Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022

Διπλάσιοι οι εισακτέοι και 58 επιπλέον ειδικότητες στα δημόσια ΙΕΚ

 

«Εκτόξευση» του αριθμού ειδικοτήτων και θέσεων προβλέπεται στο φετινό παράλληλο μηχανογραφικό, με το υπουργείο Παιδείας να διπλασιάζει τους εισακτέους, ενώ παράλληλα έχουν προστεθεί 58 επιπλέον ειδικότητες στα δημόσια ΙΕΚ όλης της χώρας.

Από τους 8.000 εισακτέους πέρσι, όταν και έκανε το «ντεμπούτο» του το παράλληλο μηχανογραφικό, φέτος ο αριθμός εκτινάχθηκε στους 16.514. Αριθμός που και πάλι όμως δεν καλύπτει την περσινή ζήτηση, όταν πάνω από 20.000 απόφοιτοι Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων υπέβαλαν μηχανογραφικό για μία θέση στα ΔΙΕΚ.

Φέτος, προστίθενται και νέες ειδικότητες που αφορούν, μεταξύ άλλων, τις ειδικότητες: σηροτροφία, τεχνικός θερμοκηπιακών καλλιεργειών, στέλεχος ψηφιακού μάρκετινγκ στο ηλεκτρονικό εμπόριο, ειδικός εφαρμοσμένων τεχνολογικών χημικών και μικροβιολογικών αναλύσεων.

Σύνδεση με την αγορά

Η πρεμιέρα για το παράλληλο μηχανογραφικό έγινε τον Ιούλιο του 2021, ως ένας εναλλακτικός δρόμος για αποφοίτους Λυκείου προς την επαγγελματική εκπαίδευση.

Από το σύνολο των ειδικοτήτων που λειτουργούν σε ΔΙΕΚ, το υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε επιλογή ειδικοτήτων που έκρινε ότι αποτελούν τις πιο σύγχρονες επιλογές και διαθέτουν μεγαλύτερη σύνδεση με την αγορά εργασίας.

Πρόκειται για θέσεις που διασφαλίζονται για τους αποφοίτους Λυκείου από τον Ιούλιο, ενώ παραδοσιακά οι αιτήσεις για τα δημόσια ΙΕΚ γίνονται τον Σεπτέμβριο.

Φέτος, στο παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο, το οποίο θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι την ίδια περίοδο που ανοίγει η πλατφόρμα για το μηχανογραφικό δελτίο για την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, περιλαμβάνονται 100 ειδικότητες, έναντι των 42 που προσφέρονταν πέρσι.

Επιλογές

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέξουν μεταξύ δημοσίων ΙΕΚ που υπάγονται στα υπουργεία Παιδείας, Τουρισμού, Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ΙΕΚ που υπάγονται στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), ενώ φέτος έχουν προστεθεί και ΙΕΚ ΕΚΑΒ.

Ο αριθμός των θέσεων και των ειδικοτήτων έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε όλες τις κατηγορίες.

Ειδικότερα, στην περίπτωση των ΙΕΚ που υπάγονται στο υπουργείο Παιδείας, τα τμήματα των ΙΕΚ που περιλαμβάνονται στο παράλληλο μηχανογραφικό έχουν αυξηθεί στα 710, σε σχέση με πέρσι που ο αριθμός ήταν 407 (σ.σ. αύξηση άνω του 74%), ενώ και ο αριθμός εισακτέων από 6.105 που ήταν πέρσι έχει υπερδιπλασιαστεί στους 14.180.

Για τη συμπλήρωση του παράλληλου μηχανογραφικού, οι υποψήφιοι πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει περιορισμός στις επιλογές τους σε ΙΕΚ και ειδικότητες. Το μοναδικό κριτήριο για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού είναι το απολυτήριο Λυκείου τους. Σε περίπτωση ισοβαθμίας εισάγονται όλοι οι υποψήφιοι που ισοβαθμούν.

Οι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν οποιοδήποτε ΙΕΚ και ειδικότητα επιθυμούν και σημειώνεται ότι πέρσι το ¼ αυτών επέλεξε κάποιο ΙΕΚ μακριά από τον τόπο κατοικίας του.

Υπενθυμίζεται ότι πλέον οι σπουδαστές σε ΙΕΚ είναι δικαιούχοι του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος, ενώ απολαμβάνουν και άλλα οφέλη των φοιτητών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως μειωμένο εισιτήριο σε μέσα μαζικής μεταφοράς.

Οι αλλαγές

Ο εμπλουτισμός του παράλληλου μηχανογραφικού προκύπτει από τις νέες ειδικότητες που έχουν προστεθεί στα ΔΙΕΚ και αφορούν το σύνολο όσων ενδιαφέρονται να φοιτήσουν.

Ειδικότερα, οι ειδικότητες έχουν αυξηθεί από 103 που ήταν πέρσι, σε 134 από τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Αυτές οι ειδικότητες έχουν προκύψει ύστερα από προτάσεις φορέων και κοινωνικών εταίρων, με στόχο να καλυφθούν ανάγκες της αγοράς από εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό.

Οι εγγραφές στα δημόσια ΙΕΚ θα γίνουν τον Σεπτέμβριο. Οι πρώτες θέσεις που περιλαμβάνονται στο παράλληλο μηχανογραφικό καλύπτονται από τους απόφοιτους Λυκείου, ενώ στη συνέχεια οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν την αίτησή τους για να διεκδικήσουν τις υπολειπόμενες θέσεις. Σημειώνεται ότι πέρσι, με την πρώτη εφαρμογή του παράλληλου μηχανογραφικού διπλασιάστηκε ο αριθμός των σπουδαστών ηλικίας 18-20 ετών στα δημόσια ΙΕΚ.

Συνολικά, ο αριθμός των θέσεων στα δημόσια ΙΕΚ ξεπερνάει τις 27.000.

Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ανέφερε σχετικά με τον αριθμό εισακτέων στα ΔΙΕΚ: «Περισσότερες ειδικότητες και θέσεις, σε περιζήτητους τομείς με αυξημένες δυνατότητες απορρόφησης, παρέχονται από φέτος στα δημόσια ΙΕΚ, για όλους τους καταρτιζόμενους και για όσους αποκτούν πρόσβαση μέσω Παράλληλου Μηχανογραφικού, εφόσον επιλέξουν να ακολουθήσουν τον ποιοτικό δρόμο της επαγγελματικής κατάρτισης. Η Παιδεία αλλάζει στην πράξη».

pellanews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου