Τρίτη 1 Μαρτίου 2022

Τα μαζεύει η Κυβέρνηση για το Ανθυγιεινό

 

Η Κυβέρνηση της Ν.Δ, μετά τις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις  «αναβάλλει»  τις μειώσεις και τις περικοπές στο Ανθυγιεινό Επίδομα

Όπως φαίνεται, από τις πρωτοβουλίες και τις παρεμβάσεις της Κυβέρνησης, έχουμε ήδη μπει σε μια προεκλογική μακρά περίοδο, παρά τις διεθνείς εξελίξεις και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Χαρακτηριστική επιβεβαίωση είναι οι νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης όσον αφορά το Πόρισμα της Επιτροπής για το ανθυγιεινό, όπως αποτυπώνεται σε σχετικό νόμο που βρίσκεται σε διαβούλευση από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Στη συνάντηση της ΑΔΕΔΥ με τον κ. Σκυλακάκη, στις 28/1/2022, ήταν ΞΕΚΑΘΑΡΗ η θέση - απόφαση της Κυβέρνησης να νομοθετήσει ΑΜΕΣΑ τις αλλαγές στο Ανθυγιεινό Επίδομα, με βάση το σχετικό Πόρισμα της Επιτροπής. 

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του κ. Υπουργού: «…Οι μνημονιακές υποχρεώσεις πρέπει να τηρηθούν αυστηρά για να πάμε σε ελαφρύτερο βαθμό εποπτείας. Δεν υπάρχει χρόνος. Οι υπουργικές αποφάσεις για τα ΒΑΕ πρέπει να εκδοθούν μέχρι τέλος Φεβρουαρίου γιατί είναι μνημονιακή υποχρέωση και η επόμενη αξιολόγηση από τους θεσμούς είναι στην αρχές Μαρτίου προκειμένου να γίνει η επόμενη έκθεση αξιολόγησης της χώρας». 

Τόνισε επίσης  ότι «το οικονομικό πλαίσιο της κυβέρνησης είναι δεδομένο και δεν μπορεί να διατεθεί τίποτα περισσότερο από τα 175 εκατομμύρια που δίνονται σήμερα» . Ενώ ήταν σαφής ότι «οποιαδήποτε πρόταση για υπαγωγή κάποιας κατηγορία εργαζομένων στα ΒΑΕ σημαίνει ότι πρέπει να βγει κάποια άλλη κατηγορία!!».

Μετά τις δηλώσεις αυτές και τη δημοσιοποίηση του Πορίσματος, υπήρξαν μεγάλες αντιδράσεις για τις μειώσεις και τις περικοπές, που άγγιζαν τα 600€ έως 840€ ετησίως για εργαζόμενους με μισθούς των 700 - 800€. 

Απέναντι στην οργή και τον θυμό χιλιάδων εργαζομένων, η Κυβέρνηση απάντησε με ΜΑΤ και βία στη κινητοποίηση στις 18/2/2022, δείχνοντας την απόφαση της να προχωρήσει στην άμεση νομοθέτηση των αλλαγών, έχοντας τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα απέναντι.

Και ξαφνικά (όχι τυχαία..) έχουμε αλλαγή σχεδίων από τη Κυβέρνηση. 

Με σχετικό άρθρο νόμου, που είναι σε διαβούλευση, παύουν οι ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ για ΑΜΕΣΗ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΗ και προτείνεται:

Η παράταση της χορήγησης του ανθυγιεινού στους ίδιους δικαιούχους με τις ίδιες προϋποθέσεις και στο ίδιο ύψος που χορηγείται σήμερα μέχρι να βγει η νέα ΚΥΑ (πάει ο Φλεβάρης και ο Μάρτης, πάει η αξιολόγηση της χώρας…).

Δίνεται η δυνατότητα σε κοινωνικούς εταίρους να κάνουν προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του Ανθυγιεινού Επιδόματος μέχρι 31/3/2022.

Ενώ συστήνεται μόνιμη Επιτροπή με αρμοδιότητες: 

α) Την σύνταξη γνωμοδοτήσεων επί αιτημάτων φορέων για την υπαγωγή νέων ειδικοτήτων  με βάση τα σχετικά κριτήρια. 

β) Την επιβολή προτάσεων στο Υπουργείο για τις «αναγκαίες κάθε φορά προσαρμογές του καθεστώτος χορήγησης του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας» 

γ) Την εξέταση αναφορών ή αιτημάτων φορέων «όσον αφορά τα κριτήρια που συνδέονται με την έκθεση των εργαζομένων σε σοβαρό κίνδυνο βλάβης».

Η ξαφνική αλλαγή στάσης της Κυβέρνησης, παρά τα όσα  έλεγε και δεσμευόταν όλο το προηγούμενο διάστημα, είναι αποτέλεσμα από τη μια των αντιδράσεων των εργαζομένων και από την άλλη δείχνει το πανικό της και το πολιτικό αδιέξοδο που βρίσκεται να «υπερασπιστεί» περικοπές και μειώσεις σε χιλιάδες εργαζόμενους σε μια περίοδο που οι επικείμενες εκλογές δείχνουν να είναι «κοινό μυστικό» για όλους.

Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για διπλασιασμό - επέκταση - καμιά περικοπή του Ανθυγιεινού Επιδόματος. 

Ας το καταλάβει καλά η Κυβέρνηση. Όσους προεκλογικούς ελιγμούς και να κάνει, τα σχέδια της για μειώσεις και περικοπές του Ανθυγιεινού Επιδόματος ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου