Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024

Ιδρύεται Τομέας ΕΚΑΒ στη Νεάπολη Λακωνίας

Ένα διαχρονικό αίτημα κατοίκων κι επισκεπτών της νοτιοανατολικής Λακωνίας που σχετίζεται με την έγκαιρη διακομιδή ασθενών κι έκτακτων περιστατικών με ασθενοφόρα προς τις κατά τόπους μονάδες Υγείας του νομού, βρίσκει επιτέλους ανταπόκριση από τους αρμόδιους φορείς.

Συγκεκριμένα, ιδρύεται Τομέας ΕΚΑΒ στη Νεάπολη, όπως γνωστοποίησε και ο πρόεδρος του Κέντρου, Νίκος Παπαευσταθίου, εξαγγέλλοντας τις επόμενες κινήσεις για μια κρίσιμη υπηρεσία που θα δώσει «ανάσα» ζωής στην ευρύτερη περιοχή των Βοιών.

Τα πρώτα βήματα

Οι εξελίξεις φαίνεται ότι είναι δρομολογημένες, καθώς έχει ήδη δημοσιευθεί η προκήρυξη του ΑΣΕΠ, η οποία προβλέπει 8 θέσεις ΔΕ πληρωμάτων ασθενοφόρων για τη στελέχωση του Τομέα των Βοιών, ενώ στο προσεχές διάστημα θα αποφασισθεί πού ακριβώς θα εγκατασταθεί.

Πρόκειται για «μία υπόθεση που έχουμε παλέψει από το “μακρινό”2016, μαζί με τους τοπικούς φορείς και τα στελέχη του ΚY», δήλωσε σχετικά ο βουλευτής Λακωνίας της ΝΔ, Θανάσης Δαβάκης, που συναντήθηκε με τον επικεφαλής του ΕΚΑΒ και πληροφορήθηκε τις εξελίξεις.

«Άμεση Βοήθεια» σε μια μεγάλη και πολυπληθή έκταση

Είναι κοινώς παραδεκτό πως οι κάτοικοι και ταξιδιώτες της Δημοτικής Ενότητας Βοιών του Δήμου Μονεμβασίας αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια σοβαρό πρόβλημα διακομιδής σε νοσοκομείο στην περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο. Μέχρι τώρα οι διακομιδές εκτελούνται στην πλειονότητά  τους από το ΕΚΑΒ των Μολάων ή ακόμα και της Σπάρτης.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η Δημοτική Ενότητα Βοιών με έδρα τη Νεάπολη, βρίσκεται στην πιο απομακρυσμένη γεωγραφικά περιοχή της Λακωνίας και είναι η πολυπληθέστερη του Δήμου Μονεμβασίας, με 8.000 περίπου μόνιμους κατοίκους. Εκεί λειτουργούν σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και παιδικός σταθμός, δομές που εξυπηρετούν δεκάδες εκατοντάδες μαθητές, ενώ δραστηριοποιείται το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠ-μεΑ). Σημαντική παράμετρος είναι και η λειτουργία δύο γηροκομείων της Ιεράς Μητρόπολης Μονεμβασίας και Σπάρτης με φιλοξενία μεγάλου αριθμού ηλικιωμένων. Επιπλέον, απαιτείται συχνά η κάλυψη έκτακτων περιστατικών και διακομιδές ασθενών από την Ελαφόνησο, αλλά και από τα Κύθηρα.

Παράλληλα, το Κέντρο Υγείας Νεάπολης, σε συνεργασία με τις Λιμενικές Αρχές έχουν την ευθύνη όλων των συμβάντων που αφορούν στα διερχόμενα πλοία, καθώς και στην υγειονομική κάλυψη παράνομων μεταναστών.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, είναι προφανές ότι η 24ωρη παρουσία ασθενοφόρου, μέσω της ίδρυσης Τομέα - Σταθμού ΕΚΑΒ στα Βάτικα κρίνεται επιβεβλημένη, ενώ αποτελεί εισήγηση όλων των θεσμικών φορέων της ευρύτερης περιοχής.

Ενέργειες για την ενίσχυση του «φορτωμένου» ΕΚΑΒ Μολάων

Επί τάπητος, στη συνάντηση Παπαευσταθίου-Δαβάκη τέθηκαν και τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΚΑΒ στη Λακωνία και συζητήθηκαν οι προοπτικές της αναβάθμισής του.

Ο βουλευτής αναφέρθηκε ειδικότερα στη λειτουργία του Τομέα ΕΚΑΒ Μολάων, όπου όπως υπογράμμισε «δεν “βγαίνουν” οι βάρδιες των ασθενοφόρων παρά τις ηρωικές προσπάθειες του εκεί προσωπικού».

Σε απάντηση, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ υποστήριξε ότι έχει ζητήσει την κάλυψη των υπαρχόντων κενών με μόνιμο προσωπικό από τα συναρμόδια υπουργεία και ως προσωρινή λύση, έχουν ζητηθεί δύο άτομα ως επικουρικό προσωπικό.

lakonikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου