Δευτέρα 28 Αυγούστου 2023

Οι φωτιές και το επίδομα ετοιμότητας

 

Οι δύσκολες αυτές ημέρες για την χώρα μας γεννούν πολλαπλά ερωτηματικά που βασανίζουν όλους μας. 

Βλέποντας την υπεράνθρωπη προσπάθεια που κάνουν τα διαφορά σώματα ασφαλείας, το ΕΚΑΒ, η πολιτική προστασία και οι εθελοντές αναρωτιέμαι αν αυτοί οι άνθρωποι πραγματικά το κάνουν επειδή είναι η δουλειά τους και απλώς πρέπει, ή επειδή το θέλουν πραγματικά από την καρδιάς τους. 

Μάλλον καταλήγω στο δεύτερο.

Για να γίνω πιο σαφής, μέχρι και το 2011 οι διασώστες του ΕΚΑΒ, παίρνανε το λεγόμενο «επίδομα ετοιμότητας», και το οποίο σε αποζημίωνε σε περίπτωση που θα χρειαστεί να ασκήσεις το λειτούργημα σου εκτός υπηρεσίας (π.χ. καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, φυσικής καταστροφής, π.χ. covid, φωτιές). 

Βλέποντας όλους τους συναδέλφους μου να πασχίζουν, να αψηφούν κάθε ρεπό και άδεια για να βοηθήσουν τους συμπολίτες τους, εδώ στην Καβάλα, στην Ρόδο, στην Θεσσαλονίκη, την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή, Ξάνθη, Δράμα και Σέρρες, απορώ πραγματικά αν κάποιος από όλους τους πολιτικούς ιθύνοντες ενδιαφέρεται για το αν αυτός ο διασώστης παίρνει εν τελεί αυτό που του αξίζει. 

Εγώ απαντώ όχι φυσικά.

Διότι ενώ η αστυνομία και η πυροσβεστική ανήκουν στα σώματα ασφαλείας, το ΕΚΑΒ δεν ανήκει, δηλαδή δεν λαμβάνει βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα, ούτε επικινδυνότητας, ούτε επιδόματα ετοιμότητας όπως παίρνουν κάποιες κατηγορίες των σωμάτων ασφαλείας.

Όλα αυτά δεν τα λέω απευθυνόμενος στους πολιτικούς αλλά στους συναδέλφους συνδικαλιστές της ΠΟΠ ΕΚΑΒ.

Είναι νομίζω καιρός να αναλάβετε δράση, δυναμικότερου χαρακτήρα και όχι απλώς προφορικού όπως κάνετε μέχρι τώρα, για να διεκδικήσουμε αυτά που μας αξίζουν δικαιωματικά (είναι καιρός νομίζω να βρεθείτε επιτέλους με τον υπουργό για να ακούσει τα αιτήματα σας). 

Η αδράνεια που εντοπίζω στις δράσεις και την παρουσία της ομοσπονδίας με ανησυχεί πολύ (ο πρόεδρος της ομοσπονδίας απουσιάζει εδώ και καιρό ενώ συμβαίνουν πολύ σημαντικά γεγονότα στην χώρα μας, πολύ πιθανό να βρίσκεται και σε διακοπές). 

Είμαι ένας άνθρωπος που αγαπάει το επάγγελμα του και παλεύει για να υπερασπίζεται τα εργατικά του δικαιώματα και των συναδέλφων του.

Μακάρι να αναλάβετε δράση άμεσα!

Υ.Γ. Συνάδελφοι μην τα βάζετε κάτω, πρέπει να διεκδικήσουμε αυτά που μας αξίζουν δικαιωματικά και να απαιτήσουμε το επίδομα ετοιμότητας, αυτό θα γίνει μόνο μέσω της ομαδικής πίεσης και του αγώνα μας.

facebook.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου