Πέμπτη 20 Απριλίου 2023

Άνιση μεταχείριση των πληρωμάτων ασθενοφόρων Κέντρων Υγείας σε σχέση με αυτά του ΕΚΑΒ

 

Στις δυσμενείς διακρίσεις που υφίστανται τα πληρώματα των ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων (ΠΠΙ) της ΠΦΥ του Ν. Λέσβου και  όλης της Επικράτειας, αναφέρεται ερώτηση προς του Υπουργό Υγείας από βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Όπως επισημαίνεται, στα παραπάνω ασθενοφόρα, υπηρετούν πληρώματα που υπάγονται οργανικά, διοικητικά και μισθολογικά στο ΕΣΥ και στις Διοικήσεις Υγειονομικών Περιφερειών. Τα Κέντρα Υγείας και τα Π.Π.Ι. οφείλουν να διατηρούν τα ασθενοφόρα τους εξοπλισμένα και στελεχωμένα με έμψυχο δυναμικό κατά τα πρότυπα των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ και, όσον αφορά τα πληρώματα, με τα ίδια προσόντα. Έχουμε συνεπώς πληρώματα ασθενοφόρων που παρέχουν τις ίδιες υπηρεσίες με το ΕΚΑΒ και με τα ίδια τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, ενώ εργάζονται και σε δυσμενέστερες συνθήκες, καθώς συχνά είναι «μονό» πλήρωμα ασθενοφόρου και χρειάζεται να είναι ταυτόχρονα Οδηγοί, Τραυματιοφορείς, Διασώστες και Τεχνικοί.

Παρά τα παραπάνω, τα πληρώματα των ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας και των ΠΠΙ υφίστανται δυσμενείς διακρίσεις καθώς δεν λαμβάνουν σειρά παροχών που προβλέπονται για τους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ, όπως την ετήσια αποζημίωση της υπηρεσιακής στολής και τη δεκαήμερη άδεια κλειστού χώρου. Επιπλέον, οι εκτός έδρας αποζημιώσεις για διακομιδές χορηγούνται με όριο τα 50 χλμ, ενώ το αντίστοιχο όριο για τους υπαλλήλους του ΕΚΑΒ είναι τα 30 χλμ.

Σε σύγκριση με τα πληρώματα του ΕΚΑΒ, οι αποζημιώσεις των πληρωμάτων των Κέντρων Υγείας και των ΠΠΙ είναι μειωμένες για την εκτός έδρας εργασία, την υπερωριακή απασχόληση, τη νυχτερινή εργασία και την εργασία κατά τις εξαιρέσιμες ημέρες.

healthdaily.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου