Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022

Στο νοσοκομείο 17χρονος έπειτα από τροχαίο – Καταγγέλλουν καθυστέρηση του ΕΚΑΒ

 

Τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό ενός 17χρονου σημειώθηκε περίπου στις 20:00 της Κυριακής στην περιοχή του Κάστελλου Αποκορώνου, στον δρόμο που οδηγεί από τα Δράμια προς τον Κάστελλο.

Ο 17χρονος που επέβαινε σε μηχανάκι, τραυματίστηκε έπειτα από σύγκρουση με αυτοκίνητο, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Ο νεαρός υπέστη πολλαπλά κατάγματα και μεταφέρθηκε, σε σοβαρή κατάσταση, στο νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Ωστόσο, το τροχαίο αυτό ανέδειξε την προβληματική κατάσταση που έχει επέλθει στη λειτουργία του ΕΚΑΒ, ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες περιοχές.

Προβληματική λειτουργία του ΕΚΑΒ

Σύμφωνα με συγγενικά πρόσωπα του 17χρονου που επικοινώνησαν με το zarpanews.gr, ασθενοφόρο έφτασε στο σημείο έπειτα από τουλάχιστον 40 λεπτά, καθώς, όπως είπαν, ο σταθμός ΕΚΑΒ στον Καβρό ήταν κλειστός.

Μάλιστα, νωρίτερα το απόγευμα είχε γίνει άλλο ένα ατύχημα, ευτυχώς όχι σοβαρό, με ένα 12χρονο παιδί με πατίνι, έξω ακριβώς από τον σταθμό του ΕΚΑΒ στον Καβρό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του zarpanews.gr, στο ΕΚΑΒ του Καβρού πράγματι δεν υπήρχε απογευματινή βάρδια την Κυριακή, καθώς ο σταθμός έχει σοβαρό πρόβλημα στελέχωσης, ενώ καλύπτει και τις δυτικές περιοχές του Ρεθύμνου. Χρειάστηκε να μεταβεί ασθενοφόρο που σταθμεύει στο Κ.Υ. Βάμου, που προφανώς βρίσκεται πολύ πιο μακριά και χρειάστηκε περισσότερο χρόνο για να φτάσει στο σημείο.

Στο ΕΚΑΒ Αποκορώνου υπηρετούν έξι άτομα, εκ των οποίων ένας βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια και δύο σε αναστολή. Επίσης, από τους έξι οι τρεις είναι επικουρικοί και η σύμβασή τους λήγει στο τέλος του 2022. Την ίδια ώρα, για την πλήρη και σωστή λειτουργία του, εκτιμάται ότι χρειάζονται 10 με 11 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων.

Οι υπηρεσίες καταβάλλουν προσπάθεια να υπάρχει σε ετοιμότητα τουλάχιστον ένα ασθενοφόρο, είτε στον Βάμο, είτε στον Καβρό, αλλά είναι προφανές ότι αυτό δεν είναι επαρκές, για μια τόσο μεγάλη περιοχή.

Κουκιανάκης: Στελεχώστε τον σταθμό

Ο δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, δήλωσε στο zarpanews.gr ότι μόλις πριν δύο εβδομάδες είχε αποστείλει νέο αίτημα για στελέχωση του ΕΚΑΒ στον Αποκόρωνα:

“Από την ίδρυσή του ο τομέας ΕΚΑΒ Αποκορώνου – Σφακίων είναι υποστελεχωμένος και μέχρι σήμερα δεν έχει επανδρωθεί πλήρως. Η πολύ σημαντική δομή αυτή για την περιοχή μας δεν επιτρέπεται να μη λειτουργεί, εν όψει μάλιστα της τουριστικής περιόδου”, δήλωσε ο κ. Κουκιανάκης.

“Δίνονται αρνητικές εντυπώσεις στους κατοίκους και τους επισκέπτες. Είμαστε κατεξοχήν τουριστικός δήμος που διαθέτει πάνω από 24000 κλίνες και εκατοντάδες άλλες επιχειρήσεις που μαζί με τους ημερήσιους επισκέπτες και τον τοπικό πληθυσμό υπερβαίνουν τους 50.000 ημερησίως. Έχουμε πολλά χιλιόμετρα παραλίας με λουόμενους, έχουμε κι έναν ΒΟΑΚ που διασχίζει όλο τον Αποκόρωνα και δεν πληροί καν τις προϋποθέσεις της οδικής ασφάλειας. Καλύπτει δε το ΕΚΑΒ τις περιοχές Αποκορώνου, Σφακίων, τον πρώην δήμο Λαππαίων Ρεθύμνης και άλλες και η συνεχής και εύρυθμη λειτουργία του είναι απαραίτητη.

Με έγγραφό μας για πολλοστή φορά, στις 20 Μαΐου, προς το υπουργείο Υγείας, την 7η ΥΠΕ και τη διοίκηση του ΕΚΑΒ, γνωστοποιούμε τα προβλήματα και καλούμε τους αρμόδιους να επιληφθούν του θέματος προστατεύοντας την πλήρη και συνεχή λειτουργία της υπηρεσίας που αποτελεί την υλοποίηση οράματος δεκαετιών για την περιοχή, στελεχώνοντας την υπηρεσία με όλο το απαραίτητο προσωπικό.

Διεκδικούμε το αυτονόητο, προστασία της ανθρώπινης ζωής” , τόνισε ο δήμαρχος Αποκορώνου.

zarpanews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου