Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023

Με μειωμένο προσωπικό λειτουργεί ο τομέας ΕΚΑΒ Σητείας

 

Με σημαντικά μειωμένο προσωπικό εξακολουθεί να λειτουργεί ο τομέας ΕΚΑΒ Σητείας στο ξεκίνημα του νέου έτους, ως συνέχεια και της περυσινής κατάστασης. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται βέβαια για την εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας και την κάλυψη των  περιστατικών της περιοχής,  η οποία έχει πολλές ιδιαιτερότητες.

Στις αρχές του νέου έτους στον  τομέα ΕΚΑΒ Σητείας επιχειρούν  13 άτομα, μόνιμο και επικουρικό προσωπικό. Και τούτο διότι από τον προηγούμενου μήνα ο τομέας ενισχύθηκε από έναν επικουρικό εργαζόμενο καθώς και από την 1/1/23 από ένα εργαζόμενο, που βρισκόταν σε αναστολή λόγω μη εμβολιασμού.

Ωστόσο και πάλι αισθητή είναι η μείωση των εργαζομένων του τομέα οι οποίοι από τους 18 που ήταν το 2021, έμειναν 12 το 2022, κατόπιν 3 μετακινήσεων προσωπικού σε άλλες περιοχές,  αναστολής λόγω μη εμβολιασμού όπως προαναφέρθηκε, άδειας  ανατροφής αλλά και παραίτησης επικουρικού εργαζομένου.

Ζητούμενο είναι ασφαλώς η περαιτέρω  στελέχωση του Τομέα της Σητείας, προκειμένου να καλύπτεται επαρκώς η περιοχή, όπως συμβαίνει και με τους Τομείς των γειτονικών περιοχών -και αυτό είναι το ορθό- της Ιεράπετρας και του Αγίου Νικολάου,  με το προσωπικό να φθάνει τα 18 και πλέον άτομα. Είναι δε πολύ σημαντικό, δεδομένων και των αυξημένων αναγκών που υπάρχουν και που εντείνονται κατά περιόδους λόγω των σοβαρών αρρυθμιών στη λειτουργία του ΕΣΥ και των Νοσοκομείων του νομού.

Η περιοχή της Σητείας, όπως προαναφέρθηκε, έχει επιπλέον ιδιαιτερότητες και προβλήματα που οφείλονται στο γεγονός ότι είναι η πλέον απομακρυσμένη περιοχή τόσο από το κεντρικό Νοσοκομείο του νομού, όσο και από τα τριτοβάθμια νοσοκομεία του Ηρακλείου, διαθέτοντας δυστυχώς κι ένα κάκιστο οδικό δίκτυο. Συν του ότι κι εντός του Δήμου Σητείας οι αποστάσεις  είναι πολύ μεγάλες προς το νοσοκομείο της Σητείας από περιοχές όπως η Ζάκρος, ο Ξερόκαμπος κι άλλες, με ένα επίσης προβληματικό οδικό δίκτυο.

Γνωστά είναι και τα προβλήματα της έλλειψης προσωπικού -μεταξύ των οποίων και οι ειδικότητες ακτινολόγου, παθολόγου, παιδιάτρου, καρδιολόγου κι άλλες- στο νοσοκομείο Σητείας με επιπτώσεις και στην λειτουργία του ΕΚΑΒ, η οποία  επιβαρύνεται με διακομιδές. Κι όταν υπάρχει μία βάρδια με ένα πλήρωμα ασθενοφόρου  του ΕΚΑΒ στην Σητεία και θα πρέπει -για παράδειγμα- να κάνει διακομιδή ασθενή στον Άγιο Νικόλαο ή στο Ηράκλειο, γίνεται αντιληπτό ότι για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα η περιοχή μπορεί να μείνει  χωρίς κάλυψη με ό,τι αυτό σημαίνει, αν σε αυτό το διάστημα προκύψει ένα έκτακτο περιστατικό. Και πόσο δε, αν δεν υπάρχει δυνατότητα κάλυψης της περιοχής  με ασθενοφόρο από τους γειτονικούς τομείς ΕΚΑΒ του Αγίου Νικολάου και της Ιεράπετρας κι έχοντας πάντα σημασία ο χρόνος που απαιτείται  για την μετακίνηση του εκάστοτε ασθενοφόρου.

Αυτήν την ώρα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το υπάρχον προσωπικό του τομέα ΕΚΑΒ Σητείας, το οποίο θα πρέπει να λαμβάνει και τις  άδειες που δικαιούνται  οι εργαζόμενοι, επαρκεί για να καλύπτονται οι ανάγκες  με ένα ασθενοφόρο ανά βάρδια. Αντίστοιχη  ήταν η κατάσταση και το περασμένο έτος. Αντίθετα στο παρελθόν, όταν η υπηρεσία ήταν στελεχωμένη με περισσότερα άτομα, τις περισσότερες ημέρες υπήρχαν διαθέσιμα δύο ασθενοφόρα με τα αντίστοιχα πληρώματα.

Και αυτό είναι απαραίτητο να γίνεται σε καθημερινή βάση κάθε περίοδο όπως την τρέχουσα που λόγω των ιώσεων οι ανάγκες είναι αυξημένες, όπως την θερινή σαιζόν  που αυξάνεται ο πληθυσμός λόγω της επισκεψιμότητας στην περιοχή.

Ζητούμενο επομένως είναι η ενίσχυση με προσωπικό του τομέα. Αποτελεί αναγκαιότητα για την τοπική κοινωνία και είναι σίγουρα υποχρέωση της πολιτείας να αντιμετωπίζει ισότιμα και με σεβασμό όλους τους πολίτες της χώρας, άρα και της περιοχής της Σητείας, πόσο δε όταν αφορά την υγεία και την ίδια τους ζωή.

anatolh.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου