού ασθενοφόρου που διαθέτει η Αίγινα; Υπήρξε σχέδιο για την ανταπόκριση σε περίπτωση μεγαλύτερου ατυχήματος; Θα μάθουμε ποιο ήταν  το κόστος επιβάρυνσης του ελληνικού δημοσίου για τη μεταφορά στη ΔΕΘ, την παραμονή και τον επαναπατρισμό του πλωτού ασθενοφόρου στην Αίγινα;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς Υγείας – Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Χωρίς πλωτό ασθενοφόρο το νησί της Αίγινας, θυσία στην κυβέρνηση του «πάμε κι όπου βγει».

Ήταν αρχές καλοκαιριού του 2017, μέσα στην οικονομική ασφυξία και τις μνημονιακές δεσμεύσεις, όταν προχώρησε ο σχεδιασμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την προμήθεια, τον ειδικό εξοπλισμό και τη στελέχωση σκαφών του Λιμενικού Σώματος, για τη μετατροπή τους σε πλωτά ασθενοφόρα, τα οποία σύντομα παρείχαν υπηρεσία στο μεγαλύτερο μέρος των Δωδεκανήσων, των Κυκλάδων και του Βόρειου Αιγαίου (αξίζει να σημειωθεί η συμβολή στην όλη προσπάθεια του αείμνηστου Νεκτάριου Σαντορινιού, τότε υφυπουργού και μετέπειτα αναπληρωτή υπουργού, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής). 

Και είναι τέλος καλοκαιριού του 2024, χωρίς μνημόνια, με χρέη ρυθμισμένα και τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης να εκταμιεύονται συνεχώς, όταν η κυβέρνηση της ΝΔ αποφασίζει να πάρει το μοναδικό πλωτό ασθενοφόρο που διαθέτει η Αίγινα και να το μεταφέρει ως έκθεμα, στο περίπτερο που διαθέτει το Υπουργείο Ναυτιλίας στη ΔΕΘ!

Συνηθισμένη στο «φαίνεσθαι», η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποψιλώνει μια νευραλγική υπηρεσία για τη ζωή και την ασφάλεια των πολιτών, με μοναδικό σκοπό την επικοινωνία. Όπως ακριβώς κάνει με τις μετακινήσεις εναπομεινάντων ιατρών και νοσηλευτών για να καλύψει τα τεράστια κενά, αντί της μόνιμης στελέχωσης των μονάδων υγείας.

Τα πλωτά ασθενοφόρα, εκτός της στελέχωσής τους από λιμενικούς, έχουν γιατρό και νοσηλευτή του ΕΚΑΒ, ενώ διαθέτουν όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που απαιτείται για τη μεταφορά ενός ασθενούς που χρήζει επείγουσας περίθαλψης.

Στην Αίγινα, ένας νέος άνθρωπος μετά τον σοβαρό τραυματισμό του σε τροχαίο, μεταφέρθηκε στο λιμάνι με ασθενοφόρο, αλλά η διακομιδή του σε νοσοκομείο των Αθηνών δεν έγινε με το ειδικό για τέτοιες περιπτώσεις πλωτό ασθενοφόρο, αλλά με ιδιωτικό επιβατικό, τουριστικό θαλάσσιο σκάφος. Το πλωτό ασθενοφόρο της Αίγινας, έλειπε σε ταξίδι για τη «μόστρα»…

Η τραγική κατάληξη του άτυχου νέου έχει επιφέρει αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία της Αίγινας, εντείνοντας το αίσθημα ανασφάλειας των κατοίκων. Η ανακοίνωση δε του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, έχει γίνει δεκτή με μεγάλο προβληματισμό, καθώς αναφέρεται μόνο στο χρονικό διάστημα θαλάσσιας μεταφοράς του άτυχου νέου, ενώ όλοι γνωρίζουν την τεράστια διαφορά μεταξύ του ιατρικού εξοπλισμού που διαθέτει ένα πλωτό ασθενοφόρο, σε σχέση με ένα θαλάσσιο ταξί.

Επειδή η ανευθυνότητα της κυβέρνησης του «πάμε κι όπου βγει», άφησε την Αίγινα χωρίς πλωτό ασθενοφόρο.

Επειδή το πολυτιμότερο αγαθό για τον άνθρωπο, η υγεία, παίζεται για άλλη μια φορά «στα ζάρια» ενός ψευδούς, επιφαινόμενου και εύληπτου επικοινωνιακού κέρδους με σκοπό τον εντυπωσιασμό των επισκεπτών της ΔΕΘ.

Ερωτώνται οι κ.,κ. Υπουργοί:

1. Πότε, από ποιους φορείς και με ποιά κριτήρια ελήφθη η απόφαση της μεταφοράς του μοναδικού πλωτού ασθενοφόρου που διαθέτει η Αίγινα, στο εκθετήριο του Υπουργείου Ναυτιλίας στη ΔΕΘ;

2. Υπήρξε σχέδιο για την ανταπόκριση σε περίπτωση μεγαλύτερου ατυχήματος ή σύγχρονων ατυχημάτων, με περισσότερους πολυτραυματίες;

3. Ποιο είναι το κόστος επιβάρυνσης του ελληνικού δημοσίου για τη μεταφορά στη ΔΕΘ, την παραμονή και τον επαναπατρισμό του πλωτού ασθενοφόρου στην Αίγινα, καθώς και ποιο είναι το κόστος επιβάρυνσης για τη μεταφορά του ασθενή στο λιμάνι του Πειραιά με τη χρήση ιδιωτικού μέσου;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Πολάκης Παύλος

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας

Κασιμάτη Νίνα

Αποστολάκης Ευάγγελος

Βέττα Καλλιόπη

Γαβρήλος Γιώργος

Γιαννούλης Χρήστος

Δούρου Ειρήνη

Θρασκιά Ουρανία

Κόκκαλης Βασίλης

Κοντοτόλη Μαρίνα

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χάρης

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κώστας

Παπαηλιού Γεώργιος

Παππάς Πέτρος

Πούλου Παναγιού

Τσαπανίδου Πόπη

Φάμελλος Σωκράτης

rethemnos.gr

Δράσεις στην μνήμη του Στράτου Ταγκατίδη την Τετάρτη 18/9


Από τον Εμπορικό Σύλλογο και την Ιόνιο Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ

Ο Εμπορικός Σύλλογος Κέρκυρας και η Ιόνιος Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας πιστοί στο καθιερωμένο πλέον ραντεβού τους , θα πραγματοποιήσουν στην μνήμη του Στράτου Ταγκατίδη σε συνεργασία με το σωματείο εργαζομένων ΕΚΑΒ Κέρκυρας, την Τετάρτη 18/9/24 στην αρχή του πεζόδρομου της Γ. Θεοτόκη και γωνία Στ. Δεσύλλα στις 11.00π.μ. τις εξής δράσεις :

1.Επίδειξη πρώτων βοηθειών

2.Επίδειξη – εκπαίδευση στην βασική καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση με χρήση αυτόματου απινιδωτή 

enimerosi.com

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

Νοσοκομείο Μεταξά: Ηχηρό «χαστούκι» στον πρώην διοικητή για το «πάρτι» διαφθοράς – Πόσα καλείται να επιστρέψει

 

Ηχηρό «χαστούκι» από τη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών για το Νοσοκομείο Μεταξά και τον αποπεμφθέντα Διοικητή του Χαράλαμπο Τουμπέκη καθώς και μέλη του ΔΣ, οι οποίοι κατηγορήθηκαν για οικονομικές ατασθαλίες την περίοδο της πανδημίας.

Αναλυτικότερα η ανώτατη επιτροπή της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων συνεδρίασε πριν λίγα 24ωρα, ώστε να καταλήξει οριστικά στον καταλογισμό των χρημάτων, κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να επιστρέψουν περίπου 500.000 ευρώ (473.201.22 ευρώ), ο πρώην Διοικητής του Μεταξά καθώς και τα μέλη του ΔΣ που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση.

Όπως είχε αποκαλύψει το ethnos.gr τον Αύγουστο του 2023 το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας που είχε πραγματοποιήσει ελέγχους στο νοσοκομείο Μεταξά και είχε διαπιστώσει βαριές οικονομικές ατασθαλίες από τον Διοικητή αλλά και μέλη του ΔΣ. Αποκάλυψη που οδήγησε τελικώς τον τέως υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να αποπέμψει άρον άρον τον τότε Διοικητή Χαράλαμπο Τουμπέκη.

Τα ευρήματα αφορούσαν συμβάσεις, αγορές αλλά και προμήθειες που είχαν γίνει εν μέσω covid με απ’ ευθείας αναθέσεις, αγορές χωρίς εγκρίσεις ενώ σε πολλές διαδικασίες δεν τηρήθηκε ούτε τυπικά ο νόμος για την αγορά υλικών αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Και το ζήτημα είναι – όπως περιγράφει το πόρισμα – ότι υπήρχε ο απαραίτητος χρόνος για να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία και να ζητηθούν εγκρίσεις.

Νοσοκομείο Μεταξά: Οι νέοι έλεγχοι και η επιστροφή των χρημάτων


Μετά τον έλεγχο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, ακολούθησε λεπτομερής και εντατικός έλεγχος από τη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών η οποία στο οριστικό της πόρισμα επιβάλει σοβαρές κυρώσεις στον τέως Διοικητή του Μεταξά Χαράλαμπο Τουμπέκη και σε μέλη του ΔΣ, αφού προχωρά σε καταλογισμό των ποσών και τα χρήματα πρέπει να επιστραφούν. Να σημειωθεί ότι οι κυρώσεις αυτές έχουν εκτελεστικό χαρακτήρα. Το οριστικό πόρισμα πάντως θα σταλεί στον εισαγγελέα για περαιτέρω ενέργειες.

Είχε προηγηθεί εκτεταμένος πρωτογενής έλεγχος από τη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων αφού ελέγχθηκαν ένα ένα όλα τα τιμολόγια και οι σχετικές πράξεις. Παράλληλα ζητήθηκαν εξηγήσεις και από τον Χαράλαμπο Τουμπέκη, αλλά η επιχειρηματολογία του δεν έγινε αποδεκτή γι’ αυτό και δεν άρθηκαν οι αποφάσεις για τα ευρήματα.

Τα βασικά στοιχεία που αναφέρονται στο πόρισμα αφορούν στα test PCR που πραγματοποιούνταν στο νοσοκομείο Μεταξά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Διαπιστώθηκε όπως αναφέρουν πληροφορίες που δημοσιεύει το ethnos.gr ότι ο αριθμός των τεστ ήταν τόσο μεγάλος, που ξεπερνούσε ακόμη και τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό. Τα τεστ όπως αναφέρει το πόρισμα, έγιναν χωρίς έγκριση του ΚΕΣΥΠΕ, πέρα από τα όρια του προϋπολογισμού και οι ποσότητες ήταν υπερβολικές για την δύναμη του νοσοκομείου.

Μάλιστα η Διοίκηση φέρεται να πραγματοποιούσε τεστ PCR ακόμη και στους συγγενείς των νοσηλευόμενων ασθενών, κάτι που δεν προβλεπόταν από καμία διαδικασία. Άλλωστε σε όλα τα νοσοκομεία την περίοδο του covid, οι επισκέπτες ήταν υποχρεωμένοι να διεξάγουν με δικά τους έξοδα τον εργαστηριακό έλεγχο προκειμένου να μπορέσουν να περάσουν την πύλη ενός νοσηλευτικού ιδρύματος.

«Το Γ.Α.Ν.Π. «ΜΕΤΑΞΑ» δεν ήταν ορισμένο νοσοκομείο αναφοράς και δεν νομιμοποιούνταν στη διενέργεια μοριακής ανίχνευσης (PCR) του ιού SARS-Cov-2, ως αποτέλεσμα να έχει υποστεί ο φορέας ζημία, διενεργώντας αυτοτελώς τα εν λόγω αντιδραστήρια» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πόρισμα.

Πρέπει να τονιστεί ότι οι αποφάσεις του Χ.Τουμπέκη έβρισκαν κάθετα αντίθετο τον τότε Υποδιοικητή και νυν Διοικητή του Μεταξά Σαράντο Ευσταθόπουλο καθώς και την Διευθύντρια Διοικητικού Οικονομικού του Νοσοκομείου Νατάσα Χαραλάμπους η οποία με αλλεπάλληλα έγγραφά της είχε ενημερώσει για τις δραστηριότητες Τουμπέκη τους αρμόδιους.

Το πόρισμα για το Νοσοκομείο Μεταξά και το Μέγαρο ΜαξίμουΕιδήσεις Υγείας χωρίς δεσμεύσεις με στόχο την ενημέρωση και την παρουσίαση όλων των πλευρών του τομέα της Υγείας από έγκριτους επιστήμονες και δημοσιογράφους.


Το οριστικό πόρισμα του ανώτατου οργάνου ελέγχου, δείχνει ξεκάθαρα το «πάρτι» της διαφθοράς που επικρατεί μέσα στα δημόσια νοσοκομεία από κάποια στελέχη που είχαν διοριστεί από την κυβέρνηση μετά το 2019 και τα οποία δίνουν αναφορά απ’ ευθείας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το αξιοσημείωτο βέβαια είναι ότι η υπόθεση Τουμπέκη ήταν σε γνώση του Μεγάρου Μαξίμου όπως αναφέρουν απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες του ethnos.gr. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο πρώην υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης αλλά και η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα είχαν επιχειρήσει πολλάκις να απομακρύνουν τον Τουμπέκη από το Μεταξά, καθώς είχαν ενημερωθεί πλήρως για τη δράση του μέσα στο νοσοκομείο.

Ωστόσο όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, όταν προσπάθησαν να πάρουν το πράσινο φως από την κεντρική κυβέρνηση για να αποπέμψουν τον «γαλάζιο» Διοικητή, δέχονταν συνεχείς αρνήσεις κυρίως εξαιτίας της στήριξης που είχε ο πρώην Διοικητής από υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη.

Εξάλλου ο Διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Χρήστος Ροϊλός είχε ενημερώσει πολλές φορές και γραπτώς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τον βίο και την πολιτεία του Χαράλαμπου Τουμπέκη μέσα στο αντικαρκινικό νοσοκομείο.

Χρειάστηκε όμως να περάσει πολύ μεγάλο διάστημα, να αποκαλύψει το ethnos.gr τον έλεγχο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, για να κινητοποιηθεί τελικώς ο μετέπειτα υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ο όποιος σύμφωνα με υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, ζήτησε το πράσινο φως από το Μέγαρο Μαξίμου για να μπορέσει να απομακρύνει τον τότε Διοικητή από τη θέση του.

Ο καταλογισμός πάντως και η υποχρεωτική επιστροφή των χρημάτων, έρχεται σε μία περίοδο που είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για την επιλογή νέων Διοικητών Νοσοκομείων, ένας διαγωνισμός που έχει αμφισβητηθεί δεόντως από πολλούς συμμετέχοντες.

Παρότι η κυβέρνηση διατείνεται ότι με το νόμο Κεραμέως θα πάψουν να υπάρχουν οι διορισμοί προσώπων που ανήκουν στο στενό της περιβάλλον, η ρύθμιση και μόνο που προβλέπει ότι την τελική επιλογή την κάνει ο υπουργός υγείας, δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για τη διαφάνεια στον συγκεκριμένο διαγωνισμό.

healthreport.gr

Οριστικοποιείται το σχέδιο για τις εφημερίες – Αλλεπάλληλες συσκέψεις για τις αλλαγές

 

Σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων αναμένεται να προχωρήσει και αυτήν την εβδομάδα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, προκειμένου να οριστικοποιήσει το νέο σχέδιο για τις εφημερίες στα δημόσια νοσοκομεία.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει ξεκινήσει διάλογο με τον ιατρικό κόσμο ώστε να ακούσει τις απόψεις των φορέων. Έτσι μετά τους νοσοκομειακούς γιατρούς της Αθήνας και του Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), αναμένεται να συναντηθεί με την Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) προκειμένου να καταγράψει τις αντιρρήσεις τους στο σχέδιό του.

Ήδη πάντως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επεξεργάζεται το σχέδιο για τις αλλαγές στο εφημεριακό σύστημα, ενώ γίνονται και «ασκήσεις προσομοίωσης» ώστε να μελετηθούν οι αλλαγές και να βρεθούν οι όποιες αστοχίες.

Να διαπιστωθεί δηλαδή τι προβλήματα θα προκύψουν ώστε να γίνουν οι αλλαγές στο σχέδιο πριν εφαρμοστεί.

Μελετάται μάλιστα στο σενάριο ποια νοσοκομεία θα αποσυμφορηθούν και ποια πιθανώς να μπλοκάρουν από τις αλλαγές στο εφημεριακό σύστημα, σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr.


Στο ίδιο πλαίσιο ελέγχονται και τα κέντρα υγείας της Αττικής εάν μπορούν να συμμετάσχουν στο νέο εγχείρημα προκειμένου τα ήπια περιστατικά να μεταφέρονται εκεί και όχι στα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία. Βέβαια βασικό αγκάθι με τα κέντρα υγείας παραμένει η έλλειψη προσωπικού, καθώς εξετάζεται εάν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε μεγαλύτερη κίνηση από ότι αντιμετωπίζουν σήμερα.

Ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης αναμένεται να ανακοινώσει το νέο σχέδιο για τις εφημερίες σε λίγες εβδομάδες ώστε από το Νοέμβριο να τεθεί σε εφαρμογή πιλοτικά, όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr.

Εξάλλου επιδιώκει – όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές– να υπάρξει μια πρώτη αλλαγή στην εικόνα των δημόσιων νοσοκομείων πριν από τα Χριστούγεννα, καθώς με εντολή του Μεγάρου Μαξίμου θα πρέπει να επισπεύσει τις όποιες διαδικασίες ώστε να βελτιωθεί και γενικότερα η εικόνα του ΕΣΥ. Να μειωθούν δηλαδή οι αναμονές ειδικά στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και να γίνεται καλύτερη διαχείριση των ασθενών που θα φθάνουν στο δημόσιο σύστημα υγείας.

healthreport.gr

Ακόμη να παραιτηθεί ο αρχηγός του Λιμενικού;

 

Έχουν απόλυτο δίκιο να διαμαρτύρονται εξοργισμένοι οι γονείς του 23χρονου νέου από την Αίγινα, θύματος αυτοκινητικού δυστυχήματος, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο των Αθηνών επειδή το πλωτό ασθενοφόρο του Λιμενικού που πραγματοποιεί τις διακομιδές από το νησί στο λιμάνι του Πειραιά είχε μεταφερθεί στη… Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Έχουν δίκιο γιατί το πλωτό ασθενοφόρο, που έχει σώσει δεκάδες ζωές στο νησί τα τελευταία χρόνια, δεν είχε καμία δουλειά να ευρίσκεται ως έκθεμα σε… εμπορική έκθεση.

Και γι’ αυτό, τόσες μέρες μετά, εγείρεται το δικαιολογημένο ερώτημα: Ακόμη δεν έχει παραιτηθεί ο αρχηγός του Λιμενικού κύριος Αλεξανδράκης; Ακόμη στο γραφείο του είναι; Ακόμη στην καρέκλα του κάθεται; Με τι κουράγιο; Ο ύπνος του είναι ήρεμος;

Οι Ερινύες δεν του έχουν κτυπήσει ακόμη την πόρτα; Το ότι χάθηκε ανθρώπινη ζωή, και μάλιστα νέου ανθρώπου, εξαιτίας απόφασης που ελήφθη επί των ημερών του δεν τον συγκλονίζει;

Στο Σώμα είναι κοινό μυστικό πως το γραφείο του απαίτησε με γραπτή διαταγή τη μεταφορά του πλωτού ασθενοφόρου από το νησί του Αργοσαρωνικού στη Θεσσαλονίκη. Επειδή κατάγομαι από το νησί, συμβαίνει να έχω ιδία γνώση των δυνατοτήτων αυτού του ασθενοφόρου, το οποίο μάλιστα πρέπει να αντικατασταθεί επειγόντως το συντομότερο με ένα μεγαλύτερο, γιατί τον χειμώνα, λόγω των μποφόρ, κάθε φορά που έχει καιρό καθηλώνεται και δεν μπορεί να ταξιδέψει.

Τελευταία φορά που επιβιβάστηκα σε αυτό ήταν στις 22 Απριλίου για να πάμε μαζί με τον δήμαρχο και τον λιμενάρχη σε μια κοντινή βραχονησίδα, τις Λαγούσες, για το ετήσιο μνημόσυνο των αξιωματικών τού «Ύδρα» που βυθίστηκε από γερμανικά πυρά στη διάρκεια της Κατοχής εκεί.

Όταν μάλιστα ολοκληρώθηκε η τελετή που άρχισε με πρωτοβουλία 20 συγχωριανών μου από την Κυψέλη, με επικεφαλής τον καπετάν Παναγιώτη Μακαρατζή, και είχαμε πάρει τον σύντομο δρόμο της επιστροφής προς το λιμάνι της Αίγινας, συνέβη κάτι ανεπάντεχο.

Ο λιμενάρχης της Αίγινας Αργύρης Φραγκούλης που το οδηγούσε έκανε ξαφνική αναστροφή 180 μοιρών γιατί από τον ασύρματο του φώναξαν ότι κινδύνευε η ζωή ενός συμπολίτη μας που ψάρευε με ένα βαρκάκι στο λιμάνι του Λεοντίου.

Το σκάφος «πέταξε» και σε πέντε λεπτά ήμασταν στο σημείο όπου ένας ηλικιωμένος είχε γείρει στην κουπαστή της βάρκας που ψάρευε με πετονιά, εμφανώς χωρίς τις αισθήσεις του. Ήταν ο περίφημος «Καπερνέκας» (τοπικό παρατσούκλι), φίλος του αείμνηστου πατρός μου. Άνθρωπος του μόχθου.

Οι άνδρες του πλωτού ασθενοφόρου (το οποίο είναι πλήρως εξοπλισμένο με οξυγόνο και το φορείο του θα θωράκιζε τον 23χρονο πολυτραυματία από τις αναταράξεις) ανέβασαν τον ηλικιωμένο ψαρά στο κατάστρωμα και ο λιμενάρχης μαζί με τους αξιωματικούς του τού έκαναν ανάνηψη επί μισή ώρα και του έδωσαν το φιλί της ζωής.

Ο άνθρωπος δεν τα κατάφερε, είχε φύγει από τη ζωή τουλάχιστον δεκαπέντε λεπτά πριν από ανακοπή, και περίλυποι τον μεταφέραμε στο λιμάνι όπου τον περίμενε το ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας.

Ωστόσο η Ελληνική Δημοκρατία ήταν εκεί κι έκανε τα πάντα για να τον σώσει. «Τίμησε» τον απλό πολίτη της που για δεκαετίες πλήρωνε αγογγύστως τους φόρους του. Παρά το σοκ, συγκινήθηκα από το πάθος με το οποίο ο κύριος Φραγκούλης, ένας από τους καλύτερους αξιωματικούς που έχω συναντήσει στη ζωή μου, και οι συνεργάτες του έδωσαν τη μάχη να τον επαναφέρουν. Τον θεωρώ έναν από τους καλύτερους επίσης, γιατί είναι αυστηρά υπηρεσιακός.

Το διαπίστωσα δύο φορές: Και προ τριετίας όταν προέκυψε ένα επεισόδιο με τον Γιάνη Βαρουφάκη μέσα στην πανδημία, ο οποίος διαπληκτίστηκε με άνδρα του Σώματος, και προχθές που του τηλεφώνησα να μάθω τι έγινε. Η απάντησή του και στις δύο υποθέσεις ήταν «λυπάμαι, δεν μπορώ να σας μιλήσω για υπηρεσιακά θέματα».

Από τη μία, μου δυσκόλευε τη δουλειά, από την άλλη, χαιρόμουν που η υπηρεσία του (που έχει τεράστιες ελλείψεις προσωπικού για ένα τόσο πολυσύχναστο λιμάνι όπως η Αίγινα) δεν είναι σουρωτήρι.

Οι άνθρωποι αυτοί λοιπόν, μερικοί αξιωματικοί εκ των οποίων τα δίνουν όλα για 800 και 900 ευρώ μισθό, έχουν για «ψωμοτύρι» τη διάσωση ανθρωπίνων ζωών. Αξίζουν για την αυταπάρνησή τους όλοι βραβείο. Μέσα στον κορονοϊό έσωσαν δεκάδες ασθενείς μεταφέροντάς τους μέσα σε αντίξοες καιρικές συνθήκες στον Πειραιά και από εκεί στα δημόσια νοσοκομεία.

Είναι λοιπόν δυνατό να έρχεται ο αρχηγός του Λιμενικού και, για να κάνει δημόσιες σχέσεις, να διατάσσει τη μεταφορά ενός εργαλείου διάσωσης ανθρωπίνων ζωών σε μια εμπορική έκθεση; «Βγαίνουν τα καράβια στη στεριά και πιάνουνε τα όρη» για να θυμηθώ τον Νταλάρα; Τι σχέση έχει το λειτούργημα του Λιμενικού με το εμπόριο;

Το πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει από την ιστορία αυτή είναι η γενική αναισθησία. Δεν είχε την ευθιξία να υποβάλει ο αρχηγός του Λιμενικού την παραίτησή του, δεν είχε ούτε ο «τουρίστας» υπουργός Ναυτιλίας, που πάει στην Ακτή Βασιλειάδη όποτε το θυμηθεί, την ευαισθησία να του ζητήσει να παραιτηθεί.

Δηλαδή τι πρέπει να συμβεί για να παραιτηθεί από τα γαλόνια του ο κύριος Αλεξανδράκης, ο οποίος «επέζησε» και του «Blue Orizon», το οποίο πλήρωσε αδίκως ως μη όφειλε λόγω λεκτικής αστοχίας ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης;

Να αποκαλυφθεί λίαν συντόμως τι έχει συμβεί και με τις ενδοεπικοινωνίες των ανδρών του Λιμενικού Σώματος όταν βυθιζόταν το πλοιάριο με τους μετανάστες στην Πύλο; Να μάθουμε για τα νέα θαλάσσια Τέμπη της συγκάλυψης;

Το δεύτερο συμπέρασμα που προκύπτει είναι ο μιντιακός ολοκληρωτισμός. Το σκάνδαλο με την απώλεια ανθρώπινης ζωής λόγω μεταφοράς του ασθενοφόρου σε εμπορική έκθεση εξαφανίστηκε από τα μέσα ενημέρωσης γιατί «χτυπούσε» ψηλά. Ενώ ο θάνατος του 19χρονού στο λούνα παρκ, επειδή ακουμπούσε μόνο μια πολιτικά αναλώσιμη δήμαρχο, έγινε σίριαλ ημερών (σωστά, βεβαίως).

Υπάρχει πλέον γενική ομερτά. Κάποιοι αποφασίζουν τι θα μάθουμε και τι δεν θα μάθουμε αναλόγως των συμφερόντων τους.

Εμείς θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη για την ενημέρωση με πίστη στην άποψη ότι οι σωστές πληροφορίες οδηγούν σε καλύτερες αποφάσεις, αλλά η πορεία προς τον εκδημοκρατισμό της ενημέρωσης έχει δρόμο πολύ. Ας το έχουμε υπ’ όψιν.

antinews.gr