Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024

Ο Γολγοθάς των ασθενοφόρων να φτάσουν στα νοσοκομεία της δυτικής Θεσσαλονίκης

Τραγικές καταστάσεις βιώνουν όσοι άμεσα, για ιατρικούς λόγους, πρέπει να μεταβούν σε κάποιο από τα τέσσερα νοσοκομεία, Παπαγεωργίου, Παπανικολάου, Άγιος Παύλος και 424, όπου η πρόσβαση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κυκλοφορία στην περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης. 

Λόγω των εργασιών του Fly Over, οι χρόνοι μετάβασης έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί και η ταλαιπωρία ιδίως για τους ασθενείς που μεταφέρονται με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, ή και με ΙΧ, δεν είναι απλά μεγάλη χρονικά και επώδυνη, αλλά και εξαιρετικά επικίνδυνη, όταν σε κρίσιμες περιπτώσεις που η ζωή κρέμεται από μία κλωστή, όλα εξαρτώνται από την άμεση πρόσβαση στα επείγοντα των νοσοκομείων και στη έγκαιρη παροχή ιατρικής βοήθειας.

Σύμφωνα με τους γιατρούς και νοσηλευτές στα νοσοκομεία, το μποτιλιάρισμα τις ώρες αιχμής στην περιφερειακή οδό, το πρωί 8πμ-10πμ και το μεσημέρι 1μμ-5μμ, προκαλεί τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των νοσοκομείων που λειτουργούν παράπλευρα της περιφερειακής οδού.

Υπάρχουν ασθενοφόρα κολλημένα στην κίνηση μέσα στα στενά της Πολίχνης και της Νεάπολης για ώρες ενώ η αγωνία του προσωπικού και φυσικά των συγγενών είναι μεγάλη, να καταφέρει να φτάσει στα νοσοκομεία.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, Κοσμάς Τερζίδης σε δηλώσεις του έχει τονίσει ότι η πρόσβαση των ασθενοφόρων από και προς τα νοσοκομεία έχει δυσκολέψει πάρα πολύ. «Όταν μποτιλιάρει η περιφερειακή οδός, ο χρόνος διακομιδής αυξάνεται δραματικά όχι μόνο προς τα νοσοκομεία δίπλα στην περιφερειακή αλλά και του κέντρου, διότι το κυκλοφοριακό  πρόβλημα γενικεύεται», τόνισε και πρότεινε στην παρούσα φάση να δοθεί στα ασθενοφόρα «μισή λωρίδα» από τις δύο ελεύθερες στην περιφερειακή οδό, αποκλειστικά για τα ασθενοφόρα ενώ ζήτησε να βρίσκεται η τροχαία σε επιφυλακή και σε κρίσιμες περιπτώσεις να επεμβαίνει ώστε να ανοίγει δρόμο «διαφυγής». «Είναι στιγμές που όλα μπλοκάρουν διότι συνέβη ένα απλό τροχαίο ατύχημα» σημείωσε.

parallaximag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου