Τρίτη 9 Μαΐου 2023

Προσπαθούν παράνομα να αφήσουν τους συμβασιούχους ΟΑΕΔ εκτός αλλαγών ανθυγιεινού

 

Με υπηρεσιακή αλληλογραφία υπηρεσιακοί παράγοντες του ΟΑΕΔ (νυν ΔΥΠΑ) προσπαθούν να αφήσουν εκτός αλλαγών του ανθυγιεινού τους συμβασιούχους του προγράμματος 4000 για την υγεία που εργάζονται στα νοσοκομεία και στις δομές του ΕΣΥ.

Δείτε το σχετικό έγγραφο (μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου):

Όμως όσα αναφέρονται στο παραπάνω έγγραφο δεν ισχύουν, ούτε είναι νόμιμα, αφού στην πρόσφατη ΚΥΑ της 21ης Απριλίου 2023 για το ανθυγιεινό αναφέρονται τα παρακάτω:

“12. Από την έναρξη ισχύος της παρούσας καταργούνται κατά το μέρος που αντίκεινται σε αυτήν: α) η υπ’ αρ. οικ.2/16519/0022/24.2.2012 (Β’ 465) κοινή υπουργική απόφαση και κάθε άλλη υπουργική απόφαση που ρυθμίζει με διαφορετικό τρόπο τη χορήγηση επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, β) κάθε άλλη γενική ή ειδική διάταξη, ρήτρα ή όρος συλλογικής σύμβασης εργασίας, διαιτητικής απόφασης ή ατομικής σύμβασης εργασίας ή συμφωνίας, που ρυθμίζει με διαφορετικό τρόπο τη χορήγηση επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.”

Είναι λοιπόν σαφές ότι με τη νέα ΚΥΑ καταργούνται οι ειδικές διατάξεις για τη χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας που περιλαμβάνονται στις δύο υπουργικές αποφάσεις που αναφέρονται στο εσωτερικό έγγραφο του ΟΑΕΔ (νυν ΔΥΠΑ) και υπερισχύουν οι διατάξεις της ΚΥΑ για το επίδομα που δημοσιεύτηκε στις 21/4/2023 (ΦΕΚ Β 2611). Συνεπώς η νέα ΚΥΑ για το ανθυγιοεινό και οι αλλαγές που περιλαμβάνει πρέπει να εφαρμοστούν και για τους συμβασιούχους της ΔΥΠΑ στα Νοσοκομεία!

Κάθε άλλη ενέργεια και ερμηνεία αντίκειται στη νομοθεσία και είναι παράνομη!

Θα πρέπει η πολιτική ηγεσία των Υπουργείου Υγείας και Εργασίας να παρέμβουν και να αποτρέψουν τις παράνομες ερμηνείες από υπηρεσιακούς παράγοντες εις βάρος των συμβασιούχων του ΟΑΕΔ στα Νοσοκομεία.

Σωματεία και ΠΟΕΔΗΝ θα πρέπει να παρέμβουν για να υπερασπιστούν τα νόμιμα δικαιώματα των εργαζομένων με συμβάσεις ΟΑΕΔ στην υγεία, εργαζόμενων που ήδη είναι αδικημένοι, αφού στερούνται μισθολογικής εξέλιξης, που έχουν άλλες κατηγορίες συμβασιούχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου