Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

Ερώτηση βουλευτών του ΚΙΝΑΛ σχετικά με το “ψαλίδι” στο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας

 

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, μαζί με τους υπόλοιπους Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής κατέθεσαν ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Εσωτερικών και Υγείας, σχετικά με τη Γνωμοδότηση της αρμόδιας Επιτροπής για αδικαιολόγητη δραστική μείωση χιλιάδων δικαιούχων, εργαζομένων του Δημόσιου Τομέα, του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Ειδικότερα αναφέρουν ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο άρθρο 18 του Ν. 4354/2015 θεσμοθέτησε σημαντικές αλλαγές για τους δικαιούχους του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, και το οποίο εν συνεχεία τροποποιήθηκε πολλές φορές. Μεταξύ  άλλων στο Ν. 4512/2018 προβλέφθηκε η σύσταση Επιτροπής αρμόδιας για την επεξεργασία και υποβολή πρότασης μεταρρύθμισης του καθεστώτος χορήγησης επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Η γνωμοδότηση της Επιτροπής αυτής είναι καίριας σημασίας, καθώς σύμφωνα με αυτή θα καθοριστούν οι δικαιούχοι, το ύψος και οι όροι και οι προϋποθέσεις του εν λόγω επιδόματος.

Στη συνέχεια σημειώνουν ότι μετά από διαδοχικές Τροπολογίες για παρατάσεις του χρονικού ορίου, στο οποίο η Επιτροπή όφειλε να καταθέσει τη Γνωμοδότησή της, με την υπ’ αριθμ.: 35/18-1-2022 επιστολή του Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκη, διαβιβάζεται, επιτέλους, στην ΑΔΕΔΥ και στη ΓΣΕΕ.

Ωστόσο επισημαίνουν ότι τόσο η ΑΔΕΔΥ, όσο και η ΓΣΕΕ εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκεια και διαφωνία τους απέναντι στο πόρισμα της Διυπουργικής Επιτροπής, το οποίο περιλαμβάνει δραστικές μειώσεις στον αριθμό των δικαιούχων, περικοπή του επιδόματος, παραλείψεις και ανακρίβειες για την επικινδυνότητα των χώρων εργασίας, των ειδικοτήτων και των κλάδων των εργαζομένων του Δημόσιου Τομέα. Επομένως, όπως αναφέρουν οι δύο αυτές οργανώσεις, είναι μη αποδεκτή η κυβερνητική πρόταση για αλλαγές στο Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας, αφού δεν βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα για τους εργαζομένους και τις ιδιαιτερότητες των εργασιών.

Επιπρόσθετα τονίζουν ότι το Κίνημα Αλλαγής τα τελευταία χρόνια, εν μέσω πανδημίας, έχει καταθέσει επανειλημμένως Τροπολογία, ως ελάχιστη αναγνώριση του τιτάνιου έργου όσων είναι στη πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, για ένταξή τους στον Πίνακα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. Συγκεκριμένα έχει προταθεί, χωρίς να υπάρχει θετική ανταπόκριση από την Κυβέρνηση,  να επεκταθεί ο Κανονισμός Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΚΒΑΕ) και να ισχύει για όλους τους εργαζόμενους, ιατρικό, νοσηλευτικό, επιστημονικό, τεχνολογικό, υγειονομικό και βοηθητικό προσωπικό σε Νοσηλευτικά Ιδρύματα, Κλινικές, Μικροβιολογικά, Βιοχημικά, Ακτινολογικά και Ακτινοθεραπευτικά Εργαστήρια, Υγειονομικές Μονάδες, Κέντρα Υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), αλλά και νοσηλευτικών μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (Στρατιωτικά Νοσοκομεία, ΚΙΧΝΕ-Ιατρεία μονάδων σχηματισμών και πλοίων), καθώς και τα πληρώματα ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, τους εργαζόμενους του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας, των Μονάδων Πρόνοιας συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών δομών, υπηρεσιών και κοινωνικών προγραμμάτων των Δήμων, Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ, των υπηρεσιών καθαριότητας κ.λπ., ανεξαρτήτως του φορέα κύριας ασφάλισης (πλέον ενταχθέντα στον ΕΦΚΑ) από τον οποίο προέρχονται.

Τέλος οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, λαμβάνοντας υπόψη την αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί  από το 2015 σε χιλιάδες Δημόσιους και Δημοτικούς Υπαλλήλους, οι οποίοι υπό αντίξοες συνθήκες προσφέρουν τα μέγιστα σε όλους τους πολίτες, και η οποία αναστάτωση έχει ενταθεί μετά τη δημοσιοποίηση της τελικής Γνωμοδότησης, καθώς επίσης και ότι οποιαδήποτε μεταβολή στους δικαιούχους, το ύψος του επιδόματος, τους όρους και τις προϋποθέσεις θα προσδιοριστεί με Κ.Υ.Α., χωρίς την ψήφισή της από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, ρωτούν τους αρμοδίους Υπουργούς, για το περιεχόμενο της τροποποίησης του καθεστώτος χορήγησης του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Επιπλέον ζητούν να ενημερωθούν εάν σκοπεύουν να υιοθετήσουν τη Γνωμοδότηση της Επιτροπής, εάν θα εκδώσουν σχετική Κ.Υ.Α. και σε ποια δεδομένα θα βασίζεται αυτή, εάν θα ικανοποιήσουν τις προτάσεις της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ, και για ποιο λόγο η Κυβέρνηση απορρίπτει κατ΄ επανάληψη την Τροπολογία του Κινήματος Αλλαγής για την ελάχιστη έμπρακτη στήριξη των εργαζομένων της πρώτης γραμμής.

pbnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου