Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022

Πράσινο φως σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο στο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

 

Ριζικές αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σχεδιάζει να κάνει το υπουργείο Υγείας με το υπό προώθηση νομοσχέδιο, το οποίο παίρνει σήμερα πράσινο φως από το υπουργικό συμβούλιο.

Το νομοσχέδιο που λαμβάνει τελική έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο έπειτα από μετάθεση της αρχική ημερομηνίας, θα περιλαμβάνει πολλές αλλαγές, τόσο ως προς την πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας, όσο και για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών. Παράλληλα θα αποσαφηνίζει και τι θα γίνει με τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) οι οποίες έχουν μείνει «παγωμένες» εδώ και καιρό.

Αξιοσημείωτο είναι ότι με βάση τις δεσμεύσεις της χώρας μας στους «θεσμούς» (είχε δοθεί τρίμηνη παράταση), οι αλλαγές για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί έως το τέλος Απριλίου.

Οι αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Το νομοσχέδιο προβλέπει σειρά αλλαγών ειδικά για τους γιατρούς που θα προσφέρουν υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ειδικότερα:

-Με βάση τις ρυθμίσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, οι πολίτες θα μπορούν να επιλέξουν τον οικογενειακό τους γιατρό ο οποίος θα αναλάβει όλη την αρχική φροντίδα της υγείας τους πριν φθάσουν στο νοσοκομείο.

-Θα είναι υπεύθυνοι και για τις προληπτικές εξετάσεις στις οποίες θα τους παραπέμπουν εάν το κρίνουν σκόπιμο.

-Θα εκδίδουν και τα σχετικά παραπεμπτικά για τις διαγνωστικές εξετάσεις

-Θα δίνουν και το πράσινο φως για εισαγωγή σε νοσοκομείο

-Θα πρόκειται για ιδιώτες γιατρούς οι οποίοι θα είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ από τον οποίο και θα αμείβονται

-Θα καταργηθεί το σημερινό μοντέλο των συμβάσεων των γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ οι οποίοι πληρώνονται με βάση την κάθε επίσκεψη

-Το νέο μοντέλο των αμοιβών θα προβλέπει πληρωμή κατ’ άτομο, δηλαδή ανά ασθενή, ενώ σύμφωνα με πηγές του HealthReport.gr, αναμένεται να δοθούν κίνητρα στους γιατρούς ώστε να εγγράψουν στη λίστα τους όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες για τους οποίους θα λειτουργούν ως οικογενειακοί γιατροί.

Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας από την αρχή

-Με βάση τον αριθμό των εγγεγραμμένων πολιτών, οι γιατροί θα μπορούν να αμείβονται και περισσότερο. Πρόκειται για ένα μοντέλο που είχε επιχειρηθεί και στο παρελθόν να εφαρμοσθεί, αλλά ανεπιτυχώς καθώς ενέχει πολλές αδικίες ειδικά για νέους γιατρούς οι οποίοι μπορεί να μην επιλεγούν από τους πολίτες.

-Θα επιχειρηθεί επίσης να υιοθετηθεί το λεγόμενο σύστημα του gatekeeping, σύμφωνα με το οποίο ένας ασθενής για να πάει στο νοσοκομείο θα πρέπει να λαμβάνει την έγκριση του οικογενειακού του γιατρού ο οποίος και θα χορηγεί τα σχετικά παραπεμπτικά.

healthreport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου