Κυριακή 3 Απριλίου 2022

Με το εξιτήριο στο χέρι ασθενείς περιμένουν ασθενοφόρο

 

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία πολλών ξανθιωτών ασθενών που λαμβάνουν μεν εξιτήριο από τους θεράποντες ιατρούς του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, αλλά παραμένουν ως… «φιλοξενούμενοι» στο κρεβάτι τους, μέχρι την ώρα που θα βρεθεί πλήρωμα του ΕΚΑΒ για να μεταφερθούν στον χώρο διαμονής τους, αφού παράλληλα συνεχίζεται και η αποχή των ΕΚΑΒιτών από δευτερογενείς μεταφορές.

Σύμφωνα με καταγγελία στην «Θ», ασθενής που νοσηλεύονταν μέχρι πρότινος στην Παθολογική Κλινική του Γ.Ν.Ξ, αφού ολοκλήρωσε την νοσηλεία της και έλαβε το «χαρτί εξόδου», περίμενε… δύο ημέρες να μεταφερθεί σε χώρο διαμονής της από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, δεδομένου ότι δεν υπάρχει συγγενικό περιβάλλον για να την μεταφέρει.

Συμβαίνει συχνά όμως το εν λόγω φαινόμενο και για ποιους λόγους συνεχίζεται η αποχή; Τι συμβαίνει με το ΕΚΑΒ στην Ξάνθη; Τι ευθύνες αναλογούν στην διοίκηση του Νοσοκομείου;

Απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω, δίνουν μέσα από την «Θ», ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Θράκης κ. Σταύρος Καμπουραντώνης και η Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης κ. Έλενα Ροφαέλα.

ΜΕΤΑ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΔΥΟ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ – ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΑ ΕΞΙΤΗΡΙΑ


Αναλυτικότερα, ο κ. Καμπουραντώνης, εξηγεί ότι:

Δεν έχει αλλάξει κάτι. Οι συνάδελφοι στην Ξάνθη, μετά δυσκολίας βγάζουν δυο ασθενοφόρα και τους τελευταίους μήνες έχουμε κάνει εκδήλωση ενδιαφέροντος από άλλες περιοχές και ευτυχώς που ήρθαν κάποια άτομα και μπορούμε και καλύπτουμε τα δυο ασθενοφόρα. Το Νοσοκομείο Ξάνθης – δεν μπορώ να γνωρίζω ποιος είναι ο λόγος – βγάζει πάρα πολλές διακομιδές για άλλα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να μένει ένα ασθενοφόρο πάντα, για όλο τον νομό. Έχουμε στείλει έγγραφο και σε όλους τους Βουλευτές του Ν. Ξάνθης και θα γνωρίζετε ότι ένας βουλευτής είχε μιλήσει με την διοίκηση κάτω. Δεν είδαμε να γίνει κάτι. Περιμένουμε απλά πότε θα βγει μια προκήρυξη και αν θα έχουμε άτομα για να επανδρώσουμε την περιοχή. Κατανοούμε όλοι μας τον κόσμο και ότι κάποιοι θα πρέπει να πάνε στα σπίτια τους, αλλά εκ των πραγμάτων, η πολιτική βούληση είναι που πρέπει να υπάρχει από την κυβέρνηση για να βρουν κόσμο τα νοσοκομεία για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Δεν γνωρίζω για ποιο λόγο και εάν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον το Νοσοκομείο Ξάνθης. Εάν εμείς έχουμε δεύτερο ασθενοφόρο, όσες φορές μας έχουν ζητήσει να εξυπηρετήσουμε, εξυπηρετούμε. Αλλά ειδικά στην Ξάνθη, ο φόρτος εργασίας είναι πολύ μεγάλος και το δικό μας «βάρος» είναι το επείγον περιστατικό. Δηλαδή το να πάρουμε ένα άτομο από το νοσοκομείο και ταυτόχρονα να κινδυνεύει η ζωή ενός ανθρώπου στον δρόμο, δεν είναι ο,τι πιο ωραίο. Κοντεύουμε τα δυο χρόνια με την κατάσταση στην Ξάνθη. Από τα δύο ασθενοφόρα που έχουμε καλύπτουμε όλο τον νομό (βέβαια υπάρχει και ένα Κέντρο Υγείας που έχει ασθενοφόρο αλλά δεν έχει πάντα βάρδια οπότε και αυτήν την περιοχή θα την καλύψουν τα δυο ασθενοφόρα του νομού).

Με την αποχή, δεν έχει αλλάξει κάτι. Κάνουμε αποχή από τα εξιτήρια, γιατί τα νοσοκομεία δεν έχουν μπει σε διαδικασία να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Αν θυμάμαι καλά, πριν από το περασμένο Καλοκαίρι, είχαν πει ότι είχαν βρει τρία άτομα και εμείς μπήκαμε στην διαδικασία να τους παραχωρήσουμε ασθενοφόρο, αλλά στο τέλος δεν προχώρησε. Δεν γνωρίζω γιατί.

Η ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΓΝΞ, Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ – ΑΝ ΦΥΓΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΗΡΘΑΝ, ΙΣΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ 2Ο ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ ΣΤΟΝ Ν. ΞΑΝΘΗΣ

Επίσης, ο ίδιος, τόνισε ότι:

Αυτό είναι θέμα του νοσοκομείου και όχι δικό μας. Υπάρχει κάτι σαν «αποθήκη» και μια διαδικασία για επικουρικό προσωπικό (όπως πήραμε και εμείς). Από όσο γνωρίζω και από όσο μου έχουν μεταφέρει συνάδελφοι από την Ξάνθη, υπάρχει ενδιαφέρον από πληρώματα για το Νοσοκομείο Ξάνθης σε αυτήν την «αποθήκη». Το νοσοκομείο – από όσο αντιλαμβάνομαι διότι δεν είμαι και ειδικός – μπαίνει και ζητά «τόσα» πληρώματα για να καλύψει τις ανάγκες του και αυτόματα το σύστημα τους βγάζει αυτούς που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Προσωπικά, μου έχουν μεταφέρει ότι υπάρχουν 3 άτομα – πληρώματα και 9 άτομα – οδηγοί. Δεν μπορώ όμως να το γνωρίζω. Από αυτά τα άτομα, για να μην πάρει κανένα το νοσοκομείο, εγώ με το «φτωχό μου μυαλό», λέω ότι δεν ζήτησε. Αν το νοσοκομείο δεν μπει σε διαδικασία να το λύσει αυτό το θέμα, δεν θα λυθεί. Εμείς, δεν έχουμε την δύναμη για να το κάνουμε. Εξάλλου, δεν είναι και αυτός ο ρόλος μας. Το κάνουμε για να εξυπηρετήσουμε – να συνδράμουμε – στο νοσοκομείο. Για παράδειγμα, σας λέω ότι τα Νοσοκομεία Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης, μπήκαν σε διαδικασία να «αυτοεξυπηρετούνται»…

Η μόνη λύση είναι να μπει το νοσοκομείο σε διαδικασία να προσλάβει επικουρικό – προς το παρόν – προσωπικό και αν μπορεί μετά μόνιμο, για να καλύψει τις ανάγκες του. Εμείς σαν ΕΚΑΒ δεν μπορούμε να τους λύσουμε το πρόβλημα, αν δεν μπουν στην διαδικασία οι ίδιοι να το λύσουν. Είναι ένα θέμα που έπρεπε ήδη να έχει λυθεί. Τέλος, μόλις τελειώσει η εκδήλωση ενδιαφέροντος που βγάλαμε εμείς και φύγουν τα άτομα που ήρθαν από άλλες περιοχές, θα μπούμε σε μια χειρότερη κατάσταση εμείς και ίσως να μην μπορούμε να βγάλουμε ούτε το δεύτερο ασθενοφόρο στον Ν. Ξάνθης. Ευελπιστούμε ότι θα πάρουμε μια παράταση και θα έρχονται οι συνάδελφοι από άλλες περιοχές για να μας βοηθούν, ώστε να μην μεγαλώσει το πρόβλημα, αλλά δεν είμαι και πολύ αισιόδοξος.


ΣΤΙΣ 30/3 ΤΟ ΕΞΙΤΗΡΙΟ, ΣΤΙΣ 31/3 ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΣΤΟ ΕΚΑΒ – ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ ΧΘΕΣ, ΙΔΙΩΤΙΚΑ, Η ΑΣΘΕΝΗΣ – ΑΔΕΙΑ Η «ΛΙΣΤΑ» ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ – ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕ ΤΑ ΕΞΙΤΗΡΙΑ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΕΚΑΒ


Από την πλευρά της η κ. Ροφαέλα, επιβεβαίωσε ότι το εξιτήριο της εν  λόγω ασθενούς, δόθηκε στις 30/3, ενώ στις 31/3 έγινε το αίτημα στο ΕΚΑΒ (μάλιστα, χθες το απόγευμα, η ίδια εν τέλει αναχώρησε από την Παθολογική Κλινική του ΓΝΞ, ιδιωτικά), εξηγώντας ότι:

Υπάρχουν κάποιες μέρες που υπάρχει καθυστέρηση στα εξιτήρια, λόγω της αποχής των ΕΚΑΒιτών. Δεν θα κρίνω την αποχή τους. Το θέμα είναι πως εμείς, για να μπορέσουμε να κάνουμε τα εξιτήρια, μπορεί να μας παραχωρηθεί ασθενοφόρο από το ΕΚΑΒ, αλλά δεν υπάρχουν πληρώματα στις λίστες για να μπορέσουμε να πάρουμε άτομα. Έχουμε εγκεκριμένες θέσεις για πληρώματα ασθενοφόρου, αλλά οι λίστες είναι άδειες. Συνεπώς, δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε αυτό το κομμάτι. Προσπαθούμε με την συνεργασία μας με το ΕΚΑΒ να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τα εξιτήρια.  Υφίσταται το θέμα με τα εξιτήρια, αλλά παρά την αποχή προσπαθούν και μας εξυπηρετούν, απλώς θέτουν – όπως είναι φυσιολογικό – σε προτεραιότητα τα επείγοντα.

Σίγουρα, δεν είναι καλό για κανέναν. Είναι όμως πάρα πολύ δύσκολο, γιατί χρειάζεται πλήρωμα ασθενοφόρου με διασώστες. Αυτό, επειδή στην λίστα δεν υπάρχουν διαθέσιμες τέτοιες ειδικότητες, δεν μπορεί να προχωρήσει έστω και μέσω του νοσοκομείου (να μας παραχωρήσουν δηλαδή  ένα ασθενοφόρο και να κάνουμε εμείς τα εξιτήρια). Και αυτές οι θέσεις, είναι προκηρυγμένες από το 2020. Το βλέπουμε καθημερινά να βοηθούμε και με την συνεργασία του ΕΚΑΒ και του Περιφερειακού Διευθυντή (που μας βοηθά πάρα πολύ). Προσπαθούμε να εξυπηρετούμε και εμείς όσο μπορούμε, γιατί οι ασθενείς πρέπει να προωθούνται. Στις λίστες του Νοσοκομείου, δεν υπάρχει κάποιος διαθέσιμος. Δεν γνωρίζω αν υπάρχουν στο ΕΚΑΒ. Το βλέπουμε καθημερινά το θέμα, γιατί είναι προς το καλό όλων. Προσπαθούμε όσο μπορούμε να συνεργαστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα με το ΕΚΑΒ – σαφώς και τα επείγοντα έχουν προτεραιότητα – για να προωθούνται τα περιστατικά εκεί που πρέπει. Η αποχή συνεχίζεται σε όλη την Ελλάδα – όχι μόνον στην Ξάνθη – και από την στιγμή που υπάρξει κάποιος ενδιαφερόμενος για θέση πληρώματος ασθενοφόρου, εμείς μπορούμε άμεσα – με το budget του νοσοκομείου – να προχωρήσουμε στην προκήρυξη της θέσης και να τον έχουμε εδώ, για να εξυπηρετούμε.  

thraki.com.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου