Δευτέρα 29 Μαΐου 2023

Εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες από το ΕΚΑΒ - Η Βασιλική Δημητροπούλου μιλάει για τη σημασία γνώσης ΚΑΡΠΑ

 

“Η γνώση πρώτων βοηθειών θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές δεξιότητες που πρέπει να κατέχουν όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως ηλικίας και μόρφωσης”, τονίζει η Βασιλική Δημητροπούλου, υπεύθυνη εκπαίδευσης του ΕΚΑΒ.

Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό στην πλατεία της Καλαμάτας όπου εκπαιδευμένοι πολίτες έσωσαν τη ζωή ενός βρέφους παρέχοντας του πρώτες βοήθειες, η κ. Δημητροπούλου, αναισθησιολόγος επειγοντολόγος, αναπληρώτρια Διευθύντρια ΙΕΚ ΕΚΑΒ μιλά στην «Ε».

Από την πλευρά του ΕΚΑΒ και μέσω των εκπαιδευτικών ομάδων του, γίνονται συνεχείς δράσεις για να διαδοθεί η γνώση της ΚΑΡΠΑ στους πολίτες, αφού είναι πολύ σημαντικό κάποιος πολίτης με γνώση στις πρώτες βοήθειες να βρεθεί από την πρώτη στιγμή δίπλα σε ένα πολίτη που θα χρειαστεί βοήθεια, λέει η κ. Δημητροπούλου. Τονίζει δε πως από το παράρτημα Τρίπολης του ΕΚΑΒ από τις εκπαιδευτικές του ομάδες από το 2018 μέχρι σήμερα έχουν εκπαιδευτεί περισσότεροι από 3.000 πολίτες.

Επισημαίνει επίσης ότι ένα δίκτυο αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών καλά δομημένο παίζει νευραλγικό ρόλο στην αντιμετώπιση προνοσοκομειακά της καρδιακής ανακοπής.

Πρόσφατα είδαμε στη κεντρική πλατεία της Καλαμάτας να σώζεται ένα βρέφος μετά την παρέμβαση πολιτών που είχαν εκπαιδευθεί στη παροχή πρώτων βοηθειών. Πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουν οι απλοί πολίτες πρώτες βοήθειες;

Η γνώση πρώτων βοηθειών σε απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις, θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές δεξιότητες που πρέπει να κατέχουν όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως ηλικίας και μόρφωσης.

Είναι εύκολο ένας απλός πολίτης να εκπαιδευτεί αλλά και το κυριότερο να εφαρμόσει τις πρώτες βοήθειες σε κάποιον που βρίσκεται σε κίνδυνο;

Η διδασκαλία των θεωρητικών γνώσεων αλλά κυρίως των πρακτικών δεξιοτήτων που περιλαμβάνονται στα προγράμματα αυτά, είναι έτσι δομημένη ώστε να μπορεί τόσο να απορροφηθεί αλλά και να εφαρμοστεί αν ο εκπαιδευμένος πλέον πολίτης βρεθεί, ως πρώτος ανταποκριτής, δίπλα από έναν συνάνθρωπό του που βρίσκεται σε κίνδυνο και επιδείξει την απαραίτητη ψυχραιμία.

Βλέπουμε ότι το ΕΚΑΒ έχει συνεχείς δράσεις με εκπαιδεύσεις πολιτών τόσο στις πρώτες βοήθειες όσο και στη καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) με τη χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή (ΑΕΑ). Ποιος ο στόχος;

Το ΕΚΑΒ ως επίσημος και αποκλειστικός φορέας επείγουσας προνοσοκομειακης βοήθειας, πέρα από τον επιχειρησιακό ρόλο του έχει και εκπαιδευτικό έργο που αφορά μεταξύ άλλων την εκπαίδευση των πολιτών στις πρώτες βοήθειες. Σκοπός είναι μέσα από αυτήν τη δραστηριότητα να διαδοθεί η γνώση της ΚΑΡΠΑ στην κοινότητα αλλά και η σημασία της ύπαρξης αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή (ΑΕΑ) σε δημόσιους χώρους. Είναι για μας σπουδαίο γεγονός να βρισκόμαστε σε επείγοντα περιστατικά και οι παρευρισκόμενοι πολίτες να παρέχουν ήδη τις πρώτες βοήθειες.

Σαν χώρα πιστεύετε ότι είμαστε σε καλό επίπεδο στην εκπαίδευση και τη γνώση που έχουν οι πολίτες στο να παρέχουν πρώτες βοήθειες;

Δυστυχώς το επίπεδο δεν είναι εφάμιλλο άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Έχουν γίνει όμως τα τελευταία χρόνια σημαντικές προσπάθειες σε αυτή την κατεύθυνση.

Σε πολλές περιπτώσεις βλέπουμε ο αυτόματος απινιδωτής να γίνεται υποχρεωτικός, όπως οι αθλητικοί χώροι. Πόσο σημαντικός είναι; Χρειάζεται να στηθεί ένα τέτοιο δίκτυο;

Η τοποθέτηση αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών σε δημόσιους χώρους περιγράφεται σε ΦΕΚ 219/τΒ/22-02-2007, στο οποίο αναφέρονται και οι προδιαγραφές αλλά και οι προϋποθέσεις τοποθέτησής τους.

Δυστυχώς δεν εφαρμόζονται πλήρως. Σαφώς και ένα τέτοιο δίκτυο καλά δομημένο παίζει νευραλγικό ρόλο στην αντιμετώπιση προνοσοκομειακά της καρδιακής ανακοπής.

Πόσο σημαντικός είναι ο χρόνος, για την αντιμετώπιση ενός περιστατικού τόσο για να σωθεί, όσο και για την εξέλιξή του;

Από τη στιγμή της αναγνώρισης της καρδιοαναπνευστικής ανακοπής το παιγνίδι κερδίζεται από τον παρευρισκόμενο πολίτη να προσφέρει άμεση παροχή καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης, καθώς χωρίς αυτήν ο εγκέφαλος στερείται αιμάτωσης και συνεπώς παύει να λειτουργεί στα πρώτα 4-5 λεπτά. Έτσι κερδίζεται χρόνος για να έρθει η εξειδικευμένη βοήθεια και να συνεχίσει την αναζωογόνηση του ασθενή.

Σε επίπεδο Νομού Μεσσηνίας έχει αναπτυχθεί μια έντονη δράση στην εκπαίδευση πολιτών. Ποιος ο ρόλος σε αυτό των ίδιων των εκπαιδευτών του ΕΚΑΒ;

Έχω τη χαρά από το 2018 να έχω αναλάβει υπεύθυνη της εκπαίδευσης και στο παράρτημα του ΕΚΑΒ Τρίπολης. Σε όλους τους νόμους λοιπόν συμπεριλαμβανομένου και αυτού της Μεσσηνίας οι συνεργάτες εκπαιδευτές υπερβάλλουν εαυτόν και παράλληλα με το έργο τους ως διασώστες του ΕΚΑΒ, η εκπαιδευτική ομάδα εργάζεται αδιάκοπα, ικανοποιώντας αιτήματα για εκπαίδευση και ενημέρωση από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Χαρακτηριστικό είναι ότι από το 2018 έως και σήμερα και παρά το γεγονός ότι μεσολάβησε και η περίοδος της πανδημίας σε όλο το παράρτημα εκπαιδεύτηκαν πάνω από 3.000 πολίτες.

Ποιος ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης, Δήμων και Περιφερειών στο να αναπτυχθούν προγράμματα εκπαίδευσης των πολιτών;

Έχω την αίσθηση ότι το όλο εγχείρημα χρήζει μιας συλλογικής προσπάθειας αλλά και συντονισμού. Το ΕΚΑΒ έχει την τεχνογνωσία και την εμπειρία. Η τοπική αυτοδιοίκηση σε όλα της τα επίπεδα πρέπει να εκτελέσει αυτό το πρόγραμμα στοχευμένα και συντονισμένα, προς όφελος των πολιτών. Υπάρχουν δήμοι που έχουν μπει στη διαδικασία να τοποθετούν αυτόματους εξωτερικούς απινιδωτές σε δημόσιους χώρους, αλλά όπως καταλαβαίνετε αυτό πρέπει να γίνει με κάποιον κεντρικότερο συντονισμό π.χ. κοινοποίηση των σημείων, δίκτυο ανανηπτών, διασύνδεση με το ΕΚΑΒ κ.λπ.

Από ποια ηλικία θα πρέπει να ξεκινά η εκπαίδευση στην παροχή πρώτων βοηθειών;

Η προσέγγιση των παιδιών στο θέμα της διδασκαλίας των πρώτων βοηθειών διαφέρει ανάλογα με την ηλικία. Η ευαισθητοποίηση και η μύηση στις βασικές έννοιες θα μπορεί να οδηγήσει στην ένταξη του μαθήματος με υποχρεωτικό χαρακτήρα από τις μεγαλύτερες τάξεις του Δημοτικού.

eleftheriaonline.gr

2 σχόλια:

  1. Κάτι δεν μου αρέσει σε όλη αυτή την υπερπροσπάθεια... υπέρ - προβολή... είναι too much....

    ΑπάντησηΔιαγραφή