Τρίτη 16 Αυγούστου 2022

Περιστατικά βίας στα Νοσοκομεία: Πλήρης αδιαφορία από το Υπουργείο Υγείας

 

Το τελευταίο διάστημα έχουν υπάρξει αρκετές   καταγγελίες για επιθέσεις εις βάρος εργαζομένων στα δημόσια Νοσοκομεία.

Τελευταίο περιστατικό, και από τα πιο βίαια, ήταν αυτό με την επίθεση συνοδού (αστυνομικός στο επάγγελμα) εις βάρος νοσηλευτριών στο Νοσοκομείο Λαμίας. Το περιστατικό ήταν πολύ βίαιο και σύμφωνα με το δικηγόρο της μίας νοσηλεύτριας ”ο συνοδός την έσπρωξε, την κλώτσησε, την χτύπησε με γροθιές και της έσπασε τα γυαλιά”

Δείτε σχετικό video:

Αντίστοιχα περιστατικά παρατηρούνται διαχρονικά στα Νοσοκομεία. Όμως η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για να ληφθούν μέτρα για να περιοριστούν αυτά τα περιστατικά βίας εις βάρος εργαζομένων στη δημόσια υγεία.

Οι υπουργοί υγείας Θ. Πλεύρης και Μ. Γκάγκα αδιαφορούν για τα συνεχιζόμενα περιστατικά βίας και δεν κάνουν τίποτα για να μελετηθεί το φαινόμενο και να συγκροτηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για τον περιορισμό των περιστατικών βίας.

Ο προηγούμενος υπουργός Υγείας της κυβέρνησης της ΝΔ Β. Κικίλιας από το Σεπτέμβριο του 2019 είχε εξαγγείλει Νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα διασφαλίζει την απρόσκοπτη εργασία των γιατρών, των νοσηλευτών  και των άλλων εργαζόμενων στα νοσοκομεία, απέναντι στα κρούσματα βίας τα οποία έχουν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό. Δείτε σχετικό δημοσίευμα από την ιστοσελίδα voria.gr 

Για ένα χρόνο υπουργός Κικίλιας δεν είπε και δεν έκανε τίποτα για το θέμα, μέχρι το Σεπτέμβριο του 2020, που επισκέφθηκε νοσηλεύτρια που έπεσε θύμα μαχαιρώματος από ασθενή στο Αττικό Νοσοκομείο και δήλωσε ξανά ότι “οι γιατροί μας, το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό είναι ήρωες και το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται και θα ανακοινώσει σύντομα αποφάσεις, σε ό,τι έχει να κάνει με αυτό το τραγικό συμβάν και ό,τι άπτεται της ασφάλειάς τους.” Δείτε το σχετικό video με τις δηλώσεις του Β. Κικίλια

Όμως ο Β. Κικίλιας έμεινε σχεδόν ένα ακόμη χρόνο στο Υπουργείο Υγείας αλλά δεν πήρε καμιά πρωτοβουλία για το θέμα της βίας κατά των υγειονομικών, όπως καμιά πρωτοβουλία δεν πήραν και οι κ.κ. Πλεύρης και Γκάγκα που τον διαδέχτηκαν.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αδιαφορεί για ένα σοβαρό πρόβλημα που βιώνουν οι χιλιάδες εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, αφήνοντας τους εντελώς ακάλυπτους.

Θα μπορούσε να υπάρξει μελέτη του φαινομένου και να συνταχθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσεων και παρεμβάσεων με νομοθετικές και άλλες προσθήκες ώστε να περιροριστεί το φαινόμενο των περιστατικών βίας εις βάρος εργαζομένων στα δημόσια Νοσοκομεία.

Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να κινηθούν και τα σωματεία εργαζομένων, ώστε να πιεστεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να αναλάβει αποτελεσματικές πρωτοβουλίες για το θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου