Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024

Αγωνιά το ΕΚΑΒ Χανίων εξαιτίας των ελλείψεων – Έκκληση στήριξης στο δημοτικό συμβούλιο



Επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία είναι η κατάσταση στο τομέα ΕΚΑΒ Χανίων, ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ο τομέας αντιμετωπίζει προβλήματα στελέχωσης, τα οποία μάλιστα έχουν επιδεινωθεί, καθώς τέσσερις εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ προσλήψεις δεν έχουν προβλεφθεί ούτε για επικουρικούς που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη στελέχωση τουλάχιστον το καλοκαίρι.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων ΕΚΑΒ Χανίων, Ιγνάτιος Κυρίτσης, περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση σε παρέμβασή του στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χανίων την Τετάρτη:

«Έχουμε φτάσει στο οριακό σημείο να έχουμε τρία ασθενοφόρα για την πόλη, εκ των οποίων το ένα κάθε μέρα μεταφέρει ασθενείς προς το ΠΑΓΝΗ, απομένουν δηλαδή δύο. Δεν έχουν γίνει προσλήψεις επί χρόνια. Μας βοηθούν οι επικουρικοί και χάρη σε αυτούς βγαίνουν τρία ασθενοφόρα. Οι συμβάσεις τους λήγουν τον Σεπτέμβριο και δεν ξέρουμε τι θα γίνει με αυτούς. Επίσης χρειαζόμαστε γιατρούς, προβλέπονται τέσσερις αλλά έχουμε μόνο δύο», είπε ο πρόεδρος των εργαζομένων.

Ο κ. Κυρίτσης ζήτησε από το συμβούλιο να υιοθετήσει το αίτημα για δημιουργία νέου τομέα ΕΚΑΒ στο Κολυμπάρι:

«Ο δήμαρχος Πλατανιά έχει ζητήσει να ανοίξει τομέας στο Κολυμπάρι και είναι απαραίτητο, γιατί υπάρχουν πολλά τροχαία και ανάγκες εκεί. Εμείς θέλουμε να βγάλετε ένα ψήφισμα που να τονίζει ότι χρειάζεται ένας ακόμα τομέας στα Χανιά, ώστε το υπουργείο να τον δημιουργήσει και να προσλάβει τουλάχιστον δέκα διασώστες εκεί.»

Ακόμα, ο πρόεδρος των εργαζομένων επισήμανε κάποιες οργανωτικές δυσχέρειες:

«Στον Κλαδισό όπου σταθμεύει ασθενοφόρο, έχει προκύψει πρόβλημα γιατί σταθμευμένα αυτοκίνητα πολλές φορές εμποδίζουν την έξοδο. Έχει τύχει επιχειρησιακά αρκετές φορές, αναγκαζόμαστε να βάζουμε τη σειρήνα και να περιμένουμε να έρθει κάποιος να πάρει το αμάξι του. Αλλά αυτό συνεπάγεται καθυστέρηση. Ο χώρος είναι ιδανικός γεωγραφικά, αλλά πρέπει να υπάρχει άμεση πρόσβαση.

Επίσης έχουμε ένα όχημα άμεσης επέμβασης που είναι 26 ετών. Είναι πιο πολύ χρόνο στο συνεργείο, παρά στον δρόμο. Θα θέλαμε να μας παραχωρήσετε ένα όχημα προσωρινά, μέχρι να υλοποιηθεί ένα αίτημα που έχουμε κάνει στην Περιφέρεια για να το αντικαταστήσουμε.»

Ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, δήλωσε ότι η καλή λειτουργία του ΕΚΑΒ είναι απόλυτα απαραίτητη. Για το όχημα που ζήτησε το ΕΚΑΒ, εξήγησε ότι υπάρχει νομικό πρόβλημα, γιατί οι δήμοι δεν έχουν δικαίωμα να εμπλέκονται σε αυτό το ζήτημα, κάλεσε όμως για όλα τα ζητήματα να γίνει συζήτηση με τις υπηρεσίες. Υπογράμμισε δε, πως το δημοτικό συμβούλιο πιθανότατα θα υπερψηφίσει ομόφωνα το όποιο ψήφισμα ζητηθεί.

Η Κατερίνα Μανιμανάκη τόνισε ότι είναι αναγκαία η ενίσχυση του ΕΚΑΒ, το οποίο αποτελεί νευραλγική υπηρεσία και πως η παράταξή της θα στηρίξει τα αιτήματα των εργαζομένων.

Ο Δημήτρης Μακρέας για τη Λαϊκή Συσπείρωση ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ δουλεύουν σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, αλλά αντί να διευκολύνεται η λειτουργία αυτή, η κυβέρνηση την υποβαθμίζει, με παράδειγμα τα μικτά πληρώματα με μη εκπαιδευμένους οδηγούς. «Έχουμε γυρίσει στο επίπεδο της καρότσας αγροτικού», είπε χαρακτηριστικά.

Το δημοτικό συμβούλιο έτσι ζήτησε από τους εργαζομένους του ΕΚΑΒ να παρουσιάσουν ψήφισμα, ώστε να το υπερψηφίσει σε επόμενη συνεδρίαση.

zarpanews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου