Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023

Από διασώστες, μεταφορείς???

 

Τα συστήματα Επείγουσας Ιατρικής έχουν αναπτυχθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια και αποτελούν, για τις προηγμένες χώρες, σημαντικό δείκτη της υγειονομικής τους οργάνωσης και κοινωνικής προστασίας. Ο «Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου» ασκεί ένα επάγγελμα με υψηλές απαιτήσεις και παρέχει επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα.

Ο κάτοχος του διπλώματος της ειδικότητας έχει τις γνώσεις που τον καθιστούν ικανό να προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου ως πλήρωμα σε ασθενοφόρο και όχι μόνο. Οι διασώστες ως εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο προσωπικό στελεχώνουν την εφαρμογή της Επείγουσας Ιατρικής στον Προνοσοκομειακό χώρο και συμμετέχουν στις δραστηριότητες των χώρων υποδοχής και αντιμετώπισης των Επειγόντωντων Νοσοκομείων (ΤΕΠ) μέχρι την ολοκληρωτική ανάληψη της ευθύνης του πάσχοντα από το Νοσοκομειακό προσωπικό.

Εκτός από τη κρίσιμη για τη δημόσια υγεία και κοινωνική ασφάλεια επιχειρησιακή δράση του διασώστη,βασική προτεραιότητα αποτελεί η δράση του στον τομέα της εκπαίδευσης των επαγγελματικών και κοινωνικών ομάδων του πληθυσμού.

Τα επαγγελματικά δικαιώματα των κατόχων διπλώματος του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ο.Ε.Ε.Κ.) επιπέδου Μεταδευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Κατάρτισης της ειδικότητας “Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου” της ομάδας Υγείας του Τομέα “Υγείας Αισθητικής – Κοινωνικών Υπηρεσιών έχουν καθοριστεί με το Π.Δ. 62 φεκ 70/2007.

Αλγεινη εντύπωση και προβληματισμό όμως προκάλεσε στους διασώστες του ΕΚΑΒ οτι στο νέο Προεδρικό Διάταγμα 185/2022 ‘’ Καθορισμός Προσόντων διορισμού σε φορείς του Δημοσίου (Προσοντολόγιο – Κλαδολόγιο)’’ (ΦΕΚ Α΄232), με το οποίο ορίζονται ενιαία για το Δημόσιο οι κατηγορίες, οι κλάδοι και οι ειδικότητες, τα τυπικά προσόντα διορισμού, οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ ως ‘’Διασώστες – Πληρώματα Ασθενοφόρου’’ κατατάσσονται στον ΤΟΜΕΑ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ. Φυσικά η λέξη «Διασώστης» δεν εμφανίζεται, ούτε στο όνομα του κλάδου, ούτε στην ειδικότητα. Όπως μπορείτε να δείτε και στο ΦΕΚ, ο κλάδος ‘’ΔΕ Πλήρωμα Ασθενοφόρου’’ βρίσκεται στον ‘’Τομέα Μεταφορών’’ μαζί με τους κλάδους ΔΕ Οδηγών, ΔΕ Παρκαδόρων, ΔΕ Προσωπικού Ελιγμών και ΔΕ Σταθμαρχών. Ωστόσο, για να διοριστεί κάποιος στον κλάδο ΔΕ Πληρωμάτων Ασθενοφόρων απαιτείται ως κύριο προσόν διορισμού Πτυχίο ή δίπλωμα ή απολυτήριος τίτλος ειδικότητας ‘’ Διασώστης-Πλήρωμα Ασθενοφόρου ‘’ που σύμφωνα με τον Οδηγό Σπουδών του ΙΕΚ, αλλά και με το αυτονόητο, ανήκει στην Ομάδα Προσανατολισμού «Υγείας». Ο μέχρι τώρα κλάδος ήταν ο ΔΕ Πληρωμάτων Ασθενοφόρων. Αντί λοιπόν στο νέο, πολυδιαφημισμένο και μοντέρνο προσοντολόγιο – κλαδολόγιο να προσθέσουν στον τίτλο και τη λέξη ‘’Διασώστης’’, ώστε να συμβαδίζει με τον τίτλο του πτυχίου και την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, τον διατήρησαν ως είχε και ακόμα χειρότερα, αντί να τον κατατάξουν στον Τομέα Υγείας μαζί με τους υγειονομικούς κλάδους ΔΕ, βρήκαν μεγαλύτερη συνάφεια του επαγγέλματός στον τομέα των ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ. Άραγε,οι διασώστες ανήκουν στον ΤΟΜΕΑ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ γιατί οδηγούν οχήματα; ή μήπως γιατί μεταφέρουν ασθενείς; ή και τα δύο; Κρύβει κάτι άραγε αυτή η απόφαση???Πολύ θα θέλαμε να μάθουμε το σκεπτικό της εν λόγω κατάταξης …Αν έγινε απο λάθος όπως ισχυρίζονται κάποιοι συνδικαλιστές, να διορθωθεί αμέσως..Αν όχι, να εξηγήσει το Υπ. Υγείας στους διασώστες τους λόγους που το ανάγκασαν να πάρει μία τέτοια απόφαση και ποιές σκοπιμότητες εξυπηρετεί….  

kentri.blog

1 σχόλιο:

  1. Τελικά βρήκαμε τον χώρο μας πάω Ρέντη για φόρτωμα!!!!!!!!! Ποια συνδικάτα ποια Σωμάτια πλάκα κάνετε τώρα.Ερχονται και άλλα μην έχετε καμία αμφιβολία

    ΑπάντησηΔιαγραφή