Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2024

Παραμένουν σε εκκρεμότητα οι προσλήψεις διασωστών στο ΕΚΑΒ

 

Συνεχίζεται το παράδοξο να οδηγούν ασθενοφόρα στρατιωτικοί, παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για προσλήψεις διασωστών – πληρωμάτων ασθενοφόρου. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και στο Κέντρο Υγείας Χρυσούπολης, όπου ασθενοφόρο οδηγά ένας στρατιωτικός.

Για το θέμα μίλησε στην ΕΡΑ Καβάλας, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ε.Κ.Α.Β. Καβάλας, Κώστας Τσιτσιλικάκης, ο οποίος ανέφερε αρχικά: «Είναι κάτι που ξεκίνησε από το περασμένο καλοκαίρι μέσα στην γενική κατακραυγή που υπήρξε με κάποιες καθυστερήσεις λόγω ελλείψεων προσωπικού στην κάλυψη των περιστατικών. Είχε εκδοθεί τότε μία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από την κυβέρνηση, η οποία ουσιαστικά επέβαλε στρατιωτικούς, πυροσβέστες, οδηγούς Ο.Τ.Α. να ανεβαίνουν πάνω στα ασθενοφόρα».

«Πρέπει αυτός που ανεβαίνει πάνω στο ασθενοφόρο να γνωρίζει πρώτες βοήθειες. Αυτό το γνωρίζουν πιστοποιημένα μόνο οι διασώστες…»

«Ήταν ένας παραλογισμός τότε, ο οποίος ουσιαστικά συνεχίζεται. Συνεχίζεται μόνο από τη μία μεριά της Π.Ε. Καβάλας, δηλαδή από το Κέντρο Υγείας Χρυσούπολης, ενώ παλιότερα υπήρχε και στο Κέντρο Υγείας Ελευθερούπολης, όπου εκεί έχει σταματήσει και η αλήθεια είναι ότι όλο αυτό είναι παράδοξο με ανθρώπους, οι οποίοι είναι ανειδίκευτοι, δεν γνωρίζουν το αντικείμενο, αλλά ουσιαστικά μόνο οδηγούν. Δεν ξέρουν να προσφέρουν πρώτες βοήθειες. Παραγνωρίζεται ο ρόλος του διασώστη που είναι συγκεκριμένος. Είναι η επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα, αυτόν τον ρόλο εξυπηρετεί το Ε.Κ.Α.Β. και δεν είναι απλώς ένα ταξί ή λεωφορείο που μπαίνεις πάνω και πας στον προορισμό σου. Πρέπει αυτός που ανεβαίνει πάνω στο ασθενοφόρο να γνωρίζει πρώτες βοήθειες. Αυτό το γνωρίζουν πιστοποιημένα μόνο οι διασώστες και αυτό γιατί παρακολουθούν το Ι.Ε.Κ. που είναι αυτή τη στιγμή η ανώτατη εκπαίδευση που μπορούν να παρακολουθήσουν οι διασώστες και παίρνουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και μπορούν και ουσιαστικά κάνουν αυτό το επάγγελμα», ανέφερε σχετικά ο κ. Τσιτσιλικάκης. 

«Δεν ξέρουμε τι σκοπό έχει ο κ. Γεωργιάδης. Ελπίζουμε να σκύψει πάνω από το πρόβλημα και ουσιαστικά να καταργήσουμε αυτή τη διάταξη και να προχωρήσει σε προσλήψεις…»

«Αντί η κυβέρνηση, όπως είχε υποσχεθεί από το καλοκαίρι, να προβεί σε προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού, δηλαδή νοσηλευτές στα νοσοκομεία, γιατρούς και διασώστες – πληρώματα ασθενοφόρου, προσπαθεί να καλύψει τρύπες με διάφορες αλχημείες που δεν είναι και οι καλύτερες. Πολλές φορές μπορεί να δημιουργήσουν μεγάλο πρόβλημα και ίσως να χαθούν και ανθρώπινες ζωές, γιατί υπάρχει μία κατάσταση που δεν γνωρίζουν. Οι στρατιωτικοί ανεβαίνουν πάνω στο ασθενοφόρο, οδηγούν και μόνο. Ελπίζουμε όλα αυτά να σταματήσουν το συντομότερο. Είχε ξεκινήσει με τον προηγούμενο υπουργό Υγείας, μέσα σε λίγους μήνες άλλαξε ο υπουργός, δεν ξέρουμε τι σκοπό έχει ο κ. Γεωργιάδης. Ελπίζουμε να σκύψει πάνω από το πρόβλημα και ουσιαστικά να καταργήσουμε αυτή τη διάταξη και να προχωρήσει σε προσλήψεις. Το καλοκαίρι, αν και είναι ακόμη Ιανουάριος, δεν είναι και τόσο μακριά. Γιατί αν πάμε να ξεκινήσουμε τώρα διαδικασίες προφανώς και δεν  προλαβαίνουμε και αυτό το καλοκαίρι, όποτε θα έχουμε και πάλι μεγάλο πρόβλημα», κατέληξε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιτσιλικάκης.

kavalawebnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου