Δευτέρα 4 Απριλίου 2022

Ανάγκη επανακαθορισμού των κινήτρων για τη στελέχωση των δομών στις νησιωτικές περιοχές

 

Η ανάγκη να επανακαθοριστούν, με δικαιότερο τρόπο, τα επιδόματα που προβλέπονται από τη νομοθεσία στο πλαίσιο των κινήτρων για τη στελέχωση των δομών στις νησιωτικές και ορεινές περιοχές, τονίστηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμοργού.

Με κυριότερη πρόθεση όλων, την παροχή κινήτρων, ικανών να προσελκύσουν στελέχη, για τις δομές – με πρώτη προτεραιότητα αυτή των υγειονομικών δομών – στο νησί της Αμοργού και με αφορμή την ψήφιση από το Δημοτικό Συμβούλιο των επιδομάτων για το τρέχον οικονομικό έτος, από αρκετούς δημοτικούς συμβούλους εκφράστηκε η άποψη, πως η πολιτική του Δήμου θα πρέπει να επανακαθοριστεί, δεδομένου, αφενός ότι κάποιοι από τους δικαιούχους φιλοξενούνται, χωρίς επιβάρυνση, σε δημοτικούς χώρους, αλλά και ότι προβλέπεται η αύξηση των δημοτικών χώρων φιλοξενίας στο μέλλον και αφετέρου, ότι θα πρέπει να κρίνεται επίσης και η αναγκαιότητα κάλυψης ορισμένων καίριων θέσεων.

Πρόταση για 500 ευρώ σε ιατρούς ειδικότητας και 100 ευρώ για το νοσηλευτικό προσωπικό

Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση, η οποία ήλθε προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο, προτάθηκε η παροχή βοηθήματος στους ιατρούς ειδικότητας, στο νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας Αμοργού και των εποπτευόμενων Περιφερειακών Ιατρείων αυτού, καθώς και στο προσωπικό του ΕΚΑΒ, που υπηρετεί στο Κ.Υ. Αμοργού, άνευ εισοδηματικών κριτηρίων και συγκεκριμένα:

Ποσό 500 ευρώ μηνιαίως στους Ιατρούς Ειδικότητας που θα υπηρετούν στο Κ.Υ. Αμοργού, ως βοήθημα για την κάλυψη αναγκών σίτισης και στέγασης για το τρέχον έτος, για κάθε πραγματικό μήνα υπηρεσίας. Σημειώνεται στην εισήγηση, πως στην περίπτωση που ο τελικός δικαιούχος φιλοξενείται με πρωτοβουλία του Δήμου Αμοργού, το ποσό αυτό θα του χορηγείται μειωμένα κατά 50% (250 ευρώ).

Ποσό 100 ευρώ μηνιαίως, στο Νοσηλευτικό προσωπικό, στο προσωπικό του ΕΚΑΒ και το παραϊατρικό προσωπικό που θα υπηρετούν στο Κ.Υ. Αμοργού, για τη κάλυψη αναγκών στέγασης, για το τρέχον έτος. Σημειώνεται, πως στην περίπτωση που ο τελικός δικαιούχος φιλοξενείται με πρωτοβουλία του Δήμου Αμοργού ή έχει ο ίδιος ή η σύζυγός του ή τα ανήλικα τέκνα του την πλήρη κυριότητα ή την επικαρπία κατοικίας στο νησί της Αμοργού και υπηρετούν σε αυτό, δεν θα λαμβάνει καθόλου το ποσό των 100 ευρώ ή μέρος αυτού.

Ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη δικαιότερη κατανομή των επιδομάτων

Στο πλαίσιο της διαλογικής συζήτησης επί του θέματος, από αρκετούς δημοτικούς συμβούλους, τόσο της πλειοψηφίας, όσο και της μειοψηφίας, σημειώθηκε, πως ενδεχομένως να απαιτείται αναπροσδιορισμός της πολιτικής του Δήμου (καθώς η εισήγηση βασίστηκε σε προηγούμενη απόφαση του 2021).

Ένας από τους κύριους λόγους, για τους οποίους προτάθηκε να ξαναμπεί στο τραπέζι του Δημοτικού Συμβουλίου ο τρόπος με τον οποίο παρέχονται τα κίνητρα, αφορούσε αφενός στο γεγονός, ότι τόσο επί του παρόντος, όσο και με την πρόβλεψη του Δήμου για δημιουργία χώρων φιλοξενίας στο κτήριο του παλαιού ΕΠΑΛ Αμοργού για δημόσιους υπαλλήλους, ο Δήμος παρέχει φιλοξενία, κατά την οποία οι δικαιούχοι δεν επιβαρύνονται με ενοίκιο, αλλά ούτε και λογαριασμούς ρεύματος και νερού. Ως εκ τούτου, προτάθηκε να μη δίνεται και χρηματικό επίδομα στους δικαιούχους της δημοτικής φιλοξενίας, ώστε να αυξηθεί το επίδομα στους υπολοίπους δικαιούχους.

Επιπλέον, συζητήθηκε και το γεγονός, πως όσον αφορά στο Κέντρο Υγείας Αμοργού, υπάρχουν συγκεκριμένες ειδικότητες, για τις οποίες υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη, ενώ παράλληλα υπάρχουν και συγκεκριμένες ιατρικές ειδικότητες, οι οποίες επιφορτίζονται πολλές περισσότερες ευθύνες και όγκο εργασίας. Προτάθηκε, να ληφθούν υπόψιν και αυτές οι παράμετροι για τον προσδιορισμό του ύψους των βοηθημάτων.

Τέλος, αναφορά έγινε και στο γεγονός, πως υπάρχουν υπηρετούντες ιατροί στο Κέντρο Υγείας Αμοργού, οι οποίοι λαμβάνουν αντίστοιχο επίδομα από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και άλλοι οι οποίοι δεν το δικαιούνται, βάσει των κριτηρίων που έχουν οριστεί από το περιφερειακό συμβούλιο.

Η τελική πρόταση όπως διαμορφώθηκε

Έπειτα από διεξοδική συζήτηση, μεταξύ των δημοτικών συμβούλων και του Δημάρχου Αμοργού, όσον αφορά, τόσο στην πρότερη πολιτική του Δήμου, όσο και στην πολιτική στην οποία θα πρέπει να κινηθεί από φέτος, προκειμένου να διανέμονται δικαιότερα οι πόροι του Δήμου που προβλέπονται για την παροχή κινήτρων, διατυπώθηκε η πρόταση, οι δικαιούχοι που φιλοξενούνται σε δημοτικές δομές χωρίς να επιβαρύνονται με ενοίκιο ή λογαριασμούς ρεύματος και νερού, να μη λαμβάνουν καθόλου το χρηματικό επίδομα.

Επιπλέον, να δίνονται 500 ευρώ μηνιαίως και στους επικουρικούς ιατρούς, οι οποίοι δε λαμβάνουν σχετικό επίδομα από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Αξίζει δε να σημειωθεί, πως σύμφωνα με τη δέσμευση του Δημάρχου Αμοργού, ο Δήμος θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου, αφενός να διαμορφωθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα, λαμβάνοντας υπόψιν τις χρονοβόρες διαδικασίες αδειοδότησης, ο χώρος του παλαιού ΕΠΑΛ Αμοργού για τη φιλοξενία περισσότερων δικαιούχων και αφετέρου, η επέκταση της «ομπρέλας» των κινήτρων και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, όπως αυτές των εκπαιδευτικών, των αστυνομικών, των λιμενικών, των πυροσβεστών, ή των δημοτικών υπαλλήλων, αντίστοιχα με τις δυνατότητες πάντα του δημοτικού προϋπολογισμού, καθώς κοινή πεποίθηση όλων των μελών του Σώματος, είναι πως η εξεύρεση οικονομικά προσιτού καταλύματος στο νησί αποτελεί «Γολγοθά» λόγω της τουριστικής ανάπτυξης, αλλά και πως ο Δήμος οφείλει να μεριμνά για την προσέλκυση στελεχιακού δυναμικού για την επάνδρωση των κρίσιμων για τους πολίτες υπηρεσιών στο νησί.

koinignomi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου