Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022

Παιδιά & βρέφη: Πώς δίνουμε Πρώτες Βοήθειες σε περίπτωση πνιγμονής

 

Περίπου 400 παιδιά και βρέφη πεθαίνουν κάθε χρόνο από απόφραξη αεραγωγού από ξένο σώμα (πνιγμονή) στην Ευρώπη. Κάθε χρόνο περίπου 50.000 παιδιά και βρέφη έχουν ένα επεισόδιο πνιγμονής. Η πνιγμονή μπορεί να προκληθεί από κάποιο ξένο σώμα όπως φαγητό, παιχνίδι ή άλλο μικρό αντικείμενο.

Υπάρχουν 2 μορφές πνιγμονής.

Η μία είναι όταν το ξένο σώμα έχει φράξει τον αεραγωγό αλλά ο ασθενής, αναπνέει, βήχει. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν πρέπει να χτυπάμε στην πλάτη τον ασθενή/παιδί κατά την διάρκεια της κρίσης. Υπάρχει σοβαρή περίπτωση να το σπρώξουμε προς τα μέσα, με αυτόν τον τρόπο και να χειροτερέψουμε την κατάσταση. Είναι επίσης λάθος να πιέζουμε τον ασθενή να πιεί νερό ή να καταπιεί μια κόρα ψωμί.

Ο βήχας που προκαλείται εκείνη την ώρα είναι η άμυνα του οργανισμού ώστε να βγάλει το ξένο σώμα που το ενοχλεί. Αν το παιδί, είναι σε μια τέτοια κατάσταση, παραμείνετε ψύχραιμοι και υποστηρίξτε το ψυχολογικά γιατί ίσως να είναι τρομαγμένο.

Η δεύτερη μορφή πνιγμονής, που είναι και η πιο σοβαρή και απειλητική για την ζωή του παιδιού, χρήζει άμεσης αντιμετώπισης ώστε να μην επέλθει ο θάνατος.

Σε αυτή την περίπτωση, βλέπουμε ένα παιδί που έχει σηκωθεί από την θέση του, πιάνει τον λαιμό του και προσπαθεί να βήξει. Έχει την εικόνα ανθρώπου που πνίγεται (γουρλωμένα μάτια, κόκκινο πρόσωπο κλπ).

Σε αυτή την περίπτωση ο χρόνος μετράει αντίστροφα και μόνο ο άνθρωπος που θα βρεθεί δίπλα και γνωρίζει Πρώτες Βοήθειες μπορεί να το σώσει.

  • Ερχόμαστε στο ύψος του παιδιού και χτυπάμε στο κέντρο της ωμοπλάτης, 5 φορές, ελέγχοντας ταυτόχρονα αν έχει βγει το ξένο σώμα. Σε περίπτωση που τα 5 χτυπήματα στην πλάτη δεν έχουν αποτέλεσμα, ερχόμαστε πίσω από το παιδί, το αγκαλιάζουμε και με κάνουμε 5 κοιλιακές ωθήσεις πάνω από τον ομφαλό βάζοντας τον αντίχειρά μας μέσα στην γροθιά μας. Οι ωθήσεις γίνονται από κάτω προς τα πάνω. Θα κάνουμε εναλλάξ τα 5 χτυπήματα και τις 5 κοιλιακές ωθήσεις μέχρι να βγει το ξένο σώμα ή το παιδί να χάσει τις αισθήσεις του. Σε περίπτωση που χάσει τις αισθήσεις, πρέπει να ξεκινήσουμε ΚΑΡΠΑ αφού ελέγξουμε ότι δεν αναπνέει.

Η κλήση στο ΕΚΑΒ ή στο 112 πρέπει να γίνει σε κάθε περίπτωση!!!

Στα βρέφη εφαρμόζουμε το ίδιο με την διαφορά ότι αντί για κοιλιακές ωθήσεις, εφαρμόζουμε 5 πιέσεις με 2 δάχτυλα στο κέντρο του στέρνου.

Προσοχή! Μην κρατάτε το βρέφος ανάποδα, τραντάζοντάς το, γιατί μπορεί να προκληθεί εγκεφαλική αιμορραγία.

Η πνιγμονή, όπως και η καρδιακή ανακοπή είναι 2 από τις πιο επείγουσες καταστάσεις, στις οποίες η ζωή του ανθρώπου στηρίζετε στον πρώτο άνθρωπο που θα βρεθεί δίπλα του. Τα στατιστικά μας δείχνουν ότι το 80% των περιστατικών που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ένας πολίτης που γνωρίζει πρώτες βοήθειες, αφορά συγγενικό του άνθρωπο.

grtimes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου