Σάββατο 5 Μαρτίου 2022

Συνάντηση Θάνου Πλεύρη με το Δ.Σ. Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ

 

Συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, πραγματοποίησε σήμερα στις 14:00 το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ. 

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα του Σωματείου και είχε ως σκοπό την προβολή των προβλημάτων, αλλά και την δέσμευση από πλευράς του Υπουργείου Υγείας για απαντήσεις και προώθηση των λύσεων.

Τα θέματα που τέθηκαν στην συνάντηση και οι απαντήσεις που δόθηκαν ήταν:

  1. ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ. Ζητήθηκε η έκδοση νέας προκήρυξης μόνιμων πιστοποιημένων Διασωστών - Πληρωμάτων Ασθενοφόρου εντός του 2022, τόσο για την βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρει το ΕΚΑΒ, αλλά και όσο το δυνατόν καλύτερη κάλυψη της χώρας, την αντικατάσταση των αριθμητικών απωλειών του ΕΚΑΒ (συνταξιοδοτήσεις, παραιτήσεις, θάνατοι, δυσίατα νοσήματα) και την μείωση  του συνεχούς αυξανόμενου μέσου όρου ηλικίας εργαζομένων. Έγινε γνωστό ότι μέχρι σήμερα έχουν αποχωρήσει 390 συνάδελφοι από το ΕΚΑΒ. Η απάντηση που πήραμε ήταν ότι μέσα στο Μάρτιο θα βγει η προκήρυξη 4.000 υγειονομικών, το ΕΚΑΒ δεν θα έχει καμία θέση. Το ΕΚΑΒ θα ενισχυθεί με προκήρυξη που θα βγει τον Απρίλιο για 910 θέσεις λοιπού προσωπικού, όπου δεν έχει ακόμη σχεδιαστεί τι θα πάρει. Οι 390 θέσεις θα αναπληρωθούν μέσω του Υπ. Εσωτερικών σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία αναπλήρωσης με την διαδικασία 1:1. Επίσης δεσμεύτηκε και για ενίσχυση με άλλες ειδικότητες (τεχνικούς, μηχανικούς, κλπ).
  2. ΑΓΟΡΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΩΝ. Έγινε σαφής η επιτακτική ανάγκη προμήθειας σύγχρονων ασθενοφόρων και η αναγκαιότητα άμεσης διενέργειας νέων διαγωνισμών που θα καλύψουν και τις ανάγκες των υπόλοιπων περιφερειών. Έγινε επίσης πρόταση τροποποίησης της υπάρχουσας σύμβασης με το Δ.Α.Α. "Ελ. Βενιζέλος" ώστε η χρηματική αποζημίωση που αποδίδεται ετησίως, να μπορεί να μας αποδίδεται σε καινούρια, ίσης χρηματικής αξίας, ασθενοφόρα. Στάθηκε πολύ σ' αυτή την πρόταση και δεσμεύτηκε να την αξιοποιήσει με τις υπηρεσίες του Υπουργείου.
  3. ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΟ ΕΠΙΔΟΜΑ. Δεσμεύτηκε ότι οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ δεν θα έχουν μειώσεις σε σχέση με το ανθυγιεινό επίδομα, αλλά δεν είναι υπέρ των μειώσεων σε ότι έχει να κάνει με το σύνολο των υγειονομικών.
  4. ΒΑΕ. Ζητήθηκε η ένταξη του προσωπικού του ΕΚΑΒ στα ΒΑΕ, όπως προσδιορίζονται από την αρμόδια Επιτροπή, οι οποίοι είναι αποκλεισμένοι επειδή διαθέτουν ως ασφαλιστικό φορέα το Δημόσιο. Η απάντηση που λάβαμε ήταν ότι όλη την διαδικασία ένταξης κλάδων στα ΒΑΕ την διαχειρίζεται το Υπ. Εργασίας.
  5.  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ 1000€. Ενημερωθήκαμε ότι έχει δρομολογηθεί η διαδικασία μέσω ΕΣΠΑ, ώστε να πραγματοποιηθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εντός ολίγων μηνών.
  6. ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ. Ζητήθηκε η συμβολή του Υπ. Υγείας στην αναβάθμιση των πληρωμάτων από ΔΕ σε ΤΕ ή ΠΕ, μέσα από την εκπαίδευση σε ανώτερο επίπεδο. Δεσμεύτηκε για την συνεργασία του Υπ. Υγείας και του Υπ. Παιδείας ώστε να προχωρήσει.
  7. ΠΤΗΤΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ. Ζητήθηκε να καλυφθούν οικονομικά τα πτητικά επιδόματα που είχαν κοπεί από τους εργαζόμενους των αεροδιακομιδών την περίοδο 2012-2014 ύψους περίπου 120.000€. Υπήρξε δέσμευση προς την καταβολή τους.
  8. ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ. Ζητήθηκε η μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, σε αορίστου, καθώς οι συνάδελφοι καλύπτουν μόνιμες και πάγιες ανάγκες της Υπηρεσίας μας, έχοντας τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους μόνιμους.
  9. ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ. Ζητήθηκε η επιστροφή των συναδέλφων μας που βρίσκονται σε αναστολή καθηκόντων. Η απάντηση που λάβαμε ήταν ότι η κυβέρνηση έχει πάρει κάποιες αποφάσεις, αλλά δεν έχει καταλήξει στην τελική της απόφαση. Δύο είναι πάντως τα σενάρια ή στις 31/3/2022 με διάταξη θα βρεθούν εκτός ΕΣΥ ή θα δοθεί εκ νέου παράταση.
  10. ΠΑΡΑΔΟΣΗ - ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΣΤΑ ΤΕΠ. Ενημερώσαμε για τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται κατά την παράδοση και παραλαβή ασθενών στα ΤΕΠ των νοσοκομείων, τα οποία δεν εφαρμόζουν την Υπουργική Απόφαση, εις βάρος των πολιτών και του έργου του προσωπικού του ΕΚΑΒ. Δεσμεύτηκε να ενημερωθούν οι Διοικητές των Νοσοκομείων, ώστε να συμμορφωθούν πάνω στην Υ.Α. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου