Σάββατο 4 Ιουνίου 2022

Elite Rescue Team: Η εθελοντική ομάδα που ταξιδεύει την Ελλάδα για να διασώζει

 

Η επίλεκτη ομάδα διάσωσης από την περιοχή του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη που αποτελείται από έμπειρα στελέχη, μεταξύ άλλων και γιατροί, με 40ετή πείρα στην έρευνα και τη διάσωση (εξ ού και το Elite), μετρά ήδη 13 χρόνια ανιδιοτελούς προσφοράς. Όπως λέει ο πρόεδρός της, Λάμπρος Ψευτάκης, «η ομάδα ξεκίνησε το 2009 από εμένα και άλλα 5 στελέχη. Έκτοτε, συνδράμουμε όπου μπορούμε και στόχος μας είναι να διασώζουμε τους ανθρώπους και τις περιουσίες τους. Κανένας μας δεν είναι έμμισθος και όλοι κάνουμε διαφορετικές δουλειές και συνδράμουμε στον χρόνο που μας απομένει».

Αυτή τη στιγμή, 120 άτομα συνδράμουν εθελοντικά τις προσπάθειες των ανθρώπων της ομάδας. Σύμφωνα με τον πρόεδρό της, όλοι οι εκπαιδευτές είναι πιστοποιημένοι από φορείς όπως το ΕΚΑΒ και η Πυροσβεστική, ενώ άλλοι εκπαιδεύονται και στο εξωτερικό.

«Σε έκτακτες συνθήκες, όπως οι φωτιές και οι σεισμοί, μαζευόμαστε τουλάχιστον 30 άτομα», λέει σχετικά ο κ. Ψευτάκης, συμπληρώνοντας ακόμη ότι «μεταξύ άλλων έχουμε καταδυτική και τη ναυαγοσωστική ομάδα, ενώ καλύπτουμε τομείς όπως η πυρασφάλεια και η πυροπροστασία».

Αποστολή της Elite Rescue Team, μάλιστα, μετέβη και στις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι, με τον κ. Ψευτάκη να υπογραμμίζει ότι μέλη της ομάδας περιέθαλψαν γυναίκα η οποία έβλεπε τους ανθρώπους της να χάνουν τη ζωή τους. «Ήταν μία πολύ δύσκολη και ψυχοφθόρα αποστολή», όπως λέει σχετικά.

«Τραυματική εμπειρία το ΟΑΚΑ-΄~Ερχονταν μέχρι και παιδάκια με αναπνευστικά προβλήματα»

Κλιμάκιο της Elite Rescue Team με 20 μέλη, βρέθηκε και στον τελικό του Παναθηναϊκού με τον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ. Τα μέλη της ομάδας ταξίδεψαν στην Αθήνα μαζί με τους οπαδούς του «δικεφάλου», ενώ εισήλθαν στο γήπεδο με εισιτήρια που τους παραχώρησε η «ασπρόμαυρη» ΠΑΕ, προκειμένου να επιτελέσουν το έργο τους.

Όπως μεταφέρει ο Λάμπρος Ψευτάκης, «χρειάστηκε να επέμβουμε σε 49 περιστατικά. Τα περισσότερα ήταν αναπνευστικά, ενώ άλλοι έφεραν χτυπήματα. Χρειάστηκε ακόμη και να ράψουμε άτομο σε χέρι και πόδι, έπειτα από χτυπήματα των ΜΑΤ».

Ο ίδιος χαρακτήρισε «αφιλόξενο στάδιο» το ΟΑΚΑ, λέγοντας επιπλέον πως «υπήρξε στιγμή που ράβαμε άτομο, αλλά όταν τελειώσαμε, άνθρωπος της Αστυνομίας μας ζητούσε να τον… παρατήσουμε, προκειμένου να του περάσει χειροπέδες. Προφανώς δεν πράξαμε όσα μας είπε. Του απαντήσαμε πως θα επέμβει, όταν ολοκληρώσουμε εμείς το καθήκον μας».

Όπως μάλιστα είπε, «ερχόντουσαν σε εμάς ακόμη και παιδάκια 12-14 χρονών με αναπνευστικά προβλήματα, ενώ από τα πολλά δακρυγόνα, δεν μπορούσαμε να επιχειρήσουμε ούτε κι εμείς…».

Ο ίδιος επιπλέον γνωστοποιεί ότι εδώ και 5 χρόνια η Elite Rescue Team συνεργάζεται με αθλητικούς συλλόγους της πόλης, προσφέροντας τη βοήθεια και τις γνώσεις τους, όποτε παραστεί ανάγκη.

dinamiprosforas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου