Σάββατο 13 Μαΐου 2023

Κόντρα της διοίκησης του ΕΚΑΒ με το Σωματείο για τους ανεμβολίαστους

 

Τη διοίκηση του παραρτήματος Ε.Κ.Α.Β. Καβάλας καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων, για το έγγραφο που έστειλε η πρώτη σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους, οι οποίοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας δεδουλευμένα από τον Απρίλιο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2022.

Για το θέμα μίλησε στην ΕΡΑ Καβάλας, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Ε.Κ.Α.Β. Καβάλας, Κώστας Τσιτσιλικάκης, ο οποίος τόνισε ότι η διοίκηση δεν έχει το δικαίωμα να «τρομοκρατεί εμμέσως πλην σαφώς» τους συγκεκριμένους εργαζόμενους με κυρώσεις, αν δεν επιστρέψουν στην εργασία τους, από τη στιγμή που ουσιαστικά έχουν δικαιωθεί από το ΣτΕ από την άνοιξη του 2022.

«Τον Απρίλιο του 2022 είχαν προσφύγει συνάδελφοι στο ΣτΕ, το οποίο τους δικαίωσε και έλεγε ότι ουσιαστικά τα μέτρα για την πανδημία πέρασαν, δεν υφίστατο υποχρεωτικός εμβολιασμός, άρα από τότε θα έπρεπε να επιστρέψουν στη δουλειά τους…»

«Τον Ιούνιο του 2021 είχε ψηφιστεί νόμος περί υποχρεωτικότητας εμβολιασμού κι όσοι δεν είχαν εμβολιαστεί έβγαιναν σε υποχρεωτική αναστολή. Υπήρξε σχετική απόφαση του ΣτΕ και εφαρμόστηκε ο νόμος. Την άνοιξη του 2022 έγινε άρση των μέτρων του προηγούμενου διαστήματος. Συνάδελφοι μας όμως (ανεμβολίαστοι) συνέχισαν να παραμένουν σε καθεστώς αναστολής. Επέστρεψαν στην εργασία τους τον Ιανουάριο του 2023. Τον Απρίλιο του 2022 είχαν προσφύγει συνάδελφοι στο ΣτΕ, το οποίο τους δικαίωσε και έλεγε ότι ουσιαστικά τα μέτρα για την πανδημία πέρασαν, δεν υφίστατο υποχρεωτικός εμβολιασμός, άρα από τότε θα έπρεπε να επιστρέψουν στη δουλειά τους. Σε όλη αυτή τη διάρκεια ήταν ενεργά μέλη του Ε.Κ.Α.Β., δεν απολύθηκαν ποτέ, αλλά είχαν τεθεί σε αναστολή», εξήγησε αρχικά ο κ. Τσιτσιλικάκης. 

«Δεν μπορεί μια διεύθυνση να υποκαθιστά τη Δικαιοσύνη. Είναι παράλογο αυτό γι’ αυτό και καταγγέλλουμε την πράξη του διευθυντή και ζητάμε να πάρει πίσω τα έγγραφα αυτά…»

«Με νομική συμβουλή και κάλυψη οι συνάδελφοί μας προσέφυγαν σε επίσχεση εργασίας, μέχρις ότου πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους από την άνοιξη του 2022 μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2022. Η τοπική Διεύθυνση του Ε.Κ.Α.Β. έστειλε έγγραφο στους εργαζόμενους που είναι σε επίσχεση, με το οποίο τους λέει ότι αν δεν έρθετε στη δουλειά θα είστε αδικαιολογήτως απόντες και θα έχετε διοικητικές κυρώσεις κι όσα προβλέπονται από τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα. Αν ήθελε η διοίκηση μπορούσε να πάει στα δικαστήρια κι όχι να τους φιμώσει και να τους τρομοκρατήσει. Όλα αυτά τη στιγμή που υπάρχει απόφαση του ΣτΕ, θα έπρεπε να την υιοθετήσουν και να δώσουν τα χρήματα που τους οφείλονται. Καταγγέλλουμε τον διευθυντή του παραρτήματος Ε.Κ.Α.Β. Καβάλας, ο οποίος έστειλε αυτά τα έγγραφα τρομοκρατώντας εμμέσως πλην σαφώς τους εργαζόμενους. Αν ήθελε ας μας πήγαινε στα δικαστήρια. Αν η Δικαιοσύνη έκρινε παράνομη την επίσχεση εργασίας, τότε θα μπορούσε να πει με δικαστική απόφαση σας βγάζω αδικαιολογήτως απόντες. Δεν μπορεί μια διεύθυνση να υποκαθιστά τη Δικαιοσύνη. Είναι παράλογο αυτό γι’ αυτό και καταγγέλλουμε την πράξη του διευθυντή και ζητάμε να πάρει πίσω τα έγγραφα αυτά», συμπλήρωσε σχετικά με το θέμα ο Κώστας Τσιτσιλικάκης.

Εκδικητικό το μέτρο της συνέχισης υποβολής σε rapid test για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους στο Ε.Κ.Α.Β.

Τέλος, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Ε.Κ.Α.Β. Καβάλας αναφέρθηκε στο θέμα των rapid test που συνεχίζουν να κάνουν ανεμβολίαστοι συνάδελφοί του, επισημαίνοντας σχετικά: «Τα μέτρα δεν υπάρχουν. Ο Π.Ο.Υ. κήρυξε λήξη έκτακτης ανάγκης της πανδημίας. Όμως συνεχίζουν να υποχρεούνται οι συνάδελφοι που δεν εμβολιάστηκαν μέχρι και 31 Μαΐου να κάνουν δυο rapid test την εβδομάδα πληρώνοντάς τα από την τσέπη τους. Αν μη τι άλλο είναι κι αυτό ένα εκδικητικό μέτρο που εφαρμόζει το υπουργείο Υγείας. Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο. Ζητάμε  άμεσα να σταματήσει αυτή η κατάσταση, ώστε να μη «ματώνουν» οικονομικά οι εργαζόμενοι και να τα πληρώνουν, γιατί δεν υπάρχει λόγος πλέον».

kavalawebnews.gr

1 σχόλιο:

  1. Η Όλγα και ο Χρησταρας κάνουν δουλειά στα βόρεια. Γατάκια προσκυνηστε επιτέλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή