Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

Τελικά, υπάρχει σύνδεση του εμβολίου με ανακοπές καρδιάς;

 

Ακόμη και μετά από την απώλεια χιλιάδων ανθρώπινων ζωών στη χώρα μας από τον κορωνοϊό, οι θεωρίες συνομωσίας καλά κρατούν σχετικά με το εμβόλιο, ή το «μπόλι» όπως οι αρνητές χλευαστικά συνηθίζουν να το αποκαλούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μάλιστα, τα περιστατικά ανακοπών καρδιάς που συμβαίνουν σε καθημερινή βάση, έχουν φουντώσει την παραφιλολογία που επιχειρεί χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση να συνδέσει το εμβόλιο για την covid19 με τους συγκεκριμένους θανάτους.

Το onlarissa.gr απευθύνθηκε στους διασώστες του ΕΚΑΒ που βρίσκονται καθημερινά στην πρώτη γραμμή και καλούνται να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες στους συγκεκριμένους ανθρώπους, έχοντας μία σαφή εικόνα του ιατρικού ιστορικού των περιστατικών. Επιπρόσθετα, μίλησε και με την ιατρική κοινότητα, ζητώντας τη δική της άποψη για το ζήτημα.

Μιλώντας στο onlarissa.gr ο διασώστης και πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Θεσσαλίας κ. Γιάννης Γούλας τόνισε πως «η καθημερινή μας εμπειρία από τα περιστατικά με συμπολίτες που καλούμαστε να περιθάλψουμε, δείχνει πως η μεγάλη πλειοψηφία εκείνων που εμφανίζουν συμπτώματα που οδηγούν σε αιφνίδιο θάνατο, κυρίως ανακοπές καρδιάς, έχουν βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Εξάλλου, η ανακοπή καρδιάς συνδέεται με μία σειρά από πολύ σοβαρές ασθένειες, που συνήθως οδηγούν στο τέλος της ζωής του ασθενή με αυτό τον τρόπο».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας κ. Ντίνος Γιαννακόπουλος εξηγεί ότι “αυτή τη στιγμή δεν έχει ανακοινωθεί ούτε έχει διαπιστωθεί από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες κάποιο επιδημιολογικό – επιστημονικό θέμα που να αφορά αύξηση θανάτων. Αν θα υπάρξει εδώ είναι η Πολιτεία και τα όργανά της για να το μελετήσει μέσω των ειδικών επιστημόνων και των επιδημιολόγων”.

Προσθέτει όμως πως “είναι φανερό όμως, ότι ο κορωνοϊός ακόμη και η παραλλαγή «Όμικρον 2» που φαίνεται στα νεαρά και υγιή άτομα να έχει ελαφρές νοσήσεις, όμως στους ανεμβολίαστους, στα ευπαθή και ευάλωτα άτομα που πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα όπως παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, χρόνιες νεφροπάθειες, νευρομυϊκά και καριοδαναπνευστικά προβλήματα,  ανοσοανεπάρκιες κλπ, κάνει βαριές νοσήσεις και επιφέρει ακόμη και το θάνατο. Τα άτομα αυτά προφυλάσσονται σε έναν μεγάλο βαθμό από τις τρεις δόσεις του εμβολίου και εκείνο που ενδείκνυται στους ανοσοκατασταλμένους και η τέταρτη δόση, η οποία το αν θα γίνει ή όχι στο γενικότερο πληθυσμό είναι ακόμη υπό μελέτη».

onlarissa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου