Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022

Γιατί διακομιδές μόνο με ιδιωτικά σκάφη; – Οι πολίτες αναρωτιούνται για την τύχη του σύγχρονου πλωτού ασθενοφόρου

 

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και τα νησιά των Κυκλάδων ασφυκτιούν από πλήθος τουριστών. Η ραγδαία αύξηση των επισκεπτών, όμως, έχει ως συνεπακόλουθο και την κατακόρυφη άνοδο των περιστατικών που χρίζουν νοσοκομειακής φροντίδας. Ατυχήματα, περιστατικά covid, ασθενείς με παθολογικά προβλήματα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη των διακομιδών που πραγματοποιούνται σε συνεργασία του ΕΚΑΒ με το Λιμενικό Σώμα.

Διακομιδές, όμως,  που κατά κύριο λόγο γίνονται με ιδιωτικά πλωτά μέσα, τα οποία ναυλώνονται για να μεταφέρουν ασθενείς και φυσικά το κόστος τους βαραίνει την τσέπη του Έλληνα φορολογούμενου πολίτη.

Και κάπου εδώ γεννιέται το ερώτημα στα χείλη αρκετών πολιτών, για την τύχη του υπερσύγχρονου πλωτού ασθενοφόρου του Λιμενικού, το οποίο αγοράστηκε πριν από περίπου δύο χρόνια για να καλύπτει τις ανάγκες των Κυκλάδων και έχει ως έδρα του τη Νάξο.

Δικαίως αναρωτιούνται οι κάτοικοι των νησιών μας γιατί να μην χρησιμοποιείται ένα σκάφος που διαθέτει τον πλέον σύγχρονο ιατρικοτεχνικό εξοπλισμό και στη θέση του να γίνονται διακομιδές με ιδιωτικά σκάφη.

Την απάντηση στα παραπάνω εύλογα ερωτήματα έρχεται να δώσει ο λιμενάρχης Νάξου Αλέξης Αποστολόπουλος, ο οποίος διαψεύδει κατηγορηματικά τις φήμες περί παροπλισμού του συγκεκριμένου σκάφους. Μάλιστα, όπως τονίζει στον «Λ», τα δύο αυτά χρόνια το πλωτό ασθενοφόρο του Λιμενικού έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 120 διακομιδές ασθενών. Επίσης, ο κ. Αποστολόπουλος εξήγησε ότι οι περισσότερες από αυτές αφορούν το Νοσοκομείο της Νάξου, ενώ πρόσθεσε πως το συγκεκριμένο σκάφος βρίσκεται σε απραξία μόνο όταν χρειάζεται να συντηρηθεί ή όταν δεν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες.

Ο όγκος των διακομιδών, όμως, είναι τόσο μεγάλος – ιδίως κατά την καλοκαιρινή περίοδο – που θα ήταν αδύνατο να καλυφθούν μόνο από το πλωτό ασθενοφόρο ή άλλα σκάφη του Λιμενικού Σώματος.

Να θυμίσουμε ότι το συγκεκριμένο πλωτό ασθενοφόρο σκάφος εξασφαλίστηκε χάρη στο Στρατηγικό Έργο «Παιώνας» και χρηματοδοτήθηκε συνολικά με  1.398.000 ευρώ από το πρόγραμμα INTERREG Ελλάδα Κύπρος 2014-2020, με σκοπό να εξυπηρετεί τις ανάγκες των κατοίκων στις Κυκλάδες.

logotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου