Δευτέρα 18 Απριλίου 2022

Σχεδόν 2.000 εκπαιδεύτηκαν από το ΕΚΑΒ στη Δυτική Μακεδονία

 

Σάββας Γιασάς: «Νιώθω υπερήφανος που είμαι διευθυντής του ΕΚΑΒ Δυτικής Μακεδονίας»

Ο Σάββας Γιασσάς, διευθυντής του ΕΚΑΒ Δυτικής Μακεδονίας μίλησε στο περιφερειακό συμβούλιο της Μεγάλης Δευτέρας για τους τρεις πυλώνες του ΕΚΑΒ: επείγον, μαζικές καταστροφές και εκπαίδευση. «Νιώθω υπερήφανος που είμαι διευθυντής του» είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στο έργο των δια σωστών. Στάθηκε ιδιαίτερα στο σημαντικό κομμάτι της εκπαίδευσης. Έχουν γίνει 97 εκπαιδεύσεις σε 493 ώρες, 1.933 εκπαιδεύτηκαν, ακολούθησαν επισκέψεις σε 26 σχολεία και σε αυτά εκπαιδεύτηκε η 3η Γυμνάσιου και 3η Λυκείου.

Ο κ. Χρήστος Χατζής, υπεύθυνος του Τομέα Κοζάνης και ο Θωμάς Σαραφίδης, υπεύθυνος του Τομέα Πτολεμαΐδας έδειξαν στο σώμα τον τρόπο βασικής υποστήριξης ζωής σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής. Συγκεκριμένα όταν καταρρέει κάποιος άνθρωπος και δεν δίνει ζωτικά σημεία, αναγνωρίζουμε το πρόβλημα, καλούμε βοήθεια και ξεκινούμε την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση. Αν υπάρχει απινιδωτής ακούμε τις οδηγίες και από τον ίδιο τον απινιδωτή.

«Υπάρχει η αμερικανική σχολή και η γαλλική σχολή (ευρωπαϊκή). Εμείς ακολουθούμε την γαλλική» τόνισε ο κ. Γιασσάς τονίζοντας ότι υπάρχει ένα μόνο γιατρός στη Δυτική Μακεδονία. «Χρειαζόμαστε γιατρούς στο ΕΚΑΒ. Αν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το περιστατικό επιτόπου το αντιμετωπίζουμε .Αλλιώς ο ασθενής μπαίνει στο ασθενοφόρο και συνεχίζεται η ΚΑΡΠΑ από τον ένα διασώστη μέχρι να φτάσει στο νοσοκομείο. Με το νέο νόμο όλοι οι γυμναστές, καθηγητές και παραϊατρικοί που δουλεύουν στον αθλητισμό πρέπει να είναι πιστοποιημένοι. Αν κάποιος θέλει να εκπαιδευτεί παίρνει το 166 στην εκπαίδευση κοινού». Με δύο σεμινάρια 5ωρα και ένα 7ωρο για όλες τις πρώτες βοήθειες μπορεί κανείς να εκπαιδευτεί με το ΕΚΑΒ να είναι ο μοναδικός οργανισμός που μπορεί να δώσει πιστοποίηση. Δεν είναι γνωστό αν χρησιμοποιήθηκε αυτόματης απινιδωτής από κοινό.

prlogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου