Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022

Λουκέτο στα χειρουργεία λόγω ελλείψεων

 

Κατά την περίοδο της πανδημίας, η λοιπή νοσηρότητα έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό. Τα χειρουργεία έχουν μειωθεί δραματικά, μεγάλο μέρος του ΕΣΥ έχει γίνει μονοθεματικό και οι θεραπείες έχουν περιοριστεί.

Τελευταίο επεισόδιο ήταν η επιστολή του διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του Γενικού Κρατικού Νίκαιας Γιώργου Μεϊμάρη προς τη διοίκηση του νοσοκομείου, την οποία δημοσίευσε ο γ.γ. της ΟΕΝΓΕ Πάνος Παπανικολάου κάνοντας γνωστή τη δυσλειτουργία αποστείρωσης των χειρουργείων. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Γ. Μεϊμάρης, μετά από πολλαπλές αναφορές των προϊσταμένων των χειρουργείων, η δυσλειτουργία οφείλεται σε δύο λόγους. Πρώτον, στην έλλειψη θερμαστών, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η αποστείρωση των μπλουζών πολλαπλών χρήσεων. Δεύτερον, στην παρέμβαση της διοίκησης όσον αφορά τις αιτήσεις προμήθειας για μπλούζες μίας χρήσεως με τη μείωση της ποσότητάς τους, με συνέπεια το χειρουργείο να μην έχει ικανή ποσότητα από μπλούζες ώστε να είναι εφικτή η λειτουργία του.

Ως εκ τούτου, ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας ζήτησε να ενημερωθεί το ΕΚΑΒ ότι το Χειρουργικό Τμήμα του Γενικού Κρατικού Νίκαιας δεν ήταν δυνατό να εφημερεύσει χθες Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου.

Με το ίδιο κάλυμμα εκατοντάδες ασθενείς

Τα προβλήματα, ωστόσο, δεν περιορίζονται στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας. Η Δέσποινα Τοσονίδου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Ασκληπιείο» Βούλας, περιγράφει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την κατάσταση που επικρατεί στα Επείγοντα του νοσοκομείου.

Το τμήμα έχει μείνει χωρίς ρολό χαρτί που καλύπτει τα εξεταστικά κρεβάτια για περισσότερο από δέκα ημέρες!  Όπως τονίζει η Δ. Τοσονίδου, σε καιρούς κορωνοϊού, ο ένας μετά τον άλλο οι ασθενείς ξαπλώνουν στο ίδιο κάλυμμα, το οποίο οι νοσηλεύτριες παλεύουν να απολυμαίνουν με αντισηπτικό.

Μάλιστα, η ίδια επιρρίπτει ευθύνες στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια και διερωτάται απευθυνόμενη προς τη διοίκηση εάν θα δεχόταν να ξαπλώσουν πάνω στο ίδιο κάλυμμα στο εξεταστικό κρεβάτι οι δικοί τους άνθρωποι.

Καμπανάκι από Παγώνη

Παράλληλα, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι μολονότι έχουμε μια μικρή μείωση των σκληρών δεικτών της πανδημίας, έχουν αυξηθεί οι non Covid ασθενείς που πρέπει να εξυπηρετηθούν. Μάλιστα, υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών που έχουν ανασταλεί τα χειρουργεία τους για οκτώ έως εννέα μήνες, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την υγεία τους.

«Οι γιατροί έχουν ξεπεράσει τα όρια τους» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολίτες με υπέρταση ή άλλες ασθένειες που χρειάζονται τακτικές θεραπείες.

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου