Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024

Πώς θα σαρώσουν οι ιδιώτες το ΕΣΥ – Τα σχέδια Άδωνι Γεωργιάδη



Για τα καλά θα αρχίσουν να εισβάλουν στο ΕΣΥ οι ιδιώτες, καθώς τα σχέδια του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη είναι να δοθεί μέρος των υπηρεσιών σε εταιρείες αλλά και μεμονωμένα σε ιδιώτες.

Το σχέδιο περιλαμβάνει ουσιαστικά τη μετατροπή του ΕΣΥ σε ένα μικτό σύστημα το οποίο θα παρέχει στους πολίτες κάποιες βασικές υπηρεσίες δωρεάν και ταυτόχρονα θα υπάρχουν παροχές που θα απαιτούν οικονομική συμβολή, όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr.

Κάτι που άλλωστε δεν κρύβει ο υπουργός Υγείας αφού συχνά πυκνά διαφημίζει τις ακραία φιλελεύθερες πολιτικές που θέλει να εφαρμόσει στο μέχρι πρόσφατα δωρεάν δημόσιο σύστημα.

Οι ιδιώτες και το ΕΣΥ

Η αρχή έγινε βέβαια με τα απογευματινά χειρουργεία τα οποία διαφημίστηκαν ως κορυφαία μεταρρύθμιση αλλά επί της ουσίας αποτελούν ένα μεγάλο χαράτσι για τους Έλληνες ασθενείς, αφού πληρώνουν τις επεμβάσεις από την τσέπη τους τη στιγμή που θα μπορούσαν να τις κάνουν δωρεάν.

Από την άλλη πολύ σύντομα αναμένεται να εισχωρήσουν και γιατροί από τον ιδιωτικό τομέα στα δημόσια νοσοκομεία ενοικιάζοντας ουσιαστικά τις χειρουργικές αίθουσες για να πραγματοποιήσουν ιδιωτικές επεμβάσεις επί πληρωμή σε δικούς τους ασθενείς.

Μία προαναγγελία που έχει γίνει από τον υπουργό Υγείας ενώ ετοιμάζονται οι σχετικές διατάξεις. Πρόκειται για μία ριζική αλλαγή στο σύστημα υγείας που θα προσδώσει πλήρως ιδιωτικά χαρακτηριστικά στο ΕΣΥ.

Οι ιδιώτες γιατροί θα είναι υποχρεωμένοι λένε πληροφορίες του HealthReport.gr να καταβάλλουν ένα ποσό στα νοσοκομεία με τα οποία θα συνάψουν συμφωνία, ενώ το επιχείρημα τα κυβέρνησης θα είναι πως θα αυξηθούν τα εισοδήματα για το δημόσιο σύστημα.

Τα απογευματινά χειρουργεία προκαλούν αντιδράσεις στο ΕΣΥ

Βέβαια μία βασικά λεπτομέρεια είναι πως οι ιδιώτες γιατροί θα φέρνουν μαζί τους τη δική τους ομάδα ώστε να μην απασχολείται το προσωπικό των δημοσίων νοσοκομείων.

Παράλληλα έγκυρες πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι μελετάται και ένα τμήμα των διαγνωστικών εξετάσεων των δημοσίων νοσοκομείων να δοθεί επίσης σε ιδιώτες. Ιδιωτικά κέντρα σχεδιάζεται να αναλάβουν πακέτα εξετάσεων για τους ασθενείς του ΕΣΥ, ενώ και στην περίπτωση αυτή το επιχείρημα της κυβέρνησης θα είναι πως δεν υπάρχει σήμερα το απαραίτητο προσωπικό ενώ και το κόστος θα μειωθεί για τα κρατικά ταμεία με τις συμφωνίες-πακέτο που θα επιτευχθούν.

healthreport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου