Παρασκευή 18 Αυγούστου 2023

Νομικά εναντίον του ΕΚΑΒ κινείται η οικογένεια της 67χρονης που έχασε τη ζωή της στην Κάτω Παραλία Ιεράπετρας

 

Νομικές διαστάσεις λαμβάνει πλέον το περιστατικό θανάτου της 67χρονης Κατερίνας Κουνδουράκη, που συνέβη την Πέμπτη 10 Αυγούστου στην Κάτω Παραλία της Ιεράπετρας.

Η 67χρονη, κάτοικος της περιοχής, δεν αντιμετώπιζε κανένα γνωστό πρόβλημα υγείας, ήταν τακτική κολυμβήτρια στο σημείο και είχε βρεθεί λίγο μετά τις 8 το πρωί, σχεδόν χωρίς τις αισθήσεις της στην ακτή, και έχασε τη ζωή της κατά τη μεταφορά της από το ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός της.

Τα παιδιά της, Νίκος και Ελένη Κουνδουράκη, βρέθηκαν σήμερα στο Ράδιο Λασίθι καταγγέλλοντας τον τρόπο με τον οποίο έγιναν οι χειρισμοί από τους δύο διασώστες του ΕΚΑΒ που βρέθηκαν στο σημείο και όπως λένε, παρουσιάστηκαν στην παραλία χωρίς εξοπλισμό, καθυστέρησαν υπερβολικά να μεταφέρουν τη μητέρα τους στο ασθενοφόρο, δεν χρησιμοποίησαν φορείο αλλά μια καρέκλα για τη μεταφορά της, και γενικότερα δεν τις προσέφεραν τις προβλεπόμενες πρώτες βοήθειες.

Αυτά προκύπτουν από τουλάχιστον 20 μαρτυρίες λουόμενων που ήταν μπροστά στο περιστατικό και οι οποίοι μετέφεραν στα παιδιά της 67χρονης τι είχε συμβεί το μοιραίο πρωινό, αλλά και την πίεση που άσκησαν όσοι βρέθηκαν στην παραλία προς τους διασώστες να μεταφέρουν γρήγορα τη γυναίκα στο Νοσοκομείο αντί να προσπαθούν να τις κάνουν ερωτήσεις για την ταυτότητά της, τι είχε συμβεί κλπ.

Βασικό σημείο των καταγγελιών τους, ήταν το γεγονός πως δεν προσφέρθηκε στη μητέρα τους παροχή με οξυγόνο από την πρώτη στιγμή, στερώντας της πολύτιμα λεπτά βοήθειας,, που ίσως της είχαν σώσει τη ζωή.

Τα παιδιά της 67χρονης, έχουν απευθυνθεί σε δικηγόρο με σκοπό να κινηθούν νομικά εναντίον του ΕΚΑΒ, κάτι που θα συμβεί σε περίπου ένα μήνα όταν και θα έχουν βγει τα αποτελέσματα της νεκροψίας που θα δείχνει τα ακριβή αίτια θανάτου της μητέρας τους.

Απαντήσεις από την πλευρά του ΕΚΑΒ, δόθηκαν από τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Κρήτης, Νίκο Καλογιαννάκη ο οποίος περιέγραψε την συνήθη διαδικασία που ακολουθείται σε τέτοια περιστατικά.

Όπως είπε, στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπήρξε καθυστέρηση στη μεταφορά της 67χρονης, με τα 10 λεπτά που χρειάστηκαν οι διασώστες μέχρι να μεταφέρουν τη γυναίκα στο ασθενοφόρο, να είναι φυσιολογικός χρόνος. Ο κ. Καλογιαννάκης ανέφερε πως, κάθε διασώστης πρέπει πρώτα να προσπαθήσει να καταλάβει ποιο είναι το πρόβλημα του ανθρώπου που προσπαθεί να διασώσει, ώστε να χρησιμοποιήσει την κατάλληλη μέθοδο. Αυτό έγινε και στη συγκεκριμένη περίπτωση όπως λέει, αφού οι διασώστες δεν μπορούσαν να βασιστούν σε μαρτυρίες άλλων λουόμενων, που ανέφεραν πως η 67χρονη πρόλαβε να πει πως ένιωθε πρόβλημα στην καρδιά της, για να καταλάβουν αν πρόκειται για περιστατικό πνιγμού, εγκεφαλικού, εμφράγματος, αλλεργίας κ.ο.κ..

Για το επίμαχο σημείο της παροχής οξυγόνου, όσο η γυναίκα βρισκόταν σχεδόν αναίσθητη στην παραλία, ο κ. Καλογιαννάκης σε ερώτηση της κόρης της απάντησε πως εκεί ενδεχομένως να υπάρχει κάποια παράλειψη, με τον ίδιο να αναφέρει πως αν βρισκόταν εκείνος στο περιστατικό, θα το είχε χρησιμοποιήσει. Παρόλα αυτά, πρόσθεσε επίσης πως ένας διασώστης θα μπορούσε να μη χρησιμοποιήσει τη βοήθεια του οξυγόνου εφόσον υπήρχαν επαρκή σημεία ζωής, όπως η λεκτική επικοινωνία.

Νίκος & Ελένη Κουνδουράκη_18.08.23
00:00
42:12
play_arrow
replay_10
forward_10
volume_up
shuffle
repeat
view_headline
open_in_new
Νίκος & Ελένη Κουνδουράκη_18.08.23

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου