Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024

SOS ιατρών για τα Νοσοκομεία Λέρου και Καλύμνου

Σήμα κινδύνου εκπέμπει για ελλείψεις σε ειδικότητες στα Νοσοκομεία Λέρου και Καλύμνου, η Ένωση Ιατρών Θεραπευτηρίου Λέρου Κ.Υ Πάτμου, ΠΠΙ Λειψών και Αγαθονησίου. Σε ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς επισημαίνει ότι η ανεπάρκεια προσωπικού απειλεί την ζωή των κατοίκων των νησιών.

Ειδικότερα, στην επιστολή η ΕΙΘΕΛ επισημαίνει την αδυναμία ορθής λειτουργίας της υγειονομικής δομής και εξυπηρέτησης αναγκών των ασθενών λόγω της ένδειας ανθρώπινων πόρων  αναφέροντας ότι «το Νοσοκομείο της Λέρου λειτουργεί με λιγότερο του 40 % του προβλεπόμενου από το οργανόγραμμα του προσωπικού». Παρά τις  εκκλήσεις για επίλυση των προβλημάτων,  οι συνεχείς αναφορές για προκήρυξη θέσεων και προσλήψεις καταλήγουν «στον κάδο των απορριμμάτων.» Στην υφιστάμενη κατάσταση οι γιατροί καλούνται να παρέχουν υπηρεσίες και να ικανοποιήσουν ανάγκες στις εφημερίες χωρίς την συνδρομή αναισθησιολόγου και ακτινοδιαγνώστη. Τεράστιο ζήτημα αποτελεί ότι μόνο ένας ψυχίατρος πρέπει να παρακολουθήσει και να φροντίσει για 250 ασθενείς. Ενδεικτικό των ζητημάτων της υγειονομικής μονάδας είναι πως  η αναμονή για υποβολή εξέτασης  στον αξονικό τομογράφο υπολογίζεται στους δυο μήνες.

Βολές εξαπολύει προς την κυβέρνηση για το γεγονός ότι στο νοσοκομείο εκείνο της Καλύμνου  εργάζεται επί επτά ολόκληρα χρόνια ένας και μοναδικός  συμβασιούχος ακτινοδιαγνώστης γιατρός,  χωρίς να έχει προκηρυχθεί μόνιμη θέση έως σήμερα. Τέλμα περιγράφει η Ένωση Ιατρών Θεραπευτηρίου Λέρου  αφού τα προβλήματα επιδεινώνονται με την κάλυψη των αναγκών και των προσφύγων με το ιατρείο της κλειστής δομής να πρέπει  να εξυπηρετήσει 3.500 άτομα  με ένα γιατρό γυναικολόγο και μια νοσηλεύτρια  χωρίς φάρμακα και εξοπλισμό.

Σήμερα η έξαρση των  κρουσμάτων covid σε συνδυασμό με τις ιώσεις ανέδειξε τα κενά διόγκωσε το πρόβλημα «μία ακόμη αναζωπύρωση του κορονοϊού, που ήταν αναμενόμενη, σε συνδυασμό με τις άλλες εποχικές ιώσεις αρκούσε για να αναδείξει, ξανά, την εικόνα της υποστελέχωσης που εκθέτει σε κίνδυνο την υγεία και την ζωή των κατοίκων των νησιών μας, όχι μόνο σήμερα αλλά σε μόνιμη βάση». Κατόπιν αυτών των προβλημάτων  η ΕΙΘΕΛ ζητά επιτακτικά προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, γιατρών και νοσηλευτών, επαρκή στελέχωση του ΕΚΑΒ και στελέχωση της κλειστής δομής.

virus.com.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου