Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024

Eκδήλωση μνήμης διασωστών που χάθηκαν προσφέροντας στον συνάνθρωπο



Την μνήμη πεσόντων διασωστών, υγειονομικών και εργαζόμενων τίμησε το ΕΚΑΒ. Η 14η Ιανουαρίου έχει οριστεί ως ημέρα «Θυσίας του Διασώστη».


Την ημέρα αυτή το ΕΚΑΒ τιμά όλους τους διασώστες, νοσηλευτές, τους ιατρούς αλλά και όλα τα στελέχη, έχασαν  τη ζωή τους προσπαθώντας να σώσουν τις ζωές συνανθρώπων μας. Σημείο αναφοράς αποτελεί η νύχτα της 14ης  Ιανουαρίου 2001, όταν η ιατρός των Αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ Σοφία Μπεφόν, ο νοσηλευτής του ΕΚΑΒ Γιώργος Λεβεντζώνηςο κυβερνήτης Antonio Vacarri, ο συγκυβερνήτης Παναγιώτης Καταβέλης και ο ασθενής Αγαπητός Βαρκάδος, που επέβαιναν στο ελικόπτερο του ΕΚΑΒ κατά την πραγματοποίηση επείγουσας αεροδιακομιδής, βρήκαν τραγικό θάνατο κατά την πτώση του ανοικτά του Σουνίου. Τα επόμενα χρόνια, δυστυχώς ο κατάλογος των πεσόντων στο βωμό του επείγοντος και της διάσωσης των συνανθρώπων μας μεγάλωσε.


Εκδήλωση μνήμης πραγματοποιήθηκε και φέτος στο αμφιθέατρο «Σοφία Μπεφόν» της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΕΚΑΒ Αθήνας, παρουσία του υφυπουργού Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους και της γενικής γραμματέως Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας Λίλιαν Βιλδιρίδη. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης αναδείχθηκε το έργο του ΕΚΑΒ στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, κρίσεων και καταστροφών κατά τη διάρκεια του 2023.  Επίσης, απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες και έπαινοι, στους διασώστες και στους ιατρούς:

–  του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ-ΕΚΑΒ) για τη συνδρομή τους κατά τις επιχειρήσεις διάσωσης στον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία, στο τραγικό ναυάγιο στην Πύλο και στην εκκένωση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης κατά τη διάρκεια των μεγάλων πυρκαγιών στον νομό,

– του Παραρτήματος ΕΚΑΒ Αλεξανδρούπολης και Καβάλας για τη συνδρομή τους στην επιχείρηση εκκένωσης του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης κατά τη διάρκεια των μεγάλων πυρκαγιών στον νομό.


– του Παραρτήματος ΕΚΑΒ Λάρισας για τη συνδρομή τους στις επιχειρήσεις διάσωσης των κατοίκων των πληγεισών περιοχών της Θεσσαλίας, από τα πλημμυρικά φαινόμενα που προήλθαν της κακοκαιρίας «Daniel»,

– του Παραρτήματος ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης για τη συνδρομή τους στην επιχείρηση εκκένωσης του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης κατά τη διάρκεια των μεγάλων πυρκαγιών στον νομό καθώς και στις επιχειρήσεις διάσωσης των κατοίκων των πληγεισών περιοχών της Θεσσαλίας, από τα πλημμυρικά φαινόμενα που προήλθαν της κακοκαιρίας «Daniel».

– του Παραρτήματος ΕΚΑΒ Τρίπολης για τη συνδρομή τους στην επιχείρηση διάσωσης των επιζώντων του τραγικού ναυαγίου στην Πύλο.


Επίσης, ως ελάχιστος φόρος τιμής και αναγνωρίζοντας την ευσυνειδησία και τον επαγγελματισμό τους κατά τη προάσπιση του κοινωνικού αγαθού της δημόσιας υγείας, κατόπιν απόφασης του ΔΣ του ΕΚΑΒ, πραγματοποιήθηκε απονομή τιμητικών πλακετών για την ευδόκιμη αφυπηρέτησή τους σε οκτώ συνταξιοδοτούμενους διασώστες και έναν ιατρό του ΕΚΑΒ.

virus.com.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου