Τρίτη 19 Απριλίου 2022

«Δωρεά ζωής” ο νέος απινιδωτής στην Κεντρική Πλατεία της Καρδίτσας

 

Ένας ακόμη αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής (ΑΕΑ) προστέθηκε στο δίκτυο απινιδωτών που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στην πόλη της Καρδίτσας.

Ο απινιδωτής τοποθετήθηκε στην ανατολική πλευρά του κτιρίου Πάλλας, δίπλα στην είσοδο του υποκαταστήματος της Alpha Bank και αποτελεί δωρεά της οικογένειας του άτυχου 18χρονου που είχε χάσει τη ζωή του στις αρχές Ιανουαρίου (2022), από ανακοπή καρδιάς που υπέστη ενώ καθόταν σε κεντρική καφετέρια της πόλης. Η οικογένεια του άτυχου νεαρού, προχώρησε σ’ αυτή την αξιέπαινη κίνηση στη μνήμη του δωρίζοντας στην πόλη μια συσκευή που μπορεί να σώσει άλλες ζωές σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

.Με την ευκαιρία της τοποθέτησης του απινιδωτή οι συνάδελφοί των γονιών του 18χρονου που εργάζονται στο ΕΚΑΒ πραγματοποίησαν το πρωί στο ίδιο σημείο μια δράση εκπαιδευτικού χαρακτήρα επιδεικνύοντας τη χρήση του Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (ΑΕΑ) αλλά και την τεχνική της Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ), δυο παρεμβάσεων που μπορεί να κάνει ο καθένας, σώζοντας μια ανθρώπινη ζωή τα καθοριστικά πρώτα λεπτά ενός απρόοπτου συμβάντος, μέχρι να φθάσει το ΕΚΑΒ, η κλήση του οποίου είναι απαραίτητο να γίνει πριν ακόμη και από την άμεση παροχή βοήθειας.

Αρκετοί συμπολίτες με την καθοδήγηση των διασωστών του ΕΚΑΒ δοκίμασαν στην πράξη να εκτελέσουν τις παραπάνω παρεμβάσεις και έλυσαν με ερωτήσεις τους πολλές απορίες τους.

Που υπάρχουν απινιδωτές

.Υπενθυμίζεται  με την ευκαιρία ότι στο Δήμο Καρδίτσας έπειτα και από την δωρεά 5 απινιδωτών από το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης το 2021 έχει αναπτυχθεί ένα δίκτυο απινιδωτών  που καλύπτει ένα μεγάλο κομμάτι της  πόλης μας. Ειδικότερα απινιδωτές πέρα από αυτόν που τοποθετήθηκε στο κτίριο της Alpha Bank υπάρχουν και στα εξής σημεία: Δημαρχείο 2ος όροφος, Κεντρική Πλατεία  στην πιάτσα ΤΑΧΙ, Παυσίλυπο στο αναψυκτήριο,  Πλατεία Λάππα στο café Gallery, στο παλαιό κλειστό γυμναστήριο, στο νέο κλειστό γυμναστήριο, στο αίθριο της Δημοτικής Αγοράς στον Ερυθρό Σταυρό και στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας , ενώ ένας ακόμα από τους 5 που δώρισε ο ΔΟΜ παραχωρήθηκε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Καρδίτσας. Η τοποθέτηση έγινε κατόπιν υπόδειξης των σημείων από το ΕΚΑΒ Καρδίτσας.

.Ο απινιδωτής είναι ιατρική συσκευή η οποία σε συνεργασία με καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση μπορεί να ανατάξει μια θανατηφόρα καρδιακή αρρυθμία. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω ενός ηλεκτρικού σοκ. Οι απινιδωτές χωρίζονται σε δυο μεγάλες κατηγορίες: Στους χειροκίνητους και τους αυτόματους. Σε κάθε περίπτωση αποτελούν το πιο σημαντικό εργαλείο της αναζωογόνησης. Σύμφωνα με τα σύγχρονα στατιστικά η κοιλιακή μαρμαρυγή (VF) που αντιμετωπίζεται με απινίδωση και αναζωογόνηση στα πρώτα 3-5 λεπτά έχει ποσοστό επιβίωσης 49-75% ενώ είναι σημαντική η κατανόηση πως κάθε λεπτό που καθυστερεί η απινίδωση μειώνει την πιθανότητα επιβίωσης κατά 10-12%. Οι παραπάνω πληροφορίες αποδεικνύουν στην σπουδαιότητα ύπαρξης των απινιδωτών σε πολυσύχναστα μέρη όπως αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμούς τρένων, πολυκαταστήματα, εμπορικά κέντρα, αεροπλάνα, κρουαζιερόπλοια, γήπεδα, σχολεία κλπ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου