Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023

Σωματείο ΕΚΑΒ Ημαθίας - Εφαρμόστε τον νόμο ένταξης του ΔΙΑΣΩΣΤΗ-ΠΛ. ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ στα επαγγέλματα υγείας

ΠΡΟΣ
Υπουργείο Εσωτερικών,
- Δ/νση ανθρώπινου
δυναμικού δημοσίου τομέα
- Δ/νση προγραμματισμού & ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού
-Τμήμα ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού

Θέμα: Ειδικότητα Διασώστης-Πλήρωμα ασθενοφόρου
Επικοινωνούμε μαζί σας για το ζήτημα της ειδικότητας μας.
Με αφορμή την δημοσιοποίηση του πορίσματος για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα στην τελευταία επιτροπή το 2020, είδαμε με έκπληξη να αναφέρονται στο επάγγελμα του Διασώστη ως ¨Επιβατικές και Εμπορευματικές Μεταφορές΄΄ . Όπως καταλαβαίνετε μας προκάλεσε αλγεινή εντύπωση. Η συνεισφορά των διαωστών στο Ε.Σ..Υ. είναι προσφορά επαγγελματιών υγείας και όχι οδηγών-μεταφορέων. Αυτό το αποδείξαμε περίτρανα την δύσκολη περίοδο του covid αλλά και κάθε μέρα στη πραγματική μάχη με το θάνατο, τον πόνο, την αναπηρία, την αξιοπρέπεια.
Κάνοντας μια μικρή έρευνα στο Υπουργείο Υγείας και στη Διεύθυνση Νοσηλευτικής, θα διαπιστώσετε, ότι το επάγγελμα του Διασώστη είναι καταχωρημένο ως επάγγελμα υγείας και οι διασώστες υφιστάμενοι της Διεύθυνσης Νοσ/κών Υπηρεσιών. Αυτό το διαπιστώσαμε οι ίδιοι σε τηλεφωνική επικοινωνία με την αρμόδια διεύθυνση νοσηλευτικής υπηρεσίας στο παρελθόν και το επιβεβαιώσαμε ξανά μόλις πριν λίγες ημέρες.
Με το Προεδρικό Διάταγμα 62 ΦΕΚ 70/2007 περιγράφονται τα καθήκοντα των Διασωστών -πληρωμάτων ασθενοφόρων και χορηγείται στους απόφοιτους της σχολής του ΟΕΕΚ, της αντίστοιχης σχολής, άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
Επίσης με την Γ4β/ΓΠ/οικ.16276/2015-ΦΕΚ1486/Β/16-7-2015 Υπ. απόφαση (Ανδρέας Ξανθός) καθορίζονται τα δικαιολογητικά και οι λεπτομέρειες για την έκδοση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος του Διασώστη-Πλήρωμα ασθενοφόρου.
Ανεξάρτητα από τα γραφειοκρατικά στερεότυπα, είναι προφανές ότι οι εργαζόμενοι στα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, οι διασώστες δηλαδή, εκτελούν ένα επάγγελμα υγείας στα πρότυπα των χωρών του δυτικού κόσμου. Η νοοτροπία των παρελθόντων ετών που θεωρούσε τους εργαζόμενους στα ασθενοφόρα οδηγούς, έχει περάσει ανεπιστρεπτί κατά απαίτηση της κοινωνίας μας. Μπορείτε να ανατρέξετε στο ΦΕΚ για να δείτε τις επείγουσες παρεμβατικές πράξεις που εκτελούν οι διασώστες για να στηρίξουν την ανθρώπινη ζωή στα μέσα του ΕΚΑΒ (ασθενοφόρα, πτητικά μέσα, κινητές ιατρικές μονάδες κ.α.)
Ερχόμαστε τώρα στο Δεκέμβριο του 2022, στο νέο ¨Προεδρικό Διάταγμα 85/2022 - ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022 Καθορισμός Προσόντων διορισμού σε φορείς του Δημοσίου (Προσοντολόγιο – Κλαδολόγιο)’’ (ΦΕΚ Α΄232)
Η ειδικότητα του διασώστης πλήρωμα ασθενοφόρου –και πάλι- δεν εντάσσεται στο προσοντολόγιο στον τομέα με τα επαγγέλματα υγείας, αλλά στον τομέα ΙΕ. μεταφορών-ειδικότητα οδηγών πλήρωμα ασθενοφόρου, μαζί με τους οδηγούς, παρκαδόρους, οδηγούς ελιγμών, σταθμαρχών κ.α.
Εκ μέρους των εργαζομένων διασωστών του ΕΚΑΒ Ημαθίας σας διαβεβαιώνουμε ότι κανένας ασθενής ή τραυματίας δεν αντιμετωπίστηκε ως κοινός επιβάτης στα ασθενοφόρα του τομέα μας. Δεν τιμά κανέναν μας η αναφορά των διασωστών στις υπηρεσίες μεταφορών, αντίθετα προσβάλει ακόμα και τους πολίτες-χρήστες του ΕΚΑΒ. Δεν τιμά ούτε τους διασώστες, ούτε το ΕΚΑΒ, ούτε την ελληνική πολιτεία. Δεν αμφησβητούμε τις καλές προθέσεις του υπουργείου μεταφορών, ούτε αφήνουμε μομφή για κάτι ενάντια στο επάγγελμά μας, είναι καθαρά θέμα τιμής για εμάς τους διασώστες να αναφερόμαστε στο Π.Δ. ως επάγγελμα υγείας.
Επειδή η δημοσιοποίηση του Προεδρικού Διατάγματος έφερε αναστάτωση στους κόλπους των συναδέλφων διασωστών:
Παρακαλούμε σε εφαρμογή της 2ης παραγράφου του άρθρου 52 του Νόμου 4830/21 να καταχωριθεί το επάγγελμα ΔΙΑΣΩΣΤΗΣ - ΠΛΗΡΩΜΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ στον πίνακα με τα επαγγέλματα υγείας.
Για το Δ.Σ.

Ο                                                                            Ο
Πρόεδρος                                                                Γραμματέας
Παπαστεργιόπουλος Φ                                              Αλεξανδρόπουλος Γ

facebook.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου